İz Gazete - Mültecilerin yaşadığı sıkıntılarla ilgili birçok eylem ve yardım kampanyasına imza atan Halklararası Dayanışma Köprüsü Derneği, bu sefer de İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu’na hitaben çağrı metni yayınladı. İzmir’de yaşayan mültecilerin sorunlarına dikkat çekilen metinde, acilen ihtiyaçlarının karşılanması, aksi taktirde mültecilerin, ciddi sorunlarla karşı karşı kalacakları belirtildi.

Belediyeler kanununun 13. maddesine atıfta bulunan Terzi, “Herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisidir. Hemşehrilerin belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye yardımlarından yararlanma hakları vardır” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulunulan metnin tamamı şu şekilde:

İzmir’de yaşayan mültecilerin barınma, gıda ve mobil sağlık ihtiyaçlarının karşılanması

Halkların Köprüsü Derneği olarak kurulduğumuz günden bugüne kadar yapmış olduğumuz saha çalışmalarında Suriye’den iç savaş nedeniyle göç etmiş ve İzmir’e yerleşmiş olan mültecilerin en temel ihtiyaçlarının karşılanması konusunda büyük sıkıntılar yaşadığı tespit edilmiştir. Mültecilerle ilgili olarak acil müdahale edilmesi gereken ihtiyaçların (beslenme, barınma, sağlık, hijyen koşulları, vb. gibi) giderilmesi konusunda bir müdahale yapılmazsa çok ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalınacaktır.

Elbette bu sorunun çözümünde öncelikli katkıyı Devletin yapması gereklidir. Ama bu durum yerel yönetimlerin sorumluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. Zira Belediyeler Kanunun Hemşehri Hukuku başlıklı 13. Maddesinde belirtildiği üzere, herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisidir. Hemşehrilerin belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye yardımlarından yararlanma hakları vardır. Zaten birçok belediye, mültecilere yönelik bu tür destekleyici çalışma yapmaktadır.

İzmir’deki Suriyeli mülteciler, sokaklarda, parklarda, boş arazilerde, derme çatma çadırlarda, yoksul mahallelerdeki terkedilmiş, yıkık ya da yıkılma tehlikesi olan binalarda barınmaya çalışmaktadırlar. Elektrik ve içme suyu olmayan evler, fare, tahtakurusu gibi her türlü haşere olan evler, banyo ve mutfağı olmayan evler, yüksek kiralarla mültecilere kiralanıyor.

Mülteciler, kendilerine gıda desteği sağlanmadığı için, ciddi beslenme sorunları yaşamaktadırlar. Bu durum en çok bebek ve çocukları etkilemektedir. Suriyeli mültecilere sağlanan düzenli bir koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmeti de bulunmamaktadır. Saha çalışmaları sırasında karşılaştığımız bebek ve çocukların aşılamaları ya hiç yoktu ya da eksikti. Kendileri başvurmadıkları durumlarda herhangi bir sağlık hizmeti alamamakta, ilaca ve tıbbi malzemelere erişimde ciddi sorunlar yaşanmaktadırlar.  Bu hizmetlerden yararlansalar bile sağlıksızlığı yaratan koşullar devam ettiği için evlerine, kötü beslenme koşullarına geri döndüklerinde yeniden hastalanmaktadırlar.

İlimizdeki mültecilerin barınma, gıda ve sağlık alanlarında hayata tutunmalarını sağlayacak temel hak ve ihtiyaçlarının karşılanması için İzmir Büyükşehir Belediyemizin ivedilikle harekete geçmesi konusunda gereğinin yapılmasını arz ederiz.

Editör: Haber Merkezi