Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik 2 Mayıs ve 22 Kasım 2011 tarihlerinde iki dalga halinde yapılan polis operasyonuyla başlatılan 'ihalelerde yolsuzluk, organize suç örgütü kurma' soruşturmasının 129 tutuksuz sanığı birkez daha hakim karşısına çıktı.

7'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 29'uncu duruşması yapıldı. Duruşmada hakkında toplam 397 yıl hapis istenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve tutuksuz yargılanan diğer bürokratlar ile avukatları hazır bulundu. Duruşmayı CHP Genel Sekreteri İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, milletvekilleri Özcan Purçu, Tacettin Bayır, ilçe belediye başkanları, vatandaşlar izledi. Duruşma salonu tamamen doldu.

BERAAT TALEPLERİ GÜLDÜRDÜ

Duruşmanın başlamasından sonra Mahkeme Başkanı Tamer Bulam sanıkların taleplerini sordu. Bunun üzerine sanıkların hep bir ağızdan beraat istediklerini söylemesi, salonda gülüşmelere neden oldu. Duruşmada söz alan Aziz Kocaoğlu’nun avukatı Ercan Demir, bu soruşturmayı yürüten savcılar ve ardından davaya bakan hakimlerin FETÖ üyesi oldukları gerekçesiyle tutuklanıp, meslekten ihraç edildiklerini hatırlatarak, şöyle dedi: "Geldiğimiz bu aşamada 15 Temmuz sonrası bu yapının bambaşka bir örgütlenme içinde olduğu ortaya çıktı. Ki bu yapının kamu görevlilerinin esasen görev tanımlarında yer alan kanun, hukuk kaynaklı davranmadıkları, imamları ve abileri kimse ona göre davrandıkları olgu olarak ortaya çıkmıştır. Olgu diyoruz, çünkü kişiler yargı süreci sonra net olarak ortaya çıkacaktır. Bunların bir yapının talimatları doğrultusunda hareket ettikleri ortaya çıktığına göre, bu dosyanın hukuk dışında bir karanlık merkezin talimatıyla ouşturulduğu ortaya çıkmıştır. Bu şekilde oluşturulan bir dosya hukuken batıldır, delllerin değerlendirilmesi dahi hukuken doğru değildir. Dosyanın mahkeme tarafından reddedilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ve tüm sanıklar hakkında derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz." 

Söz alan Avukat Zeynep Sedef Özdoğan da, delillerin hukuka aykırı toplanmasından dolayı sanıklara, sanık denemeyeceğini, aksi halde hakimlerinde bu hukuka aykırılığın ucunda bulunacağını öne sürdü. Diğer sanık avukatları da müvekkiller için beraat kararı verilip dosyanın kapatılmasını istedi. Talepleri dinleyen Mahkeme Başkanı Bulam, "Arkadaşlar, ben dosyayı baştan sona okudum. Bir sonuca vardım. Ama heyet değişti yeni arkadaşlar katıldı heyetimize" yanıtını verdi.

SAVCI MÜTALAA İÇİN UZUN SÜRE İSTEDİ

Duruşmada görüşü sorulan savcı Zafer Sercan Yetişer, özel yetkili mahkemelerin kapatılması üzerine mahkemelerine yüzlerce sanıkla ilgili dosyalar geldiğini, bu kapsamlı dosyaların kısa sürede tamamlanmasının imkansız göründüğünü vurgulayarak şu talepte bulundu: "Bu nedenle İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan, tıpkı askeri casusluk davasında olduğu gibi salt bu davalara bakması için ayrı bir cumhuriyet savcısını görevlendirilmesi talebimiz, FETÖ darbe girişimi nedeniyle yapılan yeni görevlendirmeler nedeniyle reddedildi. Dolayısıyla bu ve benzeri kapsamlı dosyalara dair kısa sürede mütalaa hazırlanması mümkün olmadığından, mütalaa için uzun bir süre verilmesini talep ederiz."
Mahkeme Başkanı, dosyanın mütalaasını hazırlaması için savcıya verilmesine karar verdi, duruşmayı 27 Şubat 2017 tarihine erteledi.

ADLİYEDEN MUTLU ŞEKİLDE AYRILACAĞIZ

Duruşma çıkışında gazetecilere açıklama yapan Aziz Kocaoğlu, bu davanın başından beri suçsuz olduklarını söylediklerini, 27 Şubat’taki duruşmasının beraatle sonuçlanıp, adliyeden mutlu bir şekilde ayrılmayı beklediklerini söyledi. Kocaoğlu, alkışlar arasında adliyeden ayrıldı.

Editör: Haber Merkezi