Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerel bir televizyonda katıldığı programda gündemle ilgili soruları yanıtladı. Başkan Kocaoğlu, İZBAN'daki toplu sözleşme sürecine son aşamaya kadar ne TCDD ne İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetiminin müdahale etmediğini, son günlerde müdahil olduklarını söyledi.

Ücretlere yüzde 15 artış önerisini sözleşmenin imzalanması, greve çıkılmaması kaydıyla verdiklerini belirten Kocaoğlu "Ama sendika kabul etmedi. Konu, 'yüzde 15 verdi, sendika 16,5 istemişti' meselesi değil. Mesele yüzde 1,5 meselesi değil. Devlet, memuruna yüzde 8'den, İzmir Büyükşehir Belediyesi sözleşme yaptığı 25'e yakın şirkette ise çalışanlara yüzde 9,5'tan fazla artış vermedi. İZBAN'ın yeni kurulmuş bir şirket olduğu doğru. Belli bir ücretle başlıyorlar, zaman içinde ücretlerin belli bir noktaya gelmesi için süreç yaşanıyor. İZBAN'ın önerisi yüzde 8 enflasyon, yüzde 7 iyileştirme, yani enflasyon kadar iyileştirme var. Metro 18 senedir var. İZBAN 7-8 senedir çalışıyor. İZBAN'ın 7 yılda bir sözleşmeyle İzmir Metrosu çalışanlarının ücretleriyle aynı olması mümkün değil" diye konuştu.

"YOLCULAR HAKLI SERZENİŞTE BULUNUYOR"

Ne işçiyi ne sendikayı ne de mağdur etmek ne de İzmirlilerin ulaşımda sıkıntı çekmesini istemeyeceklerini belirten Başkan Kocaoğlu, ancak yaşamın bir tarafında da grev olduğunu söyledi. Kocaoğlu " Grev öncesi belediyenin ESHOT; İzulaş, Metro ve İzdeniz şirketleriyle gücümüz yettiği kadar önlemler aldık. Aksayan yerlerimiz oldu. Vatandaş sıkıtı çekmedi mi? Çekti. Ama İZBAN'ın taşıdığı 270-280 bin aralığında yolcuyu İzmir Büyükşehir Belediyesi ulaşım şirketleriyle büyük oranda göğüsledi. Durakta fazla bekleyen hemşeriler haklı olarak serzenişte bulunuyor" ifadesini kullandı.

"GREV KONUSUNDA İZMİRLİLERİN SABRINA TEŞEKKÜR EDERİM"

Grevin ne zaman biteceğini bilmediğini belirtmen Başkan Kocaoğlu, "Kimse bilemez. Çünkü biz vereceğimizi verdik. Sendika kabul etmedi. Greve gitti. Bana sorarsanız açık kapı yok. Belediye şirketlerinde yüzde 9,5'dan fazla vermedim. Veremem. Bence İZBAN'da sendikaya verilen teklif çok iyidir bana göre. Grev konusunda İzmirlilerin gösterdiği sabra teşekkür ediyorum. Umuyorum bir an önce sonlanır. İşçi kardeşlerimiz de maaşlarını almaya başlarlar" dedi.

"KILIÇDAROĞLU'YLA SÜRTÜŞME YAŞAMADIM"

Başkan Kocaoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir süre küs oldukları yönünde dedikodular olduğu sorusuna, "Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile küslük konuşulacak bir konu değil. Ben Ne eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ne de Sayın Kılıçdaroğlu ile hiçbir sürtüşme yaşamadım. Ben düşüncemi doğrudan söyleyen, ama hiçbir konudan hiçbir kişiye manipülasyon yaparak söz söylemeyen, bildiğim doğruları söyleyen bilmiyorsam bilmiyorum diyen bir kişiliğim var. Baykal, Kılıçdaroğlu'dan ne bilgi sakladım, ne yanıltıcı bilgi verdim, nede yönlendirmeye çalıştım. Doğru bildiğimi söyledim" şeklinde yanıt verdi. 

"BAŞBAKANI TANIDIM, ANLADIM BAŞBAKAN 'DA BENİ TANIDI ANLADI"

Kocaoğlu, AKP Kongresi öncesi "Gönlümden Binali Bey geçiyor" şeklinde açıklaması hatırlatılarak son dönemlerde Bakanlarla olumlu geçen görüşmeler yapması, yıllardır beklenen Körfez Çed raporunun onaylanmasının etkisi olup olmadığı sorusuna verdiği yanıtta " Ben onu menfaat olsun diye söylemedim. Samimiyetle içimden geldiği için söyledim. AKP Genel Başkanı seçiyor. AKP'nin içinden bir Allah'ın kulu kalkıp 'Ben Binali Bey'i istiyorum' diyemiyor. Ama biz Binali Yıldırım'la 12 yıldır çalışıyoruz. Sayın Başbakan'ı tanıdığımı, anladığımı, Sayın Başbakan'ın beni anladığını, tanıdığını çok iyi biliyorum. İzmir'in birikmiş sorunları var. Defalarca Binali Bey'le konuştum. Bunlar gerçekten çözülmesi gereken sorunlardır. Yetki, izin istiyorum. Başka bir şey istemiyorum. Büyükşehir Belediyesi bir kamu kurumudur. Planları onaylanması, metro yatırımlarının Yüksek Planlama Kurulu'ndan geçirilmesi, belli tahsislerin yapılması, kullanma izinleri verilmesi gibi rutin işleri istiyoruz. Binali Bey sağ olsun talimat verdi. Birikmiş işlerin hızlandırılmasını istedi. Bakanlar, bürokratlar bu talimat nedeniyle gittiğimizde değerlendiriyorlar, çözmeye çalışıyorlar. Önümüzdeki günlerde nerde tıkanıklık varsa aşılması için bu izinleri almak istiyoruz. Benim derdim kenti kalkındırmak, çevre yatırımları yapmak" ifadelerini kullandı.

"YENİ İSKELELER AÇILINCA YOLCU ARTACAK"

Kocaoğlu, yeni vapurlar alınmasına karşın Körfez'de yolu sayısının artmamasının nedeninin yeni iskeleler açılmaması olduğunu söyledi. Vapurların klasik bir yolcusu olduğunu belirten Kocaoğlu " Eğer biz Mavişehir, Karantina, Adalet Sarayı'nın oraya vapur iskelesi koymaz, yolcuları çekemezsek vapura binen sayısını arttıramayız. Bu iskeleleri yapmak için izinleri almaya çalışıyoruz. İzinleri alıp Mavişehir'e, Karantina'ya, iskele yaparak yolcu sayısını arttıracağız. Güzelbahçe ve Urla'ya gitmeyi de hesaplıyoruz" dedi. 

"YARIN ADAY OLACAKMIŞ GİBİ ÇALIŞIP SEÇİM ALTI AY KALA KARAR VERECEĞİM"

Yeniden aday olup olmayacağı konusundaki soruya ise altı ay önce kararını vereceği yanıtını veren Kocaoğlu, "Yarın aday olacakmış gibi görevimi yapıp, seçime altı ay kala karar vermek istiyorum" dedi.

Editör: Haber Merkezi