İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, referandum sonucunu AKP ile MHP içinde 'hayır' oyu verecek olanların belirleyeceğini öne sürerek,

"Çünkü iki partinin içinde de ciddi rahatsızlık duyanlar var. İzmir büyük çoğunlukla hayır diyecektir. Türkiye genelinde 1 Kasım'da oy veren AKP'liler 'evet' verirse 'evet' çıkar. Matematik bunu gösteriyor. CHP'ye oy vermeyen sağ ve solda diğer partilerin 'hayır' çerçevesinde kenetlendiğini görüyoruz. Bu CHP, AKP işi değil. Bu 80 milyonun problemi. Anayasa değişikliğinin bir kısmını beğenip bir kısmını beğenmeyebilirsiniz ama öyle bir şansımız yok. Evet mi hayır mı diyorlar" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege TV’de katıldığı programda Türkiye’nin yakın siyasi tarihten örnekler vererek, “1982 anayasası 17 defa değişti ama uzlaşı vardı. 18’inci de uzlaşı yok. Bütün sistemler o coğrafyaya, o millete, geleneğe, tarihe uygunsa başarılı olur. Uygun değilse başarılı olmaz. Ulu Önderimiz ne yapmış? Cumhuriyet kurmuş, devrimleri yapmış yüz senedir devam ediyor. Demek ki yaptıkları Anadolu insanın tüm değerlerine uygun. Bu coğrafyada devletin kesinlikle zayıflamaması gerekir. Devlet güçlü olacak. Kurumlarıyla güçlü olacak" dedi.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ OLMAZ DİYE BİR ŞEYİM YOK"

Başkanlık sistemi ve parlamenter sistem hakkında konuşan Kocaoğlu, “Ben parlamenter sistemden yanayım. Ama 'başkanlık sistemi olmaz' diye bir şeyim yok. Bu coğrafyada güçlü parlamento, bağımsız yargı ve tüm koşullar olursa başkanlık sistemi de olur. Ama şu an parlamenter sistem bize daha uygundur" açıklamasını yaptı. Kocaoğlu, “Daha önce bütün partilerden üçer kişi katıldı. 64 maddede uzlaşı sağladı. O maddelerdeki uzlaşı getirilirdi. 500’e yakın vekille geçerdi. İşte size anayasa değişikliği. Uzlaşı sağlandı mı? Sağlandı. Bu niye geçmedi? Dünya artık benim dediğimle senin dediğinle olmuyor. Dünya küçüldü. Sorunlar uzlaşıyla çözülüyor. 'Ben her şeyi idare edeceğim' diye bir şey yok. Uzlaşı kültürünün bu memlekete yerleşmesi lazım. Ne evet ülkenin sonu, ne hayır ülkenin sonudur. Ama sistem değişecekse demokrasi gelişsin diye değişsin. Katılımcı demokrasi uygulansın diye değişsin. Anayasa ortak metindir. Ceza kanunu değildir. 80 milyonun mutabık kaldığı metindir" diye konuştu.
 

"ALELACELE DEĞİŞİKLİK DOĞRU DEĞİLDİR"

Kocaoğlu siyasi yasakların kaldırıldığı halk oylamasından örnek vererek, “Rahmetli Demirel ve o dönemdeki siyasilerin yasağının kalkıp kalkmaması noktasında referandum yapıldı. Tek soru soruldu; Siyasi yasak kalksın mı kalkmasın mı? Vatandaş bunun kararını verir. Şimdi bu kadar teknik metin, hukukçuların bile zorlandığı durumda alelacele değişiklik yapılması doğru değildir. Anayasada köklü değişiklik yapacaksanız konunun uzmanları, eski siyasiler hepsi beraber ve teknokrat kadroyla yapılıp ortaya gelmesi lazım. Burada köklü değişiklik yapılıyor bunun uzmanı ve kadrosu yok" dedi.

2019’A DAHA 2 SENEDEN FAZLA VAR

Acele edilmemesi gerektiğini ifade eden Kocaoğlu, “Bu bir dursun. Başımızdaki problemler geçsin, sakinleşelim. 2019’a daha 2 seneden fazla var. Oturalım konuşalım. Seçim yasasını, partiler yasasını konuşalım. Anayasayı baştan konuşalım. Parlamentonun, milletvekillerini gücü ne olacak? Devlet kurumlarımız güçlensin" dedi.

"İNSAFSIZLIKTIR, BİZE BİR ŞEY YAPIŞMAZ"

'Hayır cephesi terör örgütleriyle beraber hareket ediyor' iddiaları üzerine de konuşan Kocaoğlu, “Bu insafsız bir değerlendirmedir. CHP sıradan bir parti değildir. Dünyanın en eski partilerinden birisidir. İlk meclis cumhurbaşkansızdır. Sadece meclis başkanıyla ve hükümetiyle kurtuluş savaşını kazanmış bir parti. Bu partiye terör bulaştırmaya çalışmak, onun bunun yanına koymaya çalışmak olmaz. Bu partinin aldığı minimum oy yüzde 25. Terör örgütleriyle eş tutmaya çalışmak, iş yapıyor gibi göstermek yanlıştır. Son 16 seneye bakarsak kim kimle ne iş yapmış, kim kimle nasıl ittifak kurmuş bu ayna gibi ortaya çıkıyor. Bana bulaşmaz. Bana dediğim CHP’ye bulaşmaz. Ne PKK bulaşır, ne kalkışmaya kalkan FETÖ ne de İŞID bulaşır. Bize hiçbir şey bulaşmaz. Biz vatanı, milleti, geleceği için uğraşan insanlar topluluğuyuz. Tabi ki AKP’de bunun için uğraşıyor. Bakışımız farklı. CHP’ye böyle bir yafta yakıştırmaya çalışmak çok büyük bir hatadır. Bunun altından kalkmak mümkün değildir. Devlet olarak da millet olarak kalkmak mümkün değildir. Sen CHP’ye terörist dersen ben bu lafı en kibar tabirle söylenmemiş olarak kabul eder, yok farz ederim. Biz hayır cephesindeyiz ve yalnız değiliz. Temel görevimiz bunu anlatmak. Ama AKP’de evet cephesinde. Onlar da yalnız değil. Ne biz tek başımızayız, ne onlar tek başına. Bu anayasanın gelecek kuşaklara fayda sağlayacağına inananlar evet diyecek. Hayır fayda sağlamaz, bu coğrafyada hukuk devletinin güçlü olması lazım, katılımcı yönetim anlayışı lazım diyenler hayır diyecek. Parti yok. Hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

 

Editör: Haber Merkezi