CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçen 5 Kasım'da program iptali nedeniyle gerçekleştiremediği açılışları yapmak üzere İzmir'e geldi. Kılıçdaroğlu, açılış programının ilkinde, Narlıdere Sahilevleri'nin yenilenen kıyı şeridini açtı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu kendisine sevgi gösterisi bulunan partilileri selamlarken gençlerin Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu için açtığı 'Bu gençlik seninle Aziz'im' pankartı dikkat çekti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçen 5 Kasım'da, İzmir'de düzenlenen CHP'li belediye başkanları zirvesi için kente bulunduğu sırada, Cumhuriyet gazetesi yazarlarının tutuklanması ve HDP'li milletvekillerinin gözaltına alınması nedeniyle, açılışların da yer alıdığı programını yarıda kesip, Ankara'ya döndü. Ertelen açılışları gerçekleştirmek için tekrar İzmir'e gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugünkü programına Narlıdere İlçesi'nden başladı. 

Narlıdere Sahilevleri Semti'ndeki yenilenen kıyı şeridinin açılışının yapıldığı törende konuşan CHP'li Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, her zaman genel başkanlarının yanında olacaklarını söyleyip, "Başka Türkiye yok. Başka Kemal Kılıçdaroğlu yok" dedi. 

Daha sonra kürsüye çıkan CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, 10 Aralık'ın Dünya İnsan Hakları günü oduğunu hatırlatıp, İzmirlilerin daha iyi yaşaması ve denize kolay kavuşması için yapılan düzenlemede buluştuklarını anlattı. İzmirliyi denizle buluşturacak İzmir kıyı tasarım projesinin birinci bölümünün açılışını gerçekleştirdiklerini Belirten Başkan Kocaoğlu, şöyle dedi:

"Diğer bölümlerde çalışmalar 2017 yılının sonuna kadar sürecek. 50 kilometrelik bölümün düzenlemesini tamamlayacağız. Deniz kir tutmaz diye atılan çöplerle, deniz koskoca bir foseptikti. Sonra büyük kanal projesiyle, 2000'li yıllarda rahmetli başkan Ahmet Piriştina ile proje bitti. Atık evsel atık atılmaz hale geldi. Devamında körfez o tarihte kahverengiydi, maviyle turkuazla alakası kalmamıştı. Yaptığımız çalışmalar, büyük kanal projesine yaptığımız ilaveler ile yağmur suyu projesini yaptık. Üç yıldır evsel atıklarla yağmur sularını ayrıştırıyoruz. Şimdi önümüzde büyük körfez projemiz var. Körfezi 80 yıl öncesine getirmeye çalışıyoruz. Ama bugün de körfezimiz pırıl pırıl. Girilebilecek deniz statüsündedir. Körfez projesiyle her tarafa mavi bayrak almayı, evden çıkılıp yüzülmesini hedefliyoruz. İnsanlar Karşıyaka'ya geçtiği zaman üzerine su sıçramasından korkardı. Şimdi hemen yanında oturuyor, dertleşiyor ve dolaşıyor." 

"BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ SUÇ ÜZERİNE SUÇ İŞLİYOR"

Kürsüyü "İzmir seninle gururu duyuyor" sloganlarıyla çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da denizin güzel göründüğünü söyleyip, "İzmir körfezini insanlara, sıcaklığıyla açan temizleyen, çaba harcayan Büyükşehir Belediye Başkanımıza şükran borçluyuz. Uzun yıllardır İstanbul'da denize girilmiyor. Neden? Olağanüstü paralar harcadılar, başarı elde edemediler. Dönüp İzmir'e bakın, askerliğimi İzmir'de yaptım, körfez felaket kokuyordu, bugün öyle değil. Her yerde denize girilebiliyor. İzmir'in dokusu, yaşam tarzı, insana, doğaya saygısı sadece İzmirliler için gurur vesilesi değil, bütün Türkiye içi gurur vesilesi. İzmir'i bütün Türkiye örnek almak zorunda. İzmir, bütün Türkiye'ye örnek bir kentimizdir" dedi. 

