Büyükşehir Belediyesi'nin kente kazandırdığı ve isimlerini İzmirlilerin belirlediği 15 yeni yolcu gemisinden 11’incisinin de yapımı tamamlandı. Yalova'daki tersanenin son kontrollerinden sonra İzmir Körfezi’ne ulaşan gemiye, Altay’ın efsane oyuncusu Vahap Özaltay’ın adı verildi. Vahap Özaltay’ın, izin sürecine ilişkin prosedürün tamamlanmasının ardından önümüzdeki günlerde sefere başlayacağı bildirildi.

EFSANELERE SAYGI

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım filosuna kazandırdığı gemilerin isimleri İzmirlilerin katılımıyla gerçekleştirilen anket sonucu belirlendi. 500 bini aşkın oyun kullanıldığı ankette en yüksek oyu 1881-Atatürk ismi almıştı. Bugüne kadar üretilen 10 gemiyi hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu gemilere Çakabey, 9 Eylül, 1881 Atatürk, Soma 301, Dario Moreno, Attila İlhan, Foça, Cengiz Kocatoros, Gürsel Aksel ve Sait Altınordu isimlerini verdi. Teslim alınan arabalı yolcu gemilerinin isimleri ise yine ankette öne çıkan Hasan Tahsin ve Ahmet Piriştina oldu.

PROFESYONEL OLAN İLK FUTBOLCUYDU

"Arap" lakaplı siyah tenli Vahap Özaltay (1908–1965), Altay Kulübü'nün kayıtlarına göre 14 yaşında babasının tayini sonrası İzmir'e gelir ve burada futbola başlar. Altay'ın kuruluş yıllarının en önemli isimlerinden olan genç futbolcu, Soyadı Kanunu çıktıktan sonra takımına olan bağlılığını Özaltay soyadını alarak gösterir. Kısa zamanda İzmir'in iftiharı olan Vahap Özaltay, Altay'ın zaferlerinde başrol oynamaya başlar. O aynı zamanda “Türkiye'de profesyonel olan ilk futbolcu”dur.

Vahap Özaltay, ilerleyen yıllarda “Türkiye'ye de yeni sistemleri getiren ve uygulayan futbol adamı” olarak haklı bir ün yaptı. 1954'te Dünya Şampiyonu olan Ordu Milli Takımı’nın antrenörlüğünü yine o üstlenmişti.  ‘Futbol Nasıl Oynanır?’ isimli bir de kitap yazan Vahap Özaltay, aynı zamanda Türkiye'yi Balkan Atletimz Şampiyonası'nda temsil eden başarılı bir atletti.

Editör: Haber Merkezi