Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı ikinci toplantısı Ak Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan'ın elektrikli otobüs ihalesiyle ilgili yaptığı konuşmayla gerildi. Doğan, Büyükşehir Belediyesi'nin Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edilen ilk ihalesinin ardından ikincisine çıktığı elektrikli otobüs alımıyla ilgili yaptığı konuşmada "Toplu ulaşımda devrim yapıyoruz sloganları ile yola çıktınız. Türkiye'de elektrikli otobüs ilk kez İzmir'de kullanılacaktı. İzmir hayal kurarkan Eskişehir gerçekleştirdi. Biz yurtdışında otobüs test ederken, CHP'li Eskişehir Tepebaşı Belediyesi 4 yerli elektrikli otobüs yaptırıp, ücretsiz sefere soktu. Tepebaşı hibeyle 1,5 milyon Euro'ye otobüsleri yaptırdı. İzmir'de ise aynı teknoloji için 10 katı fazla para harcayacak. İzmir neden yapamadı? ESHOT yönetimi, elektronik ücret toplama sistemi, aktarmalı sistem gibi bu konuda da başarısız. ESHOT yönetimi İstanbul'da İETT ve Ankara'da EGO'yu örnek almalı. Ya da Tepebaşı Belediyesi'ni de örnek alabilir" dedi.

İKİ SENE ENGELLEYENLER KÖRFEZE DEĞİL YERE BAKSIN
Doğan'ın sözlerine yanıt veren Başkan Aziz Kocaoğlu, elektrikli otobüs ihalesine çıkıldığında başka ihale olmadığını, Tepebaşı Belediyesi'nin daha sonra bunu gerçekleştirdiğini belirtti. Elektrikli otobüs için yapılan ikinci ihaleye hem yerli hem yapancı firmarın teklif verdiğini, tekliflerin AKP'li Doğan'ın söylediği gibi değil üç aşağı beş yukarı aynı, yüzde 10 fark olmadığını söyledi. Kocaoğlu, "Çamur at izi kalsın. Televizyona, gazeteye yalan, yanlış konuş, İzmir halkı okusun. Bu algıyı nasıl yöneteceksiniz. Bu algı bir gün bitmeyecek mi? Yerli, milli konusuna gelince, yerli sanayinin desteklenmesi konusunda siz tek kelimeyle feci durumdasınız. Aynı kapasitede, aynı özellikte kazıcı gemiyi İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Ata Sanayi'nde bir firmaya 4,5 milyon TL'ye alırken, Samsun Bölgesi'nde 9,5 milyon TL'ye yabancı araç aldı. Körfez gemileriyle ilgili de 'Yurtdışına gitti, gemileri oradan alacak' diye yaygara koparttınız. Gemiler Yalova'da Türk tersanelerinde yapıldı. İki sene engelleyenlerin Körfez'e değil, yere bakmaları gerekir" dedi.

ARAYA GİRDİLER; FİRMA DEĞİŞTİ
Başkan Kocaoğlu, Konak ve Karşıyaka tramvayları ihalesinde çekerleri de yapım ihalesinin içine dahil ettiklerini, ihaleyi alan firmanın tramvay çekerleri yapan yerli firmayla ön anlaşma yaptığını belirterek "Ancak, araya girdiler. İnşaat firmasını zorlayarak başka bir firmadan almasını sağladılar. Bu kentte benim yaptığımız ihalede yaşandı. Kimin evini kime soruyorsunuz? Adam 'Ben mecruburum' dedi. Kimin yerlisinden, yabancısından, kimin milliyetçiliğinden bahsediyorsunuz" dedi.

BAKANLIK'IN KURUŞU VARSA GÖREVİ BIRAKACAĞIM
Elektrikli otobüs ve yerli araç konusundaki eleştirilere yanıt verdikten sonra Başkan Kocaoğlu, beraberinde getirdiği dosyandan çıkardığı gazete küpürleri ve belediyeye gönderilen yazıları tek tek okudu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü sitesinde de bulunan bültende yeralan ve gazetelerde yer alan, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Gediz Deltası Sulak alanında flamingoların ürediği adayı büyüttü...Kuş cennetinde ziyaret merkezi, kuş gözlem kuleleri, gezi bisikletleri bulunuyor" ifadelerine dikkat çeken Kocaoğlu "Eğer Su ve Orman Bakanlığı'nın eğer Orman Bölge Müdürlüğü'nün o adada, bisikletlerde, gözlem evinde, gözetleme kulelerinde bir delikli kuruşu varsa ben bu görevi bırakıp gideceğim. Bunu yapmak sadece suyu kirletmektir. Varsa bir kuruşu ben bu görevi bırakıp gideceğim" dedi.