CHP'li belediye başkanlarının çok katlı binalar yerine, yeşil alanları, halkın kullanacağı alanları arttırıp, güzelleştirme çabasında olduklarını belirterek şunları söyledi:

"Bizim belediye başkanların kusuru var. Çok katlı bina yapsa iyi değil mi? İzmir, denizle buluşacakmış! İstanbul'da denizle binalar arasında yapı yoktu. Şimdi önce yol, yoldan sonra yeşil alanlar katledildi. Yüksek binalar var. Deniz katledildi. Onlara bir şey söyleyen var mı? İzmir'de ise denizi halka açıyorlar! Kent ormanını yapıyorlar, suç üzerine suç işliyorlar! Bizim belediye başkanımız 397 yılla yargılanıyor. E hak ediyorlar tabii! Suç işledikleri için yargılanıyorlar." 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, açılıştan sonra Narlıdere'den ayrıldı.

AÇILIŞLARI SÜRDÜRDÜ

CHP Genel Başkanı Kemal KılıçdaroğluNarlıdere Sahilevleri'nin yenilenen kıyı şeridinin açılışı ardından Fuar İzmir'i ziyaret etti. Burada geçen 8 Aralık'ta açılan Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı'nı gezen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra Buca ilçesine geçti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı Sosyal Yaşam Kampüsü'nün açılış törenine katılan Kemal Kılıçdaroğlu'na, partisinin milletvekilleri, genel merkez ile il yöneticileri de eşlik etti. Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımlarının tanıtıldığı kısa film gösteriminden sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu kürsüye çıktı. Zor durumda olanların yanında yer aldıklarını, yaşamlarını kolaylaştırmak için mücadele ettiklerini söyleyen Aziz Kocaoğlu, şöyle dedi: "Yaşlı, genç, engellilerimize kucak açıyoruz. Evinde problem yaşayan kadınlarımıza rehberlik yapmaya, sahip çıkmaya çalışıyoruz. Evsizlere evimizi açıyoruz. Yaşlılarımızın hoş vakit getirmesi için yaşam merkezleri kuruyoruz. Kente yeni gelene aileleri kardeş ailelerle buluşturup onlarla yaşamı paylaşmasını, okuldaki çocuğuna rehberlik yapmasını sağlıyoruz. Huzurevimiz 5 yıldızlı otel kalitesinde. Burası hem bir huzuruevi, hem aşevi, spor etkinliklerinin yapılacağı tesis, hem bir eğitimi merkezi hem de engellilere rehabilitasyonun yapılacağı merkez. Bugüne kadar bu tesis için öz kaynaklarımızdan 100 milyon TL para harcandı. 65 bin metrekare alanda, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, sosyal demokrat belediyenin, CHP'li belediyenin insana, soysal hayata ve görece sıkıntıda olan hemşerilerimize nasıl baktığının, onlara neler yapmayı hedeflediğinin en güzel örneklerinden bir tanesini göreceksiniz." 

Başkan Aziz Kocaoğlu ayrıca, yılbaşından itibaren Suriyeli çocukları da 0-5 yaş arasındaki çocuklara hafta 2 litre süt dağıtımı yapılan 'Süt Kuzusu' projesine dahil edip, onlara da süt dağıtımına başlayacaklarını anlattı.

YENİÇAĞ GAZETESİ'NE SALDIRIYI KINADI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'e gelmeden önce İstanbul'a gidip saldıraya uğrayan Yeniçağ Gazetesi'ni ziyaret ettiğini söyledi. Meydanın özgürlüğünü savunduğunu dile getiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle dedi: "Gazetecilere arkalarında olduğumu söyledim. Eğer bir ülkede biz demokrasimizi büyütmezsek, geliştirmezsek, emin olun caddelerde sokaklarda rahat gezemeyiz. Rahat gezmenin yolu, demokrasiden geçer. Düşüncelerimiz farklı olarabilir, kimliklerimiz, inançlarımız farklı olabilir ama biz böyle bir Türkiye'de yaşamak istiyoruz. Bizim Türkiye gibi kocaman ortak paydamız var, bayrağımız var, Mustafa Kemalimiz var, demokratik parlamenter sisteme arzumuz var. Bunları gerçekleştirmenin yolu insan haklarından geçer." 

