Şiirleri, yazıları ve romanlarıyla edebiyat severlerin gönlünde taht kuran şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat eleştirmeni ve düşünür Veysel Çolak’ın ismi Bahçelievler Mahallesi’nde bir parka verildi. Çolak’ın isminin 1851/8 Sokak’taki bir parka verilmesi törenle gerçekleştirildi. Törende konuşma yapan Bahçelievler Mahalle Muhtarı Serdar Çoban, mahalle sakinleri adına teşekkür etti. Ardından Çolak’ın şiir atölyesi öğrencileri de şiir okudu.

ÇOLAK: “BU ONURU USTALARA ADIYORUM”

Veysel Çolak, törende yaptığı konuşmasında yaşadığı onuru esinlendiği şairlere armağan ederek şunları kaydetti: “Burada olduğunuz için hepinize yürekten teşekkür ederim. Bu görkemli açılışı gerçekleştirdikleri için Karşıyaka Belediye Başkanı’mız sayın Dr. Cemil Tugay’a, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü’müz Şebnem Güncü’ye, Park ve Bahçeler Müdürü’müz Halit Bey’e, meclisimize ve çaba harcayan herkese çok teşekkür ederim. Ben bu parka yakın bir yerde oturuyorum ve sık sık buraya gelirim. İnsanların genellikle isimleri bu dünyadan göçüp edip gittikten sonra bir yerlere verilir ama bizim belediyemiz benimde görmemi sağlamak üzere böyle bir çalışma yaptılar. Bu Durumdan dolayı çok memnun ve mutluyum. Bu benim için bir onur ve zerresine kadar sizlerle paylaşıyorum. Bu onur benden önce bana şiir sanatını sevdiren, bana şiir yazmayı öğreten büyük şairlerindir; bu onuru onlara armağan ediyorum.”

TUGAY: “ONURLU BİR AN OLARAK HATIRLANACAK”

Karşıyaka’nın değerlerini yaşatmak için çalışmaktan onur duyduğunu vurgulayan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ise şu ifadeleri kullandı: “Böylesine özel bir şairin ismini burada onun eşliğinde bir parka vermek, onu ve şiirlerini hatırlamak onurlu bir an olarak hatırlanacak. İzini, sesini, emeğini Karşıyaka’ya düşürüren tüm değerlerimiz vefamızı, saygımızı göstermek; bu duruşumuzu kalıcı hale getirmek için çalışıyoruz. Karşıyaka onların adını taşıyan sokaklarla, parklarla, anıtlarla daha da güzelleşiyor. Bugün böylesi bir onurlandırmayı sonuna kadar hak etmiş Veysel Çolak için, adını ona en çok yakışan yere vermek için bir aradayız. Onu tanımlamak kolay değil; o bir öğretmen ve bir şairdir ama Veysel Çolak deyince düşünmekten, çalışmaktan ve öğretmekten asla yorulmayan bir denemeci, eleştirmen, romancı ve düşünür de aklımıza geliyor. Yalnızca yaratmakla, paylaşmakla, ödüllerle, kişisel tarihini yazmakla yetinen bir sanat emekçisinden söz etmiyoruz; yaptığı işin düşünsel ve estetik hesabını veren aynı zamanda soran ve öğrenmenin kapılarını açan bir edebiyat insanıdır Veysel Çolak. Şiirimizin ve edebiyat dünyamızın çalışkan ismine sevgimizi göstermekten ve kalıcı hale getiriyor olmaktan dolayı çok mutluyuz.”

Başkan Tugay konuşmasına şöyle devam etti: “Cumartesi Günü saat:11.30’da Hikmet Şimşek Sanat Merkezimizde Veysel Çolak, Ünal Ersözlü ile Hidayet Karakuş’un da katılacağı “Karşıyaka’nın Şiiri” adlı söyleşide bizimle olacak. Hepinizi, bu güzel buluşmaya davet ediyorum. Adını taşıyan parkımızın, Karşıyaka’mıza güzellikler yaşatmasını diliyorum. Sayın Çolak’a, esenlik dolu, üretkenlik ve başarılarla yüklü nice yıllar diliyorum. Hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.” Ardından Tugay Çolak’ın bir şiirini seslendirdi.