KUŞ CENNETİ TANITIMINA MÜDÜRLÜK UYARISI
Başkan Kocaoğlu, başkanlığını yaptığı İzmir Kuş Birliği'nin yaptığı son encümen toplantısında Birlik ve İzmir Kuş Cenneti'nin tanıtmak için karar aldıklarını, bu kararın da basında yeraldığını söyledi. Bunun üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge İzmir Şube Müdürü'nden kendilerine bir yazı geldiğini belirten Kocaoğlu, yazıda "Son zamanlarda yazılı ve görsel basında Birlik Başkanlığı'nca İzmir Kuş Cenneti'yle ilgili yapılan haberlerde alanın sorumlusu olan Bakanlığımızın haberi olmadan, yetki dışına çıkılarak ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtım faaliyetlerinin planlandığı yazmaktadır. Sözkonusu alan uluslararası önemi sahip Ramsar alanıdır. Bakanlığımız izni olmadan İzmir Kuş Cenneti Birliği olarak uluslararası fuar ve benzeri organizasyonalra katılım sağlanması Birliğinizin yetkisinde değildir. Sahanın sorumlusu Bakanlığımız olup Birlik'in görevleri protokol ile belirlenmiştir. Protokole göre hareket edilmesi gerekmektedir. Basın toplantısı yapıldıktan sonra Şube Müdürlüğümüzün bilgisi olmasının protokole aykırı olduğu aşikardır. Birlik Başkanlığınca alanla ilgili yapılacak tüm faaliyetlerin Şube Müdürlüğüne bildirilmesi, Müdürlük onayı alınmadan sahanın tek sorumlusu gibi basına haber verilmesi, protokole uyulması gerekmektedir. Rica ederim" cümlelerinin yeraldığını söyledi. Kocaoğlu, buna tepki göstererek "Biz burada kötü bir şey mi yapıyoruz? İzmir Kuş Birliği'nin tüm masraflarını karşılıyoruz. Bu birlik için milyonlarca lira para harcıyıruz. Doğal malzemelerle 22 kilometre yol yaptık. Homa Dalyanı'nda 6 aydır kazıcıyla çalışıyoruz. Kötülük mü yapıyoruz? Kuş Cenneti'ni kimse bilmiyor. Biz bunu fuarda tanıtırsak, İzmir'e gelen kuşla ilgilenen kişiler buraya uğrarsa, Kuş Cenneti ve İzmir tanınırsa zarar mı görür? Ne var bunda? Kuş Birliği'nin masrafını Kuş Cenneti bakımını İzmir Büyükşehir Belediyesi yapmaktadır" dedi.

MARİNA; METRO; FUAR KAVŞAĞI
Kocaoğlu, basında Büyükşehir Belediyesi'ni eleştiren haberlerden bazılarını tek tek okuyarak yanıtladı. Bir avukatın "Fuar İzmir kavşağını İzmir Büyükşehir Belediyesi geciktirdi" açıklamasının basında yeraldığını belirten Kocaoğlu, Karayolları Bölge Müdürlüğü ile konuyu 2010 yılından itibaren görüştüklerini kavşak izninin fuar açıldıktan sonra çıktığını söyledi. Büyükşehir'in Yeni Şakran ve Bayraklı marinalarına itiraz ettiği yönünde haberle ilgili konuşan Kocaoğlu, marina yapıymasına karşı olmadıklarını, desteklediklerini ancak marinanın yerinin ve çevreye etkisinin önemli olduğunu söyledi. Kocaoğlu, "Turan'da yapılacak marinayla ilgili öneride bulunduk. 28 dönüm arsa sahibini önüne marina yapılacak diye 74 bin 500 metrekare deniz dolgusu yapılır mı? Marinanın altından su geçecek şekilde yapılmasını önerdik. Yeni Şakran'da da benzer öneride bulunduk" dedi. TCDD'nin İZBAN hattında bakım işlerini Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin şirketine verdiğini, bunun normal olduğunu belirten Kocaoğlu ancak TCDD yetkilisinin "Neden Kayseri'deki şirkete verdiniz" şeklindeki sorusuna "İzmir Büyükşehir Belediyesi Metro Şirketi bunu yapamaz" yanıtı veremeyeceğini söyledi. Bu şekilde bir açıklamanın basında yeraldığını belirten Kocaoğlu, "Bu yanlıştır. Bugün Türkiye'de herkes biliyor ki en iyi, temiz, güvenli çalışan metro İzmir Metrosu'dur" dedi.


AKP İL BAŞKANI DELİCAN'A YANIT


AKP İl Başkanı Bülent Delican'ın "DİSK'in terör örgütünün arka bahçesi, bu sendikanın İzmir'deki yönetim kadrolarına Aziz Kocaoğlu'nun sessiz kalmasının manidar" sözlerini gazete küpüründen okuyan Kocaoğlu "Bizim sendikalarla sadece toplu sözleşme ilişkimiz var. Bunlar terörün arka bahçesi ise kolluk kuvvetleri, savcılar, yargı gereğini yapacaktır. Hangi sendika yetki alıp karşıma gelirse o sendikayla toplu sözleşme yapmak benim görevim. Bu lafları bu sıralarda 5 yıl meclis üyeliği yapan sayın Bülent Delican'a yakıştıramadım. Aziz Kocaoğlu doğduğu yeri, her şeyi belli olan bu adamı kiminle özdeşleştirmek istiyor? Böyle bir şey olur mu ya? Kim kimle dans etmişse, kim kime 'herşeyi verdim' dediyse siz oraya bakacaksınız. Algı yönetimiyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na çamur atarak bunlar olmaz" dedi.

