20 Ağustos akşamı saat 22.00 sıralarında Kiraz'da yarım saat yağan dolu tarım arazilerini vurdu. Başta Kaleköy olmak üzere Akpınar, Gedik, Karabağ, Saçlı, Çayağzı, Haliller, İğdeli, Sarıkaya, Tekbıçaklar mahallerindeki onlarca tarım arazisinde büyük zarar meydana geldi.

Doludan en büyük zararı gören bölgelerden biri ise büyük bölümü turşuluk salatalık yetiştiren Kaleköy Mahallesi'n üreticileri oldu. Kiraz'a 9 kilometre uzaklıktaki 501 nüfuslu Kaleköy Mahallesi'ndeki üreticiler dolunun kendilerini perişan ettiğini belirterek, yetkililerden yardım istedi.

Kiraz İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zafer Dönmez ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Kiraz Hizmet Birimi Müdürlüğü yetkilileri, doludan zarar gören arazilerilerde incelemerde bulundu, hasarı fotoğraladı. 

Kiraz'ın 10 mahallesinde doludan turşuluk salatalığın yanı sıra lahana ekili alanlar ile zeytin ağaçlarının da zarar gördüğü bildirildi. Kaleköy Mahallesi Muhtarı Durmuş Seçkin, konuyla ilgili olarak, "Mahallemizde 30 üreticinin tarlalarına, sözleşmeli olarak ekmiş olduğu turşuluk salatalık, yarım saatte etkili olan dolu nedeniyle zarar gördü. 1 dekarda ortalama 3 ton arası ürün veren tarlalarımızda ekili olan mahsulümüz tamamen zarar gördü. Mahallemizde günlük ortalama 10 ton salatalık hasadı yapılıyordu. Benim gibi diğer üreticilerin tarlalarında da durum aynı. Tek geçim kaynağımız, ektiğimiz salatalıktı. Biz buna bel bağlamıştık. Borçlarımız var. Şimdi nasıl ödeyeceğiz, kara kara düşünmeye başladık. Bütün köylü perişan oldu. Pek çoğu üzüntüsünden evlerinden çıkıp, tarlalarına bile gitmedi. Yetkililerden, destek bekliyoruz" açıklamasında bulundu. 

Köylülerden Gökhan Güney ve Murat Seçkin de zararlarının büyük olduğunu söyledi. 

İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinin de bölgede hasar tespit çalışmasına başlayacağı bildirildi.

Faruk ÇARK/KİRAZ (İzmir), (DHA)

Editör: Haber Merkezi