Konak Belediye Meclisi Nisan ayı son toplantısında Belediye'nin 2015 yılı Faaliyet raporu görüşüldü. AKP Grup Başkan Vekili Ömür Şanlı, faaliyet raporu kitapçığının başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun fotoğrafının olmamasını eleştirdi. Hatay pazaryeri tesisi dışında kapalı pazar yeri yatırımı olmadığını belirten Şanlı, Konak Belediyesi'nin 'Vur Patlasın Çal oynasın' etkinliklerinin ise sürdüğünü söyledi. Yıl boyunca 277 seminer, şenlik, panel, kokteyl, festival düzenlenmesine karşın sadece 5 yeni park açıldığını belirten Şanlı "Kent Konseyi etkinliklerine de kaynak aktarılıyor. Valilik'ten restorasyon parası almak için proje hazırlayamıyorsunuz. Lafta kalan hayali projeleriniz var. Konak Belediyesi üzerindeki ölü toprağını bir an önce küzerinde atmalı" dedi.

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, İzmir'in merkezinde ama en küçük ilçesi olan, 150 yıllık belediyeye sahip 2 bin 500 tescilli yapısı, koruma imar planları olan tarihi bir bölgede yaşadıklarını söyledi. Pekdaş "Öncelikle kentin özelliklerini bilmeliyiz. Bizim esas işimiz tamirat ve tadilat, korumak ve güzelleştirmek. Bunu de belediye meclisinin belirlediği stratejik plan ve bütçeyle yapıyoruz" dedi. Pekdaş "Vur patlasın, çal oynasın belediyeciliği" eleştirisine ise kendisinde önceki dönemin rakamları ile yaptığı karşılaştırma ile örnek verdi. Konak Belediyesi temsil ağırlama giderlerininin 2010 yılında 4 milyon 422 bin TL, 2011 yılında 4 milyon 600 bin TL, 2012 yılında 6 milyon 500 bin TL, 2013 yılında 9 milyon 800 bin bin TL, göreve geldiği 2014 yılında 6 milyon TL olduğunu ancak bunun yarısının görevde olmadığı ilk üç ayda harcandığını söyledi. 2015 yılında ise rakaman 3 milyon 800 bin TL'ye düştüğünü belirten Pekdaş "Kentlileri mutlu etmek gibi görevlerimiz var. Kent konseyi katılımcılık ilkesi gereği kanunla kurulmuştur. Belediye özel kalem bütçesi kullanılarak faaliyetelerine katkıda bulunmak zorunluluğu vardır" dedi.

Meclis'te faaliyet raporu oylaması öncesi söz olan CHP'li üye Hamit Mumcu, AKP'li Şanlı'nın Kent Konseyi etkinleri eleştirisine, yasaya göre Kent Konseyi bütçesini belediyenin verdiğini söyledi. Mumcu, "Ayrıca Kent Konseyi 10 etkinlik yapacaktı. Ancak kirli savaş nedeniyle 5 etkinlik yapabildi" dedi. Mumcu'nun bu sözleri üzerine ayağa kalkan AKP'li Ömür Şanlı, "Kirli Savaş" sözlerini geri almasını, Türkiye'de kirli savaş olmadığını, güvenlik güçlerinin terör örgütüyle mücadele ettiğini söyledi. Mumcu'nun sözlerini geri almaması üzerine Şanlı bu kez de "Terör örgütünü kınamıyorsun, kınamazsan Meclis'i terkedeceğim" dedi. Aniden gerginleşen toplantıda AKP Grubu'nun tamamı salonu terketti.

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise bu olay üzerine yaptığı konuşmada "Lafları çarpıtarak siyasi polemik yapma arzuları var. Bölgede, Suriye'de savaş vardır. Kilis şehrimize Suriye'den atılan bombalarla katilam yaşandı. Bu tabii kirli savaştır. Göçlerle Avrupa tehdit altında. Bu savaşın Suriye'de ve bölgede yaşanan savaşın en büyük mağduru olan ülkeyiz. Bunu ifade etmek gereklidir. Bunları çarpıtarak başka anlamlar çıkartmakla yapılan saldırılardan birini yaşadık. Genel Başkanımız'a de benzer saldırı oldu. Bu hukuk devletine ve demokrasiye zarar verir" dedi. Pekdaş'ın konuşmasının ardından CHP Grubu'nun oylarıyla faaliyet raporu onaylandı.

İZMİR (DHA)

Editör: Haber Merkezi