Bornova Belediyesi önünde bir araya gelen Kültürpark Platformu üyeleri, TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Şenyol Kocaer'in, Bornova Belediyesi'nde görev yaptığı Kentsel Tasarım Birimi'nden, İmar Şubesi'ne atanmasını protesto etti.

İzmir 1 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu toplantısından bir gün önce gerçekleştirilen atamanın Kocaer'in toplantıya katılımını engelleme amacı taşıdığını öne sürdü. Kültürpark Platformu adına basın açıklamasını okuyan Nilüfer Çınarlı, Kocaer'in TMMOB adına İzmir 1 Nolu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun 27 Eylül 2016 tarihinde gerçekleşen Kültürpark Revizyon Projesi gündemli toplantısını izlemekle görevli olduğunu belirterek, "Toplantıdan bir gün önce görev yeri değiştirildi. Toplantı sırasında belediyeye sunduğu oda görevlendirme yazısı kabul edilmedi. Kentel Tasarım Birimi'nde uzman kalmaması göze alınarak uzmanlığıyla ilgisiz İmar Şubesi'ne atanması, oluşabilecek kamu zararı dahi dikkate alınmadan elindeki işleri bitirmesi için kendisine süre tanınmaması, yapılan işlemin Özlem Şenyol Kocaer'in Koruma Kurulu Toplantısı'na katılmasını engellemek amaçlı olduğunu göstermektedir" diye konuştu.

TMMOB Şehir Plancıları Odası kamu kurumu niteliğinde Anayasal bir kurum olduğunu söyleyen Çınar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Meslek odası başkanları, oda faaliyetlerini yürütürken kamu görevi ifa etmektedir. İki buçuk yıldır oda başkanlığı görevi yürüten Özlem Şenyol Kocaer'in atamasını anti demokratik bir uygulama olarak nitelendiriyoruz. Kocaer'in seçimle geldiği görevi gereği İzmir ve çevresine ilişkin birçok projede yer aldığı, kamu yararını gözeterek, bilim ve hukukun ışığında, rant politikalarına karşı oluşturulan raporların hazırlanmasında yoğun emek verdiğine dikkat çekiyoruz."

"BORNOVA BELEDİYESİ’NDE GÖREVLENDİRMELERDE TEMEL İLKE LİYAKATTIR"

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, yaptığı yazılı açıklamada Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer’in görev yeri değişikliği ile ilgili iddiaların doğru olmadığını belirtti. Bornova Belediyesi’nde görevlendirmeler konusunda liyakatın en temel esas olduğunu vurgulayan Başkan Atila şu açıklamayı yaptı: "Çalışma arkadaşlarımız eğitim ve tecrübeleri doğrultusunda görevlendirilir. Tüm çalışma arkadaşlarımızın amacı ve görevi, yurttaşlarımıza en iyi hizmeti verecek peformansı göstermektir. Hepimizin Bornova Belediyesi’nde bulunma gerekçesi budur. Bu anlamda Özlem Şenyol Kocaer arkadaşımızın durumu da farklı değildir. Şehir plancısı olan arkadaşımız 2.5 yıl önce Harita Müdürlüğümüz uhdesinde çalışırken yeni kurulan Kentsel Tasarım Müdürlüğü’nde görevlendirilmiştir. Yeni görevi ise duyulan ihtiyaç nedeniyle İmar Müdürlüğümüz bünyesinde olmuştur. 

İmar Müdürlüğümüz, Kentsel Tasarım Müdürlüğümüzün sadece bir kat altındadır. Öte yandan Şenyol’un, yeni kurulan Kentsel Tasarım Müdürlüğümüzü bu kadar benimsemiş olması da sevindiricidir. Ama kendisine yurttaşlarımıza hizmet noktasında İmar Müdürlüğümüzde ihtiyaç doğmuştur. İmar Müdürlüğü, şehir plancısı arkadaşımız Özlem Şenyol’un aldığı eğitim ve tecrübesine uygundur. Şenyol’un İmar Müdürlüğü’nde görevlendirilmesi tamamen teknik gerekçelerledir. Bunun dışındaki hiçbir iddia doğru değildir. Oda ya da dernek başkanı olmak, kamu kurumlarında vatandaşa hizmet noktasında hiç kimseye iş seçme ya da görevini yapmama ayrıcalığı vermez, vermemelidir."

Editör: Haber Merkezi