Gizem TABAN/ İZ GAZETE- Karşıyaka Belediyesi mayıs ayı olağan birinci meclis oturumu Karşıyaka Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Cemil Tugay’ın yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda, Karşıyaka Belediyesi’nin 2021 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı görüşüldü.

‘YÜZDE 91 GERÇEKLEŞME’

Karşıyaka Belediyesi’nin 2021 Yılı Gider Bütçesi’nin 436 milyon 787 bin TL, Gelir Bütçesi’nin ise 374 milyon 371 bin TL olduğu açıklandı. Gider Bütçesi’nin gerçekleşme oranının yüzde 91 olduğu ifade edilirken Gelir Bütçesi’nin gerçekleşme oranının ise yüzde 81 olduğunu belirtildi. AKP’li meclis üyelerinin ret oyu verdiği 2021 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı oy çokluğuyla kabul edildi.

‘ZORLUKLARA RAĞMEN…’

Karşıyaka Belediyesi’nin 2021 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı hakkında söz alan CHP Meclis Üyesi Murat Aydın, “2021 yılında yaşanan tüm zorluklara rağmen gelir bütçemizde gerçekleşme oranı yüzde 81, gider bütçesinde gerçekleşme oranı yüzde 91 olmuştur. 2019 yılında bütçemizin toplam gideri 272 milyon iken 2021 yılında 405 milyon olmuştur. Yani giderlerde yüzde 33 artış yaşanmıştır. Aynı dönemdeki gelirlerin artış oranı ise yüzde 25’te kalmıştır. Bunun en temel sebebi Türkiye’de yaşanan ekonomik zorluklar nedeniyle oluşan vergi gelirlerindeki azalmadır. Karşıyaka Belediyesi zaman zaman borçlanma ihtiyacı duyup bankalara müracaat ettiğinde bu borçlanmayı kamu bankalarından yapamamaktadır. Borçlanmalar özel bankalardan yapılmıştır. Çünkü Karşıyaka Belediyesi, kamu bankalarında yaptığı borçlanma başvurularına olumlu cevap alamamaktadır. 2020-2021 kesin hesaplarına baktığınızda özellikle gider kalemlerinde ya azalış ya da çok düşük oranlarda artış göreceksiniz. Bu da Başkanımızın bahsettiği bütçe disiplini konusunda önemli bir yol alındığını gösterecektir. Yaşadığımız ekonomik kriz ve küresel salgın, Karşıyaka Belediyesi’nin sosyal yardımlarında bir artışa yol açmıştır. Personel giderleriyle ilgili en önemli sorunumuzun sigorta ve vergi borçları olduğunu bilmeniz gerekir. Ve maalesef, sigorta ve vergi borçları ile ilgili yapılandırmaya giden merkezi hükümet, belediyelerin iştiraki olan şirketler bakımından yapılandırmayı özel şirketlerle aynı statüye koymuştur. Taksitlendirme sayısının az olması nedeniyle ödemede güçlüklerle karşı karşıyayız” açıklamalarında bulundu.

‘MÜMKÜN DEĞİL’

Muhalefetten gelen eleştirilere tek tek yanıt veren Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Biz tabii ki daha fazla para harcamak, bütçede rakamların daha fazla gerçekleşmesini istedik ama ülkenin ekonomik şartları nedeniyle olmadı. Bu şartları doğuran pandemi gibi bir sorun var, tüm ülkeyi, ekonomiyi, kurumları sarstı. Bizim bundan etkilenmememiz mümkün değil. Üzerine 2021 yılının son aylarında ani fiyat artışları yaşadık” dedi.

‘PAY DÜŞÜK, DESTEK YOK’

Hükümetin, Karşıyaka Belediyesi’nin yatırımlarına destek olmadığını ve İller Bankası’ndan Belediye’ye ayrılan payların yetersiz olduğunu vurgulayan Başkan Tugay, “İller Bankası’nın bize ayırdığı pay, bizim net olarak kasamıza giren para oldukça düşük bir miktar. Brüt rakam üzerinden bakarsak yüzde 35 civarında, kesintileri düştüğünüzde yüzde 25 civarında oluyor. Giderlere oranla bakınca yüzde 20’yi geçmiyor. Şunu oturtmamız lazım; belediye nasıl dönecek? Bizim temel gelirimiz İller Bankası’nın vergi gelirlerinden bize ayırdığı pay… Belediye bununla yürüyor. Tüm belediyelerde yapılan bütçelere oranla İller Bankası’nın belediyelere ayırdığı pay oldukça düşük. Bu genel bir eleştiri. Bizim dezavantajımız kamu kaynaklarından daha fazla yararlanma konusunda bize sunulan bir imkân olmaması… İller Bankası’ndan kredi istiyoruz alamıyoruz, kamu bankaları çalışmalarımıza destek olmuyor. Merkezi hükümetin bizim yatırımlarımıza bir desteği yok. Hükümetin, herhangi bir yatırımımıza herhangi bir katkısı yok. Olursa büyük mutluluk duyarım” diye konuştu.

