Buca’daki 5 köyün muhtarı ve bölge halkıyla bir araya gelen Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, “ Elinizdeki köy kültürüne ait malzemeleri müzemize bağışlayarak destek verin, geçmişin mirasını birlikte yaşatalım” çağrısında bulundu.

Başkan Piriştina’nın çağrısına ilk desteği, 500 litre yağ alan 200 yıllık tarihi küpü müzeye bağışlayan Karacaağaç köylüsü Makbule Karabıyık verdi. Köy kültürünü yaşatmak, kaybolan değerleri gün yüzüne çıkarmak ve gelecek nesillere taşımak için Köy Müzesi kurma çalışmaları başlatan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Buca’nın 6 köy ve mahalle sakinleriyle Belenbaşı’nda bir araya geldi. Köy müzesinin kurulumu, amacı ve içeriği hakkında köy sakinlerini bilgilendiren Başkan Piriştina, müzede sergilenecek materyaller konusunda desteklerini istedi.

Yeni nesillere köylerin tarihi, teknolojik gelişimleri, unutulmaya yüz tutmuş örf ve adetlerini anlatabilmek amacıyla kurulacak müzede; günlük eşyalar, mutfak malzemeleri, tarım aletleri, eski fotoğraflar, evrak, yazışma ve mühür gibi köy kültürünü yansıtacak envanterlerin sergileneceğini belirten Başkan Piriştina “Gelin köylerin kültürel serüvenini birlikte ölümsüzleştirelim. Geçmişten geleceğe bu tarihi serüvenin elçileri olalım, ülkenin en güzel müzesini ilçemizde yapalım. Müzemizi hatıralarınızla süsleyelim” çağrısı yaptı. Başkan Piriştina’nın çağrısı yanıt bulmakta gecikmedi. Toplantının hemen ardından Karacaağaç köyü sakini Makbule Karabıyık 500 litrelik, 200 yıllık tarihi olan zeytinyağı küpünü Köy Müzesi’ne bağışladı. Toplamda 1076 metrekare inşaat alanına sahip olacak müze iki kattan oluşacak. İçerisinde köy sineması, kütüphane, sergi salonu, kafeterya, köy kültürü bilgilendirme ekranları, tematik sergi salonu ve müze market bulunacak.

Editör: Haber Merkezi