ET ENTEGRE TARTIŞMASI
Kocaoğlu'nun bu sözleri üzerine AKP sıralarından tepki yükseldi. Ak Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan ile CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan tartıştı. Başkan Kocaoğlu, taraflar sakinleşince bu kez Ak Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan'ın gazetelere çıkan açıklamalarını okudu. Kocaoğlu, "Birisi 'İzmirliler Kocaoğlu yüzünden sağlıksız et yiyor' demiş. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Tansaş şirketine 15 yıllık yap işlet devret yöntemiyle yaptırdığı et entegre tesisi elimizden alınmıştır. Bizim arsaya biçtiğimiz 6,5 milyon TL'nin çok üzerinde 26,5 milyon TL gibi olmaycak para istendi. Tesis elimizden alınmıştır. Sayın Doğan, tesisi İzmir Büyükşehir Belediyesi kiralayıp, çalıştırmadığı için sağlıksız et yendiğini söylüyor. Adamın elinde al malı, 'gel buraya kiracı ol' demek yakışmaz" dedi. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'da tramvay, altgeçit-meydan ve çevre düzenlemesi yaptıkları üç şantiye olduğunu belirten Kocaoğlu, AKP'li Bilal Doğan'ın çevre düzenlemesi yapılan bölümde insanları korumak için yapılan duvarın önünde fotoğraf çektirdiğini ve "İzmir Büyükşehir Belediyesi vatandaşın denizle ilikisini kesti" açıklaması yaptığını söyledi. Doğan'ın arkada çalışma olmadığını söylemesi üzeren Kocaoğlu, "Geçerken bakarsın çalışma var mı yokmu" dedi. AK Partili bir belediye başkanını ise Büyükşehir Belediyesi'nin köylülere keçi dağıttığını ancak bunların satıldığını iddia ettiğini belirten Kocaoğlu, dağıtılan 162 keçinden 127'sini kontrol ettiklerini, yerlerine olduklarını geri kalanın kontrolünün sürdüğünü söyledi.

STAD YERLERİNİ BEDELSİZ TAHSİS ETTİK
CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan da Kaynaklar'daki en entegre tesisiyle ilgili konuşma yaptı. Türkiye'nin pek çok yerinde Devlet'in kamu hizmeti için belediyelere arazi tahsis ettiğini belirten Aydoğan, "Bu kadar sene sonra gel kirala demek doğru değil. Konak'ta 25 senelik yolun bulunduğu arsasını Ziraat Bankası 42 milyon TL'ye sattı. İstanbul'da Kasımpaşaspora tahsis etmişti. Kamil Tunca Bulvarı'nda TCDD'ye 40 yıldır yol olarak kullanılan eski demiryolu hattı için 22 milyon TL ödedik. Biz Alsancak Stadı, Göztepe stadındaki hisselerimizi bedelsiz tahsis ettik. Meclis'te siyaset yapılmaz. Yoksa belediye işleri yürümez. Yasada zaten bu hüküm de var" dedi.

AKP'Lİ HASPOLAT: "DEVLET'İN YERİNİ HARAÇ MEZAT ALMAK İSTİYORSUNUZ"
AKP'Li Çağlar Haspolat ise en entegre tesisi için "Devlet'in yerini haraç mezat almak istiyorusunz. Burayı kiralayın. Değerini uzman kuruluş 26,5 milyon TL biçmiş. Satın da alabilirsiniz. İzmir'de at eşek eti kesiliyor. Burası İTO'ya gitmesin. Akdemir Plaza'yı kiralıyorsunuz. Bornova'da Aşık Veysel Rekreasyon alanında bir hatadan dolayı 90 milyon TL ödediniz. Entegre yerini de kiralayabilirsiniz" dedi Bunun üzerine Kocaoğlu, kentin nadide bir yerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir projede ihtiyacı olan yeri devlet kurumundan almaya kalktığını metrekaresine 3750 TL bedel istendiğini söyledi. Kocaoğlu, "Uzman değerlendirme kuruluşunun bu değeri biçtiğini söylediler. Aynı yerde metrekaresi 330 TL'ye, özel şahsa satılan yer de var. Aynı yerde 750, 1500 TL, 2000 TL satılan yer de var. Belediye'den istenen 3750 TL. Bu devlet kurumu böyle çalışıyor. Ben devletim, belediyeyim" dedi.

 

Editör: Haber Merkezi