Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı olağan üçüncü meclis birleşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yokluğunda Büyükşehir Belediye Başkanvekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu’nun idaresinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Toplantıda Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı’nın sunumu yapıldı. Öte yandan AKP’nin şerh koyduğu belediye çalışanlarına toplu konut yapılması ile ilgili madde tekrar görüşülmek üzere komisyonlara iade edildi. 
 



VİRÜS VE AŞI BİLGİLENDİRMESİ

Meclis toplantısının başlangıcında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Aşı Bilimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Yüksel Gürüz, koronavirüs ve aşılar hakkında meclise bilgilendirmede bulundu. 

KÜLTÜRPARK PLANLARININ SUNUMU YAPILDI

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı ile ilgili meclise sunum yaptı. 
Genel Sekreter Yardımcısı Şahin şunları söyledi: “Tüm riskler, analizler çıkartıldı. Bunlara göre planlara ilaveler yapıldı, taleplerle birlikte tüm sistem tekrar revize edildi ve ilave raporlar elde edilerek koruma amaçlı imar planının girdisi haline getirildi. Çalışmayı TMMOB ile yürüttük. Taleplerin üzerinden tek tek geçerek bir kısmını plan notlarına bir kısmını teknik gereklilikle raporlara bir kısmını da kentsel tasarım projelerine atıfta bulunarak ortaklaştırarak tüm olabilecek hassasiyetleri gideren koruma amaçlı bir imar planı oluşturuldu. Alana ilişkin tüm çalışmaların sonucunda bir vizyon taraması yapıldı. Temel kullanım kararları üzerinde netlik oluşturuldu. Yapılara dair beklentiler kentsel tasarım ölçeğinde plana işlendi. Ekolojik yapıdaki hassasiyetler rapor olarak işlendi. Kentin diğer yeşil koridoruyla bağlantısını nasıl olmasıyla ilgili tüm analizler oluşturuldu. Vizyonda fuarın tarih ve doğasıyla birlikte Behçet Uz’un hayal ettiği Halk Üniversitesi’ni bugünkü bilgi toplumuyla birleştirecek bir vizyon esas alındı. Bu vizyon üzerinden plan notları, raporlar ve analizler oluşturuldu. Bir öncekine göre çok farklı olarak şunu ortaklaştırdık; Kültürpark tek sınırdır, burada A ve B bölgesi olarak iki sınıra gerek yok. Tek bir sınır olsun, yapılar ölçeğinde bu yapılaşmaları oluşturalım diye bir kanaat oluştu. Mevcut hollerin oturduğu 27 bin metrekare alanı 12 bin metrekareye sınırlandırdık, zeminin yarısından fazla bir alanı fuara yeşil alana kazandırmayı hedefliyoruz. 1993’ten itibaren koruma kurulu kararıyla gelen 35 bin yapı+ yüzde 5 emsal toplam yüzde 5’e indirgendi ve 21 bin metrekare emsal olarak hesaplanıyor. Oradaki tescilli yapıların korunması öneriliyor. Fuar alanına özel yönetim ve işletme modeli istiyoruz, hassasiyetlerin çoğu buydu. Bunu plan notlarına koyduk. Halkın ve İzmirlilerin taşıma kapasitesiyle ilgili hassasiyetleri vardı, bunlarla ilgili de plan notu oluşturuldu. Bu raporlara göre eğer orada bir faaliyet olacaksa onun önceliğini öne alarak artık yapılacak. Etkinliklerin yapılma şekli ve olasılığının nasıl olacağı işletme modeli içerisinde plan notu hükümlerine girdi. Bu koruma amaçlı imar planı; fuarın tarihini ve doğasını korurken aynı zamanda Kültürpark’ın yaşaması ile ilgili birçok yeni farklı plan notlarını yerleştirmiş oluyor. Kentin tüm yeşil dokusuyla birleşmesi tüm akslarıyla plan notlarına girdi.” 

BOŞALAN KOMİSYON ÜYELİĞİNE SEÇİM YAPILMADI

AKP’li Aydın Pehlivan’ın Menemen Belediye Başkanvekili seçilmesi nedeniyle boşalan Tüketiciyi Koruma Komisyonu üyeliğine seçim yapılması hakkındaki maddenin gündemden çıkarılması oylamaya sunularak gündemden çıkarıldı. Konuya ilişkin açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Özuslu, “Bununla ilgili önümüzdeki ay süreç devam edeceği için bugün bu maddenin görüşülmesinin bir anlamı yoktu” dedi.

AKP, ÇALIŞANLARA TOPLU KONUT PROJESİ’NE ŞERH KOYDU

Toplantıda, bir önceki meclis oturumunda gündeme gelen; Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan ve Çiğli’de bulunan taşınmazların Ege Şehir Planlaması Enerji ve Teknolojik İş birliği Merkezi Anonim Şirketi’ne aktarımı ve söz konusu arsada belediye çalışanlarına toplu konut yapılması ile ilgili madde görüşüldü. Hukuk Komisyonu’ndan oybirliğiyle, Şirketler Komisyonu’ndan oyçokluğuyla meclis gündemine gelen önergeye Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP’li meclis üyeleri şerh koydu. Belediye çalışanlarına toplu konut projesini içeren önerge komisyonlara iade edildi. Önerge komisyonlarda tekrar görüşülüp meclis gündemine gelecek.