CEREN DUMAN/İZ GAZETE - Karşıyaka Belediyesi, eğitimde fırsat eşitliği yaratmak ve bunu yaparken halkı da yerel yönetim sürecine dahil etmek amacıyla "Karşıyaka’nın Filizleri - Her Apartman ile Bir Öğrenciyi Okutuyoruz" projesini başlatmıştı. Gün geçtikçe büyüyen proje, 2019-2020 eğitim öğretim yılında CHP’li Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ilham oldu. Büyükşehir Belediyesi projenin müjdesini “Burs vermek isteyen Başkentliler ile burs arayan öğrencileri buluşturan bir kampanya” ifadeleri ile duyurdu.

‘GURUR DUYDUM’

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay projenin Ankara’ya ilham olması hakkında, “Gurur duydum, mutlu oldum” ifadelerini kullandı. Projeyi büyüterek devam ettireceklerini vurgulayan Cemil Tugay, “Burs vermek ve burs almak isteyenleri buluşturmaya devam edeceğiz. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni kutlarım, önemli bir çalışmaya imza atmışlar. Bunlar partimizin politikalarına uygun projeler. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu da eğitim konularına özel olarak eğilmemizi istiyor. Bu tarz projelerin artarak devam etmesini umuyorum” şeklinde konuştu.

15. BELEDİYE

Anayasa Mahkemesi’nin 2008 yılında belediyelerin doğrudan üniversite öğrencilerine burs vermesini engelleyen yasayı yürürlüğe koymasının ardından başlayan ‘Karşıyaka’nın Filizleri’ projesi, Nilüfer, Çankaya, Çukurova, Süleymanpaşa, Mezitli, Biga, Şişli, Beşiktaş, Ataşehir, Foça, Çorlu, Çaycuma, Muğla Büyükşehir ve Adana Büyükşehir belediyelerine de ‘Filizler’ temasıyla ilham kaynağı olmuştu. Ankara Büyükşehir Belediyesi, projeyi ilham alan 15. belediye oldu.

PAZARTESİ SON GÜN

Projenin amacı, belediye ilçesi sınırları içerisinde oturan, maddi geliri olmayan veya yeterli olmayan, başarılı üniversite öğrencilerine katkı sağlamak olarak belirlenmişti. Proje pilot bölgede 153 apartman yöneticisi ile başladı. Projeyi hayata geçiren belediyelere herhangi bir para girişi veya çıkışı söz konusu olmazken, Karşıyaka Belediyesi’nde proje 5 kişilik seçici komisyon üyelerinin incelediği başvurular üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu komisyonda, psikolog, sosyolog gibi alanında uzman personeller yer alıyor. Projede yer alan apartmanların, birden fazla ‘filiz’ okutma olanakları bulunuyor. Ayrıca destek olan her apartmanın girişine, “Bu Apartmanın Bir Öğrencisi Var” veya “Bu Apartmanın Öğrencileri Var” yazılı teşekkür plaketi asılıyor. Geçtiğimiz yıl Karşıyaka Belediyesi’nde uygulanan proje kapsamında 350 öğrenci burs imkânından yararlanırken, bu yılki başvuru sayısının şimdiden 200’e ulaştığı öğrenildi. 2019-2020 eğitim öğretim dönemi başvuruları hala devam eden Karşıyaka’nın Filizleri projesinin son başvuru tarihi 16 Eylül.

ÜNLÜ İSİMLERLE BAŞLAMIŞTI

Taksi durakları, dolmuş durakları, belediye çalışanları, farklı sivil toplum kuruluşları, pazarcılar ve esnaflar da bir araya gelerek öğrencilere destek olurken, projenin duyurusunun yapıldığı yıl, Cem Yılmaz, Metin Uca, Sunay Akın, Levent Üzümcü, Müjdat Gezen, Ufuk Sarıca, Zuhal Olcay, Selçuk Yöntem, Haluk Bilginer, Sıla, Ali Poyrazoğlu, Emre Kınay ve Volkan Konak’ın da bulunduğu 40’a yakın ünlü isim, çektikleri tanıtım filmi ile 'Filiz'lere destek çağrısı yapmıştı.

ÖDÜL GETİRMİŞTİ

Proje 2016 yılında Avrupa Kamu Yönetimi Enstitüsü tarafından 2 yılda bir düzenlenen Avrupa Kamu Sektörü Ödüllerinde, 36 farklı ülkeden 266 proje arasında en iyi uygulanan sosyal sorumluluk projesi seçildi. Türkiye’de ilk kez Karşıyaka Belediyesi bu ödüle layık görüldü.

Editör: Haber Merkezi