‘DİSİPLİN SAĞLADIK’

“Personel gideri daha düşük olsun isteriz ama bütün belediyelerdeki sıkıntı bu” diyerek açıklamalarını sürdüren Tugay, şunları söyledi: “Hizmeti personelle vermek ya da ihaleyle dışarıdan satın almak üzere iki seçenek var. Dışarıdan hizmeti para verip satın aldığımız zaman kalite olarak daha düşük hizmet aldığımızı düşünüyorum. Tercihim, kendi personelimizle kendi imkanlarımızla çalışmalarımızı gerçekleştirmek. Çalışanlarımızın iyi bir performans göstermesi için emeklerinin karşılığını vermek zorundayız. Böyle olunca personel payları da ister istemez yükseliyor. Bunun çözülmesi için belediye bütçelerinin kamu kaynaklarıyla desteklenmesi lazım. Yeterli sayıda çalışanımız olmazsa iyi hizmet veremeyiz. Yatırım yapmak istiyoruz ama diğer taraftan o tesisleri yapacak, işletecek personele ihtiyaç olacak. Onlar olmadan olmaz. Personel konusunda iyi bir disiplin sağladığımız düşünüyorum.”

‘ALACAK DAVASI, HACİZ KARARI YOK’

Bütçe disiplinine ilişkin de konuşan Tugay, “Dünyanın tüm kurumları özel olsun resmi olsun, bir miktar borçlanıyor. Önemli olan bu borçları ödedik mi ödüyor muyuz… Disiplinden kastımız budur. Pandemi var, ekonomik kriz var, bu ortamda hizmet vermemeyi, insanların ihtiyaçlarını karşılamamayı seçemeyiz. Neyi seçmeliyiz; bu hizmeti mümkün olan en düşük maliyet ve en yüksek verimle yapmak ve bunu yaparken gerekirse borçlanmak. Bize karşı bir alacak davası ya da bir haciz kararı yok. Bütçe disiplini budur. Personellerimizin alacakları içerisinde Kent A.Ş’nin birkaç ikramiyesi dışında şu an bizden alacaklı durumda olan personelimiz yok. Buralarda disiplini sağladık.  Borç miktarımızla ilgili net bir rakam elimde yok ama şu anki benzin, döviz, altın fiyatıyla karşılaştırarak öncesi-sonrası desek önceki döneme göre daha düşük bir borç miktarı çıkacağına eminim. Hükümetten, vergi ve SSK alacakları ile ilgili bize uygun bir yapılandırma önerisi getirmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘MUCİZE YARATMAMIZ BEKLENMESİN’

Karşıyaka Belediyesi’nin başarılı bir kurum olduğunun da altını çizen Tugay, “Temel belediyecilik hizmetleri olsun, kendi gücümüz ölçesinde yapacağımız yatırımları yapmak olsun, Karşıyaka Belediyesi’ni kimse başarısız belediye olarak suçlayamaz. Bunu kesinlikle kabul etmem. Örnek ve rakamlarla bunu ortaya koyabiliriz. Daha iyisini yapmak elbette ki hepimizin arzusu ama bunun için de imkân ve kaynağa ihtiyacımız var. Para basamadığımız için, kamu kurumu olarak kamudan başka destek alabileceğimiz bir yol olmadığı için, mevzuat dışı gelir elde etme gibi bir şansımız olmadığı için kimse mucize yaratmamızı beklemesin. Ancak biz görevimizi yerine getiriyoruz. Kendimizi mahcup hissedeceğimiz hiçbir şey yok. Türkiye’de pek çok kuruma oranla çok daha disiplinli, verimli, performansı yüksek olan bir belediye olduğumuza inanıyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi