İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İstanbul'da 44 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı terör saldırısı sonrası sosyal medyada, "Neden hiç İzmir'de patlama olmuyor? Gavur gavur birlikte yaşıyorlar" şeklinde paylaşımlarda bulunulduğunu belirterek bu duruma sert tepki gösterdi. Kocaoğlu, savcı ve emniyet teşkilatının bu tür bölücü söylemlerde bulananlara müdahale etmesi ve bunların gerekli cezayı almaları gerektiğini söyleyen Kocaoğlu, "Başka türlü, bu tür bölücü ve toplumu kaosa sürüklemek isteyen davranışların karşısında mücadele edemeyiz" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bornova ilçesi Gökdere köyü yakınlarında kapatılan moloz döküm alanının ağaçlandırma törenine katıldı. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ve İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal'ın da yeraldığı törende konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, kentte moloz, hafriyat döküm yeri sıkıntısı yaşanan yıllarda, İzmir'de tekel olmayı hedefleyen bir firmaya Gökdere'deki döküm alanının ihalesini kazanarak engel olduklarını söyledi. Kocaoğlu, 2008'den itibaren de Orman Bölge Müdürlüğü'nün belirlediği fiyatlardan döküm alanları aldıklarını, dolunca da ağaçlandırdıklarını söyledi. Evka- 7'deki moloz alanını Şubat 2011'de kapattıklarını ve 1615 ağaç diktiklerini belirten Kocaoğlu, "Bu ağaçlar serpildi. Buca Kırıklar'da 665 ağaç diktik. Gökdere'de ise 18 bin 325 adet fidan dikiyoruz. Toprağın iyileştirilmesi için 299 ton toprak taşıdık" dedi. Gaziemir Evka-7 , Buca Kırıklar ve Gökdere ile birlikte kente 313 bin metrekare orman yeşil alan kazandırdık. Güzelbahçe Yelki'de dökümler devam ediyor. Koyundere'de döküm alanı protokol aşamasına geldi. Bu alanlarla birlikte 490 bin metrekare alanı yeniden doğaya, ormana kazandırmış olacağız" diye konuştu.

"KENT İÇİNDE BULDUĞUMUZ YERİ YEŞİLLENDİRİYORUZ"
Başkanlığı döneminde Bornova'da 231 dönümlük Aşık Veysel Rekreasyon alanını yaptıklarını, Bornova Homeros Vadisi'nde ağaçlandırma gerçekleştirdiklerini belirten Kocaoğlu, İnciraltı'nda insan eliyle yapılmış en büyük kent ormanını oluşturduklarını söyledi. Buca Evka-1 ve Kadifekale'de 440 dönüm alanı ağaçlandırdıklarını dile getiren Kocaoğlu, Kadifekale'de ağaçlandırma bitmesine karşın sabotajla karşı karşıya kaldıklarını, fidanların sürekli yakıldığından yakındı. Burası için özel bir yönetimle 24 saat kontrol sağlayacaklarını dile getiren Başkan Kocaoğlu, "Ayrıca Sasalı'da, Doğal Yaşam Parkı'nda yaptığımız ağaçlandırmayla hayvanlara da yaşam alanı olan yer oluşturduk. Tahtalı Havzası'nda kamulaştırdığımız mutlak koruma alanlarına 1 milyonun üzerinde ağaç diktik. Türkiye'de ilk kez taşocağı rehabilitasyonu için Belkahve'de 45 bin fidan diktik. Bu çalışmada Batı Anadolu Çimento şirketinin desteğini aldık" dedi.
Kocaoğlu, İzmir'in yüzde 41'i orman olan bir kent olmasına karşın kent içinde görünümün beton olduğunu söyledi. İzmir'de çok dikilen palmiyelerin yeşil dokusunun az olduğunu belirten Kocaoğlu "Bu nedenle bulvar ve caddelerde bulduğumuz yere yapraklı, gölgelikli ağaçlar dikerek, İzmir kentinin yeşil olmayan görüntüsünü yeşile dönüştürmek için çalışıyoruz" diye konuştu.

SAVCI VE POLİSE ÇAĞRI
Başkan Aziz Kocaoğlu, 10 Aralık Cumartesi günü Türkiye'nin bir facia yaşadığını ve İstanbul'da 44 canını kaybettiğini hatırlattı. Kocaoğlu şunları söyledi: "Ne yazık ki bunları savunanlar da oldu. Ne yazık ki İzmir konusunda ağıza alınmayacak, ülkeyi ve ülke insanını temelden sarsacak sosyal medya paylaşımları da oldu. Şiddetle kınıyorum. Siyasi olarak değil. Siyaset bir tarafa! Terörün, ülkeye gelmiş felaketin siyaseti, partisi olmaz. Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız, ülkenin bölünmez bütünlüğünden yanayız. Devlet, millet, vatan, bayrağımıza sahip çıkmak birinci vatandaşlık görevimizdir. Bundan büyük vatandaşlık görevi de yok. Adı E.Ş. (Elif Şirin) olan birisi 'İzmir'de niye terör olayı olmuyor. Gavur gavur birlikte yaşıyorlar' diye sosyal medya paylaşımı yapmış. Şiddetle kınıyorum. Buradan yetkili savcılarımızın, emniyet teşkilatımızın, böyle bölücü söylem paylaşan kişilere, kamu adına, devletin birliği bütünlüğü açısından müdahale etmelerini diliyorum. Başka türlü, bu tür davranışların, bu tür bölücü, toplumu kaosa sürüklemek isteyen davranışların karşısında mücadele edemeyiz. Herkes aklına geleni, saçma sapan düşünceyi ortaya atarsa, bunlar cezasız kalırsa bu mümkün olmaz."

İLGİLİ HABER: İzmir düşmanlığı: 'Neden gavur İzmir'de bomba patlamıyor!'

"BU OYUNU BİZ BOZACAĞIZ"

Ülkenin çok sıkıntılı bir dönemden geçtiğini, bu sürecin birlikte aşılacağını belirten Başkan Kocaoğlu, "Devletlerin dostu yoktur. Bugün menfaati vardır. Yarın menfaati yoksa karşınızdadır. Devletleri yaşatan yücelten insanlardır. Devletimizi ülkemizi milletimizi biz yücelteceğiz. Bunun için 7 den 77'ye inanç, mezhep etnik köken ayrımı yapmadan birbirimize sarılmamız gerekmektedir. Ülkenin üzerinde çok çeşitli, grift oyunlar oynanmaktadır. Hepimiz biliyoruz. Başta Cumhurbaşkanı, Başbakan ve siyasi parti liderleri her gün paylaşıyorlar. Bu oyunu biz bozacağız. Biz bozmak zorundayız. Bu da birlik beraberlik, çalışmak ve moral bozmadan, ayakta dimdik durmaktan geçmektedir. Çalışıp üreteceğiz ülkeye, gelecek kuşaklara, memlekete faydalı olacağız. Herkesi bu ulvi görevi özveriyle yapma çağırıyorum" dedi.

Orman bölge Müdürü Şahin Aybal törende yaptığı konuşmada fidan, ağaç dikmenin kutsal bir görev olduğunu söyledi. Kendilerinin görevleri olduğu için bu işi yaptıklarını belirten Aybay, kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarla birlikte yapılan fidan dikimlerinin anlamının büyük olduğunu söyledi. Aybal, "İzmir orman alanlarını arttıran ilk kentlerden biridir. Rehabilitasyon yapmak için dolgu yapmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne izin veriyoruz. Dolduktan sonra ağaçlandırma yapıyorlar. Emeği geçenleri tebrik ediyorum" dedi.

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila da çevre yatırımı ve ağaçlandırmalara önem verdiklerini söyledi.
Konuşmaların ardından Başkan Kocaoğlu ve törene katılanlar fidan dikti.

Editör: Haber Merkezi