ADANA KONUŞMASINI SAVUNDU
Adana'daki konuşmasına da değinen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, insan haklarından söz ettiklerini ifade ederek, şöyle devam etti: "Eğer bir ülkede 146 gazeteci hapisteyse insan haklarında söz edemezsiniz. Düşüncelerini açıkladı diye bilim insanları hapse atılırsa insan haklarından bahsedemezsiniz. Bir ülkede 15 günlük çocuğu annesinden ayırsanız, kadın erkek ayırımı yapar kadını ikinci sınıf ilan ederseniz, orada demokrasiden bahsedemezsiniz. Bizim gibi düşünmeyenlerin bile özgürce düşüncelerini ifada edecekleri Türkiye istiyoruz, bunun için çaba gösteriyoruz. Mücadele ediyoruz. Bugün Türkiye'de kimsenin güvencesi yoktur. Sokakta yürüyen kadına kim hangi gerekçeyle tekme atabilir. Bu anlayış neyin anlayışıdır? İnsanları birbirine düşman eden bu siyasi anlayışı besleyenler kimlerdir? Bunları hepimizin sorgulaması lazım. Kentli olmanın temel özelliklerinden birisi, sabah gazeteye bakarsınız. Başkaları ne düşünüyor diye dünyaya bir gazetenin pencesesinden bakmak istersiniz. O gazeteciler hapisteyse sanmayın ki sadece gazeteciler hapistedir, o gazetenin bütün okuyucuları hapistedir. Bizim düşüncelerimizi yansıtmasa bile gazetecilerin özgürce yazdığı bir Türkiye isteriz. Böyle bir Türkiye bizim en büyük arzumuzdur. Adana'daki mitingde bazı gazetecilerin isimlerini saydım, belli çevrelerden eleştiri aldım. Eğer demokrasiyi savunuyorsam ben, insan haklarını savunuyorsam ben, benim gibi düşünmeyen insanlara da özgürlük kapılarını açmak zorundayım. Açmazsam zaten CHP'li olamam ben, demokrat olamam. Kim olursa olsun, benim gibi düşünmeyen insan görüşlerini açıklayamıyorsa, ben o ülkede neden yaşayacağım, hangi gerekçeyle yaşayacağım. Fikir farklığı insanlığın gelişmesine yol açar. Katkı yapar bunun farkında olmayan, kısır eleştirilerin peşinden gidenleri ayıplarız. Onları ayıplamak bizlerin boynunun borcudur. Bunları yaptığımız zaman ülkemize asıl katkıyı vermiş oluruz." 

ADALET VURGUSU YAPTI
Konuşmasında siyasilerin karalarını da eliştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Demokrasi, kadın erkek eşitliği güzel bir şey, her şeyin temelinde adalet yatar. Adaleti nerede arayacağız? Haksızlığa uğradığımızda nereye başvuracağız? Adaletin yolu yargıdan geçer. Yani hakimden. Yargı bağımsız olursa, siyasetin emrinde olmazsa, evrensel hukuk kurallarında kararını verirse başımızın üzerinde yeri var. Yargı siyasetin emrine girerse, Türkiye kaybeder, Türkiye bugün uygar dünyadaki imajını kaybetmiş konumdadır. 'Neden Türkiye'ye turist gelmiyor?' diyorlar, 'uluslararası toplantılar yapılmıyor' diyorlar, 'dolar gelmiyor, döviz gelmiyor' diyorlar. Bu soruyu kendilerine sormuyorlar. 15 yılda Türkiye neden bu hale geldi? imajı neden bu hale geldi? 146 gazeteci neden hapse girdi? Yeni mağdurlar yaratıldı."

KİMSE SİZİ KANDIRMADI
Konuşmasında önemli bir iddiayı da gündeme getiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Cemaatin okuluna çocuğunu gönderdi diye devlet memurunu atıyorsun, o okula izin veren siyasetçiye bir şey yapmıyorsun. Asıl sorumlu o burada. İşin kilit noktasıyla uğraşmak zorundasınız. 160 militanı yargıya atarsın, sonra işlerine son verirsin. İyi de onları yargıya atayan kimlerdi? 'Bizi kandırdılar' dediler. Kimse sizi kandırmadı. Siz karşı darbe için ortam hazırladınız, adım adım ortam hazırladınız. Biz bunları bilmiyor muyuz? Üzerimizde baskı var. Önümüzdeki günlerde üzerimize daha da büyük baskı yapacaklar. Ama CHP'liler emin olsun. Bu ülkenin çıkarları için her bedeli ödemeye hazırız, ama her hesabı da soracağız. Her vatandaşımın şu soruyu kendisine sorsun. Bir iktidar düşünün her önüne gelen kandırmış, her önüne gelenin kandırdığı hükümetin o ülkeye faydası olabilir mi? Yarın başkalarının kandırmayacağının garantisini kim verebilir. Türkiye bu gün yaşadıklarını hak etmiyor" dedi. 

