Gizem TABAN/İZGAZETE- Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği’nin yeni hizmet binasının açılışı gerçekleşti. Açılış töreninde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekilleri; Tacettin Bayır ve Bedri Serter, İzmir Köy Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer ile çok sayıda esnaf temsilcisi yer aldı. 

‘BÜYÜK BİR CAN SUYU OLDU’

Açılış konuşmasını yapan Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin şunları söyledi: “Büyükşehir Belediyemiz bize bu binayı tahsis ederek büyük bir can suyu verdi. Bir UNESCO sürecimiz var. Bu süreci çok iyi değerlendirmek istiyoruz. Bu binamızda, Kemeraltı esnafının eğitimi ile ilgili eksik kaldıklarımızı tamamlayacağız. Tüm esnafımızı bu binada eğitime alarak, aidiyet duygusunu oluşturarak yeni bir vizyonla Kemeraltı’nı ileriye taşımaya dair bir sorumluluk aldık. Bugün bizim için önemli…. Herkesi burada, çok teşekkür ediyoruz. Siz sahiplenmezseniz, biz tek başımıza kalırsak buraları toplama şansımız yok. Tunç başkanımıza ve Sayın Valimize çok teşekkür ediyorum. Tunç başkanımız ile daha önce konuştuğumuzda, ‘Lütfen, Kemeraltı’nda ne yaparsanız yapın esnafın haberi olsun’ demiştik. Çünkü, yerel veya genel, kim ne yaparsa yapsın esnaf kabul etmiyorsa biz bunu bir süre sonra kendimize çeviriyoruz. Biz bunu dediğimizde Tunç başkanımız bize inandı, sorumluluk verdi, arkamıza durdu, sözünde durdu. Kendisine tekrar çok teşekkür ediyorum. Sayın Valimiz de bizim için çok önemli… Kamu desteğini Kemeraltı odaklı İzmir’e yatırdığını biliyoruz. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Bir tane Kemeraltı’mız var. Dünyanın en büyük alışveriş merkezi diyoruz ama eksiklerimizin var olduğun kabul etmeyip bir adım sonrasına taşıyamıyoruz.”

‘UNESCO OLMAZSA OLMAZIMIZ’

Girgin ayrıca, “Bizim beklentimiz, ticari veya siyasi değil. Biz sivil toplum örgütü olarak sorumluluğumuzu yerine getirmek istiyoruz. İzmir’i, Kemeraltı’nı, dünyanın merkezi yapmak istiyorsak UNESCO bunun çok büyük bir adımı… UNESCO bizim için çok büyük bir şans, bizim olmazsa olmazımız” dedi. 

‘EĞER İZMİR BÜYÜYECEKSE…’

Kemeraltı’nı güzelleştirmek ve güçlendirmek adına gerekli tüm çalışmaları yaptıklarını ve yapacaklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Kemeraltı hep söylediğimiz gibi dünyanın en eski, en büyük açık hava alışveriş merkezi… Tek başına bir dünya markası yaratmaya yeter. Bunun üzerinden gitmek mecburiyetindeyiz. Kemeraltı İzmir’in kalbidir, can damarıdır. İzmir büyüyecekse de küçülecekse de kaderi Kemeraltı’na bağlıdır. Eğer Kemeraltı’nı parlatırsak, güçlendirirsek emin olun ki İzmir güçlenecek. Kemeraltı, olağanüstü bir zenginlik ve mirastır” ifadelerini kullandı.  

‘SORMADAN BİR ŞEY YAPMAYIZ’

Esnaf temsilcilerine seslenen Başkan Soyer, konuşmasına şöyle devam etti: “Bundan sonra ne yapacağız? İş birliğiyle çalışmayı sürdüreceğiz. Gerekli altyapı çalışmalarını, sokak sağlıklaştırma ve aydınlatma çalışmalarını yapmaya devam edeceğiz. Kemeraltı’nı 24 saat cıvıl cıvıl yaşayacak bir mekan haline getireceğiz. Biz binayı, çimentoyu yolu, asfaltı, tenteyi yaparız o kadim kültürü yaşatacak olan sizlersiniz. Size sormadan bir şey yapmayacağız. Eğer esnafın onayı yoksa o iş yanlıştır. El birliği ile karar verdiğimiz işe sahip çıkmak da sizin işiniz.”

‘İKTİSAT KONGRESİ YÜZÜNCÜ YILDA’ 

Kemeraltı’nın dünyanın en kadim alışveriş merkezlerinden biri olduğunu ve tarihi bir öneme sahip olduğunu belirten İzmir Valisi Yavuz selim Köşger, “İzmir’in kalbi Kemeraltı’nı o eski güzel günlere tekrar döndüreceğiz. Bu, tüm tarafların gayreti ile olacak. Biz de merkezi hükümet ve Valilik olarak Kemeraltı’nın ve İzmir’in tarihi dokusunun ortaya çıkarılması ile ilgili çok ciddi işler yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Son üzerinde çalıştığımız projelerden biri İzmir İktisat Kongresi binası… İktisat Kongresi’nin 100. Yılında, 17 Şubat 2023’te otantik binasında, Cumhuriyet’in 100. Yılında Atatürk’ün 100 yıl projeksiyonunda Türkiye’nin nereye geldiğini, dünyanın önde gelen ekonomistleri ile değerlendireceğiz. Ve ülkenin önümüzdeki 100 yılı ile ilgili bir İktisat Kongresi’ni otantik binasında gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

‘İZMİR BARSELONA İLE YARIŞMALI’

Köşger, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “İzmir hak ettiği noktada değil. İzmir’in rakibi, yarışacağı Barselona’dır, Milano’dur. Ve İzmir, tarihinde bu şehirlerden çok daha öndeydi. Gideceğimiz çok yol var. Bütünleşik bir şehirde tüm şehri masaya yatırıp, tüm sektörleri uyum içinde çalışacak bir şehri kurgulamamız lazım. Kendimize hedef çizmemiz lazım ve o hedefe bu şehri ilerletmemiz lazım. Kavga etmeden, iş birliği içinde herkesin kendine düşen misyonu ifa etmesi lazım. Kavga etmeye vaktimiz yok, yapacağımız çok iş var. Hep birlikte İzmir’i çok daha iyi bir noktaya taşıma konusunda hepimiz azimliyiz” açıklamalarında bulundu. 

UNESCO İÇİN KRİTİK ADIM

Kemeraltı’nın UNESCO Kalıcı Listesi’ne girmesi için süreci ağustos ayında başlatacaklarını açıklayan Vali Köşger, “Kemeraltı şu an UNESCO’da geçici listesinde… Kalıcı listeye girmesi için ağustos ayında tüm heyetle birlikte gidip Bakanlığa başvuracağız. Kemeraltı’nın UNESCO kalıcı listesine girmesiyle ilgili süreci başlatmış olacağız” dedi.

Editör: Haber Merkezi