Foça'da Reha Midilli Kültür Merkezi'nde. dün (Salı) yapılan törene Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, CHP'li Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, belediye meclis üyeleri, Kuş Cenneti'nin korunması ve geliştirilmesi çalışmaları ile tanınan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği Müdürü Tamer Seyis ve bazı akademisyenler, birlik yöneticileri, yarışmada karikatürleriyle yer alan sanatçılar ve vatandaşlar katıldı.

Ödülleri vermesi beklenen İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun törene, devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi davasının İzmir Adliyesi'ndeki duruşmasında olması nedeniyle katılamadığı açıklandı.

"AMAÇ KORUMAK VE ALANIN RANTA AÇILMASINI ÖNLEMEK"

Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmaları için kürsüye ilk gelen Gökhan Demirağ İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği'ni Çiğli, Karşıyaka, Menemen ve Foça Belediyeleri ile İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi birlikteliğiyle oluşturulduğunu, birliğin en büyük amacının kuş cenneti sahasının geliştirilmesinin yanısıra ranta açılmaktan korunması olduğunu söyledi. Demirağ, "Korumacılık anlamında en önemli unsurlardan birisi akademisyenlerdir. Bu işe ömrünü veren Prof. Dr. Mehmet Sıkı ve onun gibi akademisyenlerin desteği sonsuz ve çok önemli" dedi.

"BU TÜR ALANLARIN ARTMASINI TALEP EDİYORUZ"

Kaymakam Niyazi Ulugölge de konuşmasında çevre konusunda siyasi görüşü ne olursa olsun herkesin kolayca bir araya geldiğini ve çevre sorunlarına çözüm ürettiğini vurguladı. Ulugölge, "Çünkü çevrenin merkezinde insan vardır. İzmir Kuş Cenneti bu bölge için çok büyük bir kazançtır. Kuşların göç yolları üzerinde olması bir yana, insanların nefes alacakları yerlerin çok az duruma düştüğü günümüzde koruma altına alanmış bu tür alanların sayısının artmasını talep ediyoruz. Karikatürle bu konuyu anlatmakta ayrı bir incelik olsa gerek. Çocuklarımızın görsel hafızalarında yer edecek bu tür karikatürler çevremizin korunması anlamında da çok büyük önem arzediyor" dedi.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Kaymakam Ulugölge, konuşmasının ardından 3 bin TL para ödülü, heykelcik ve sertifikasını yarışmanın birincisi olan Faruk Soyarat'a takdim etti. Yarışmanın ikincisi Fırat Saraç 2 bin TL para ödülünü Gökhan Demirağ'dan, üçüncü Hasan Ceylan 2 bin TL ödülünü Prof. Dr. Mehmet Sıkı'nın elinden aldı. Birinci mansiyon ödülü Beste Derebek'e, İkinci mansiyon ödülü Ceyhun Çubukçu'ya, üçüncü mansiyon ödülü Kağan Kuzu ve Fahri Tozcuer'e İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği Müdürü Tamer Seyis ve Foça belediye meclis üyelerince verildi. Yarışma jürisine de teşekkür edilerek sertifikaları takdim edildi.

"İZMİR'E BİR MİLLİ PARK KAZANDIRMAK BOYNUMUN BORCUDUR"

Törende son konuşmayı yapan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı da 65 yaşında olduğunu, 34 yıldır Kuş Cenneti'ni korumak ve geliştirmek için çalıştığını, ömrü olursa daha 34 yıl aynı amaçla çalışmak istediğini söyledi. Sıkı, çevredeki tüm illerin birer milli parkı olduğunu İzmir'in ise bölgede milli park ilan edilmeyen tek il olduğunu belirterek rant tehlikesine dikkat çekti.

Sıkı, şöyle devam etti: "Bu alanda gözü olan çok. 1984'ten beri mücadelemiz devam ediyor. Aziz Başkanı ikna ederek dünyanın en büyük flamingo kuluçka adasını oluşturduk. Bu sene rekor üstüne rekor kırdık. 50 bin dolayında flamingomuz vardı. 20 bin flamingo kuluçkaya yattı. 16 bin civarında yavrumuz oldu. Özellikle İzmir için bir Milli Park şart. Manisa'nın milli parkı var. Balıkesir'in, Aydın'ın, Muğla'nın var. İzmir'in başı kel mi? Niye yok? Bu iş içinde en uygun yer burası. İzmir'e bir Milli Park kazandırmak boynumun borcudur."

152 kişinin 206 eserle katıldığı yarışmada dereceye girenlerin yanı sıra sergilenmeye değer bulunan 50 eser, tören sonrası, Reha Midilli Kültür Merkezi'nde yerini aldı. Serginin, bir hafta süreyle gezilebileceği bildirildi.

Editör: Haber Merkezi