Büyükşehir Belediyesi'nin tasarladığı yeni Kültürpark Projesi tartışması hız kazandı. Projeyi beğenen sivil toplum örgütleri, belediye başkanları, meclis üyeleri ve Kültürpark'ın kurucusu eski İzmir Belediye Başkanı Dr. Behçet Uz'un torunlarının açıklamalarının ardından bugün Kültürpark Platformu bir basın açıklaması ile belediyeyi sert sözlerle eleştirdi.

Kültürpark'ta yapılan basın açıklamasına 80 kişi katıldı. Açıklamadan sonra ise Platform'dan altı temsilcinin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun daveti üzerine Kültürpark projesiyle ilgili buluşmaya gideceği belirtildi. Kocaoğlu'nu diyaloğa yönelik adımı olabilecek görüşme basına kapalı gerçekleşecek.

Kültürpark Platformu basın açıklamasını Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Halil İbrahim Alparslan okudu. Platform'un Kültürpark projesiyle ilgili raporlarının Büyükşehir Belediyesi tarafından dikkate alınmadığını belirten Alparslan, “Bu çabalarımız Belediyeden ne İzmir'in ne de sosyal demokrat belediyecilik anlayışının teamüllerinde bulunmayan siyasi refleksler olarak karşılık buldu. Belediyenin, konunun uzmanı olmayan kuruluşları, sermaye gruplarını yanına alarak yaptığı açıklamalarda gerçeği yansıtmayan ifadeler, gerçekle örtüşmeyen katılımcılık vurgusu ve projenin pazarlanmasına yönelik çabaların dışında bir şeye rastlamak mümkün görünmemektedir.Konunun uzmanı meslek odalarını, sivil toplum kuruluşlarını ve duyarlı kentlileri merkezi iktidarın jargonunu kullanarak “istemezükçü", 'yetmez ama hayırcı' olarak yaftalamak, itibarsızlaştırmaya çalışmak, oda başkanları üzerinde baskı ve sindirme operasyonları yapmak kentimize, siyasi kültürümüze yakışmayan yöntem ve söylemlerdirö dedi. Kültürpark için olduğu kadar İzmir'i yöneten anlayış için de endişe ettiklerini belirten Alpaslan, belediyenin projenin propagandasını yapmak için kullandığı twitter hesaplarına parayla robot takipçi hesaplar aldığını iddia etti.

Kültürpark Platformu'nun taleplerini açıklayan Alpaslan, öncelikle görev sürgününe uğrayan Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer'in eski görevine iade edilmesini talep ettiklerini açıkladı. Alpaslan, Kültürpark'taki yeşil oranının yüzde 70- 80'ler olmasını, geçici kaydıyla inşa edilmiş olan hangarların kaldırılıp yerlerinin yeşil alan olarak kent parkına katılmasını talep ettiklerini söyledi.

Kongre veya kültür sanat merkezi gereksiniminin İzmir'de imar planlarında belirlenmiş bir yerde yapılmasını istediklerini belirten Alpaslan “Paraşüt Kulesi, Tenis Kulübü, Pakistan Pavyonu, Evlendirme Dairesi, Arkeoloji Müzesi, Celal Atik Spor Salonu, İzmir Sanat, Açık Hava Tiyatrosu dışında kalan tüm binaların yıkılmasını talep ediyoruz. Kültürpark'ta bilim insanlarının özenli çalışmalar sonucu üzerinde uzlaşarak tespit ettikleri ağaçlar hariç hiçbir ağacın kesilmemesini, taşınmamasını talep ediyoruz. Çim yüzeylerin mümkün olduğunca azaltılıp alanda bitkisel düzenlemelerle ağaç varlığının arttırılmasını, İZFAŞ'ın Kültürpark'tan çıkartılıp yerine özerk ve katılımcı bir yönetim kurulmasını, Kültürpark'ta asfalt, beton, kaldırım taşı döşemelerin azaltılmasını tüm çağdaş kent parklarında olduğu gibi doğal malzemelerin kullanılmasını, Kültürpark'ın gündüzleri yüksek sesli 3. sınıf disko, geceleri düğün salonu olarak kullanılmamasını talep ediyoruz" dedi. Alpaslan, Kültürpark için bir koruma amaçlı imar planı hazırlanmasını istediklerini de belirtti.

Kültürpark Platformu içinde Antikapitalistler, Bornova Halk Forumu, Çehav (Çevre Harekete Avukatları), Doğa ve Kültürel Yaşam Girişimi, Doruk Dağcılık, Ege Üniversitesi Çevre Topluluğu, Egeçep, Geçici Müdahale Platformu, Gema Vakfı, Halkevleri, Haziran İzmir Ekoloji Meclisi, HDK, İZÇEP, İzmir Atatürk Ormanı-Kültürparkı Koruma ve Anıt Yaptırma Derneği, İzmir Doğa ve Yaşam Dayanışması, İzmir Kent Konseyi, İzmir Konak Kent Konseyi Çevre Meclisi, İzmir Müzisyenler Derneği, Kamera Sokak İnsiyatifi, Kültürparka Dokunma Grubu, Küresel Eylem Grubu, Perşembe Akşamı Bisikletçileri, Temiz İzmir Derneği, TMMOB İzmir İKK ve Yeşil Direniş yer aldı.

Editör: Haber Merkezi