İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, daha önce de gündeme getirdiği ilçelerde haftada iki gün, çarşamba ve pazar günleri pazar kurulması önerisini bir kez daha dile getirdi. Kocaoğlu, 11 metropol ilçede Pazartesi hariç haftanın altı günü pazar kurulmasının yerleşik esnafa zarar verdiğini, belediye temizlik işleri personelinin sabahlara kadar temizlik yaptığını, trafik sorunu yarattığını ve akşam pazarı ucuzluğunu yok ettiğini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında AKP Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, Üçkuyular pazarının kapatılmasından sonra Balçova viyadük altına açılan yeni pazaryerinde Balçova Belediyesi'nin pazarcıdan bir kereliğine 2500 TL tezgah tahsis ücreti istemesini eleştirdi. Doğan "İstenen paraların yasal dayanağı yoktur. İlk taksit olan 500 TL'yi ödeyemeyen pazarcı pazaryerine sokulmadığı için mağdur oldu. Derhal bu durumdan vazgeçilmelidir. İlk tahsis ücreti olarak bu paranın istenmesi yasalara aykırıdır. Bizim önerimiz istenen paranın 1000 T'ye düşürülmesidir" dedi. Doğan'ın bu sözlerine ilk yanıt CHP Grup Sözcüsü Sırrı Aydoğan'dan geldi. Aydoğan, "1000 TL alınınca yasal mı olacak" dedi.

Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ise, konuşmasında öncelikle Üçkuyular pazaryerinde son 2,5 yıl bir tek kuruş almadan çöpleri topladıklarını söyledi. Viyadük altındaki yeni Pazar yerine İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi'nin toplamda 1 milyon TL harcadığını belirten Çalkaya "Kanal dolgusu yapıldı. Kameralar konuldu, asfaltlandı. İşi siyasileştirmenin yararı yok. Buradaki 800 pazarcıdan 15'i ödemedi. Diğer 780'i ödedi. Ödeyenlerle ödemeyenleri bir tutmayın. İlçe belediyelerin İller Bankası'ndan gelen payları düştü. Ayrıca, bu pazaryerinde 30-40 bin TL'ye tezgah devirleri, satışları var. Adını söylemeyeceğim ama yazlık, sadece 4-5 ay açık kalacak bir pazar yerinde 5 milyara tezgah satıldı. Kimsenin gıkı çıkmayacak, Balçova Belediyesi 2,5 bin TL isteyince olmadık oyunlar oynanacak" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatıyla Karayolları'nın Balçova Belediyesi'ne viyadük altını kiralaması sonrası pazaryerinin hazırlandığını söyledi. Bu pazarın Balçova sınırları dahilinde ilk defa kurulduğunu belirten Kocaoğlu, Üçkuyular'da kurulduğu dönemlerde Konak Belediyesi tarafından işletildiğine dikkat çekti. Kocaoğlu, metropol 11 ilçede haftada iki gün (Pazar ve Çarşamba) pazar kurulmasından yana olduğunu haftanın altı günü pazarı doğru bulmadığını söyledi. İlçe belediye başkanlarına her seçim sonrası haftada iki gün pazar kurulması önerisinde bulunduğunu belirten Kocaoğlu "Büyük ilçelerde, pazartesi hariç her gün tüm semtlerde pazar kuruluyor. Tekstil pazarı var. Yerleşik esnafa zararı var. Bugün bir pazarcının en az altı tane tezgahın var. Altı gün pazara çıkıyor. Haftada iki gün pazar kurulursa belediye temizlik işçileri de her gün pazar temizlemeyecek. Bir tüketici, bir vatandaş haftada dört gün pazara çıkar mı? Trafik de tıkanıyor. Hangi çağda yaşıyoruz. Artık fakir fukaranın yararlandığı akşam pazarı indirimi ucuzluğu da kalmadı. Çünkü örneği pazarcı eskiden malının büyük kısmını satar, kalan 3-4 kiloyu fakir fukaraya ucuza verirdi. Şimdi Çarşamba günü akşamı tezgahı topluyor. Kalan malı ucuza vermiyor. Çünkü perşembe pazarında malını satmaya devam edecek. Satamazsa Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri de tezgah açacak" dedi. Ayrıca elektrik, su, kira, vergisini veren esnafı kimin koruyacağını soran Başkan Kocaoğlu, Meclis'i kamu yararını konuşmaya davet ederek "Biz eyyamcılık yapmayacağız. Biz adil davranacağız. Sağlıklı çözüm üreteceğiz. Balçova Belediyesi'nin topladığı paralar orası için harcandı" dedi.

Editör: Haber Merkezi