İzmir Büyükşehir Belediyesi ağustos ayı ikinci birleşimi yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun başkanlığında gerçekleşen oturumda, Körfez Geçiş Projesi’ne verilen ÇED olumlu kararının yürütmeninin, İzmir 3. İdare Mahkemesi’nce durdurulması gündeme geldi. Oturumda söz alan AKP Meclis üyesi Çağlar Haspolat, dava sürerken hazırlanan bilirkişi raporunda, projenin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım master planında yer almadığınının belirtildiğini, projenin iptal gerekçesinin de bu olduğunu söyledi. Bunun üzerine konuşan Başkan Kocaoğlu, “Konunun onunla alakası yok. İşi çarpıtmayalım” dedi. Başkan Kocaoğlu, açıklamasının devamında isim vermeden AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ’ın, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından yaptığı açıklamayı eleştirdi. Kocaoğlu, “Bir milletvekili arkadaşımız ‘danışıklı dövüş’ diye laf etmiş. ‘Körfez Geçişi yapılsın’ diye diye ağzımda tüy bitti. Bunu siyasi malzeme yapmayın” diye konuştu.

Bu projeye Büyükşehir’in de destek verdiğini bildiklerini söyleyen Çağlar Haspolat, belediyenin davaya neden müdahil olmadığını sordu. Kocaoğlu da bu sözlerin üzerine, Haspolat’a “Hangi yargıya giden haklı problemime müdahil oldunuz desteklemek için” diye sorunca, Haspolat da, “Katı atık bertaraf projesine müdahil olacağız. İzmir’de Makine Mühendisleri Odası tüm projelere karşı geliyor. Katı atık bertaraf tesisine de onlar itiraz etti” yanıtını verdi.

‘HÜKÜMETİN ELİ KOLU BENDEN UZUN’

Bu sözlerin ardından açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, meslek odalarının açtığı davalardan İzmir’de en çok kendisinin muzdarip olduğunu söyledi. Sözü yeniden Hamza Dağ’ın açıklamasına getiren Kocaoğlu, “Ondan sonra kalkıp bir arkadaşın ‘danışıklı dövüş’ demesi… Ne alakam var benim? İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Başkanı, ‘tüp geçidin yapılmasını destekliyorum’ diye başından beri beyanat veriyor. Bana İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işini tarif etmeyeceksin. Seçime girersiniz, kazanırsınız oturursunuz, ondan sonra yaparsınız. Tamam mı” dedi.

Bunun üzerine yeniden konuşan Çağlar Haspolat, “Bu proje önemli bir proje. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mahkemede müdahil olmasını beklerdik” dedi. Kocaoğlu da, “Bekleme” yanıtını verdikten sonra, “Bu ayrı bir konu. Ben 15 senedir mahkemelerle uğraşıyorum. Hükümetin eli de kolu da benden uzun, yetkileri daha fazla. Oraya müdahil olsam ne olacak, olmasam ne olacak? Bugüne kadar hükümetle de kendi çalışmalarımızla da burada duruşumu belirttim. Bilimsel çalışma yaptım. Master planımızda yoksa, Karayolları’nın master planına girer. Master planında olmayan bir şeyi bahane ederek bu tür işlere kalkmayalım. Herkes işini, görevini yapsın” diye konuştu.

Toplantı, bu tartışmalarla son buldu.

Editör: Haber Merkezi