İZMİR'İN KREDİ NOTU TÜRKİYE'DEN YÜKSEK
Konuşmasında İzmir'in kredi notunun yüksek olduğunu da vurgulayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin imajının bütün dünyada bozulduğu halde İzmir'in etkilenmediğini kaydederek, "Hükümet kredi alamaz, alsa bile zor şartlarda alır. Notu çok düşüktür, dünyanın teminatını göstermek zorundadır ama İzmir Büyükşehir Belediyesi kredi alırken notu yüksektir. Türkiye'den bile yüksektir. Çünkü İzmir dürüst yönetiliyor, halkına inanan kişiler yönetiyor. Türkiye'de, huzur, demokrasi, kadın erkek eşitliği, hiçbir çocuk yatağa aç girmesin isteniyorsa, bunun tek yolu vardır. O yol Mustafa Kemal'in yoludur, CHP'nin yoludur. Birlikte hep birlikte mücadele edeceğiz. Eğitim sistemini tepeden tırnağa değiştireceğiz. Sorgulayan, bir sitem getireceğiz. Çocuklarımız, sadece kendilerini değil, bütün kainatı sorgulayacaklar. Umudumuzu yitirmeden kararlılığımızı, gücümüzü yitirmeden bir kişi kalsak dahi demokrasiden ödün vermeden her kuruşun hesabını hem sorup hem vererek gerçek Cumhuriyeti birlikte kuracağız" dedi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, açılıştan sonra tesiste de incelemelerde bulundu, yaşlılar korosunu dinledi, açılan sergiyi inceledi.

YAŞLILARA KONFORLU BİR ORTAM SAĞLAYACAK
Açılışı yapılan Sosyal Yaşam Kampusü'nde yer alan huzurevi, konfor ve donanımıyla 5 yıldızlı otelleri aratmayacak. 26 bin 540 metrekare inşaat alanına sahip 8 katlı ve 425 kişi kapasiteli huzurevi binasının 83 kişilik bölümünü geriatri birimi ve Alzheimer-demans hasta odaları, 342 kişilik bölümünü ise sağlıklı yaşlılar kullanacak. Huzurevinde 90 tek kişilik, 78 iki kişilik, 32 de üç kişilik oda yeraldı. 7 bin 700 metrekare inşaat alanına sahip 3 katlı spor salonunda ise konferans salonu, fitness center, yüzme havuzu, spor salonu, kafeterya, açık oturma terası bulunuyor. Spor salonu İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü tarafından işletilecek ve 3 metre 10 santim derinliğe sahip yarı olimpik yüzme havuzunda sualtı ragbisi, sualtı hokeyi, su topu ve paletli yüzme gibi branşların maç ve antrenmanları da yapılabilecek. Sosyal Yaşam Kampüsü çatısı altında İzmir'in yeni ve modern aşevi de hizmet verecek. Yaklaşık 6 bin metrekare inşaat alanına sahip yeni aşevi birimi, 3 katlı binasında günde 5 bin kişiye yemek hazırlayacak kapasitede kuruldu. Eğitim Merkezi'nde de, engellilerin toplumsal hayata etkin ve özgürce katılımını sağlayacak okuma yazma kurs odası, resim atölyesi, el becerileri atölyesi ve seramik atölyesi, hobi bahçesi, spor aktivite yer alıyor. Bakıma ihtiyacı olan engelli, dezavantajlı gruplara hizmet edebilecek şekilde sualtı masajı, çocuk engelli ve yaşlı rehabilitasyon havuzu, muayene odaları, egzersiz salonu, rehabilitasyon salonu, grup egzersiz salonu ve masaj ünitesinin yer aldığı bir Rehabilitasyon Merkezi de bulunuyor.

Editör: Haber Merkezi