SERTEL: “BU BİR VEFA ÖRNEĞİDİR”

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel de gördüğü vefa örneğinin çok anlamlı olduğunu belirterek, “Gösterdikleri vefa nedeniyle Belediye Başkanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Karşıyaka’nın değerlerini yaşarken ölümsüzleştirmeleri, isimlerini parklara vermeleri çok anlamlı. Yaşarken insanların değerini anlamayız, musalla taşına yattıklarında ‘İyi biliriz’ deriz. Ben burada çok mutlu ve onurluyum çünkü Veysel Çolak’ın isminin yaşarken görebileceği bir farka verilmesi gerçekten çok anlamlı. Çocuklarımızın şiirleri okuyabilmeleri için o dörtlüklerin ağaçlara zarar vermeden bu şiir parkına asılmasını isterim. Emeği geçen herkese yeniden teşekkür ederim” dedi. Sertel de Çolak’ın bir şiirini seslendirdi.

KARAKUŞ: “BU PARKTA ÇOCUKLAR OYNASIN”

Hidayet Karakuş’un ismi ise Yalı Mahallesi’ndeki bir parka verildi. Onlarca çocuk kitabı, roman ve radyo oyunları yazarı; şair, yazar ve öğretmen Karakuş’un ismi 6436 Sokak’ta bulunan parkta yaşarken ölümsüzleştirildi. İsim verme töreni duygu ve anlam dolu dakikalara sahne oldu. Şair Okan Yüksel ünlü düşünürlerden alıntı yaptığı konuşmasında teşekkürlerini sundu. Hidayet Karakuş ise duygularını aktardığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Öncelikle bana armağan edilen bu park için çok teşekkür ederim, bunu duyduğuma çok mutlu oldum. Bu parkta çocukların oynamasını isterim. Çok güzel bir jest oldu; Karşıyaka Belediyesi’ne sayın Belediye Başkanı’m Cemil Tugay ve mesai arkadaşlarına çok teşekkür ederim.”

Çok özel bir gün yaşadıklarını törende yaptığı konuşmasında bir kez daha dile getiren Başkan Tugay, “Böylesine özel, değerli insanlarla aynı kente yaşayıp bu onura erişebiliyoruz; ne kadar şanslıyız. Çok sevdiğimiz öğretmenimiz, yazarımız, şairimiz, dil kuyumcumuz ve tanımaktan onur duyduğum Sayın Hidayet Karakuş ustamız için bir aradayız. Karşıyaka’nın bilinen vefası ve saygısıyla, yapıtları ve mücadelesiyle çoktan hak ettiği kalıcılığı, bir de adını taşıyan bir parkla pekiştireceğiz. Bugün özel bir gün yaşıyoruz. Hidayet Karakuş ve Veysel Çolak’ın adlarını, aynı günde parklarımıza veriyoruz.

Bir köy çocuğu olarak başladığı yaşamını öğrencileriyle, yapıtlarıyla, incelikli kişiliği ve yol gösterici tavrıyla çok özel bir konuma taşıyan ustamız, ağabeyimiz ve öğretmenimiz, aynı zamanda ‘Cumhuriyet Aydını olmak nedir, nasıl olunur, nasıl korunur?’ sorusuna da başlı başına bir yanıttır. Biz kentimiz, ülkemiz ve daha yaşanır bir gelecek için çalışırken, Hidayet Karakuş gibi değerlerimizden güç ve cesaret alıyoruz. Onlar eşsiz birikimleri, deneyimleri ve ürünleriyle, bize yol gösteriyor ve gösterecek. Önerimizi kabul edip bizleri onurlandırdığı için teşekkür ediyorum. Karşıyaka Hidayet Karakuş Parkı ile şimdi daha güzel ve özeldir” ifadelerini kullandı. Başkan Tugay ardından bu kez de Karakuş’un bir şiirini seslendirdi. Atila Sertel de konuşmasında Hidayet Karakuş’un çok önemli bir edebiyat insanı olduğunu vurgulayarak teşekkürlerini dile getirdi.

İsim verme törenlerine; CHP Milletvekili Atila Sertel, CHP Karşıyaka İlçe Başkan Vekili Fehmi Yılmaz, CHP Karşıyaka Kadın Kolları Başkanı Alev İldeniz, Okan Yüksel, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Esat Erçetingöz, Veysel Çolak ve Hidayet Karakuş’un aileleri, meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu ve Karşıyakalılar katıldı.

Editör: Haber Merkezi