GİZEM TABAN/ İZ GAZETE- Karşıyaka Belediyesi Ekim ayı olağan üçüncü meclis birleşimi Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın yokluğunda Belediye Başkanvekili Mehmet Atilla Baysak’ın idaresinde gerçekleşti. Başkanvekili Baysak, Başkan Cemil Tugay’ın Karşıyaka Stadı projesi için Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ile görüşmesi olduğundan dolayı toplantıya katılamadığını aktardı. Zübeyde Hanım Nikahevi’nde yapılan toplantıda Karşıyaka Belediyesi’nin 2021 Mali Yılı Bütçe Tasarısı ve Performans Programı görüşüldü. CHP’li Meclis Üyeleri, performans programı ve bütçe tasarısı hakkında AKP’li Meclis Üyelerinden gelen eleştirilere tek tek yanıt verdi.

2021 BÜTÇESİ 456 MİLYON

Karşıyaka Belediyesi’nin 2021 Mali Yılı bütçesinin 456 milyon 200 bin lira olduğu belirtildi. AKP ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Meclis Üyelerinin ret oyu verdiği 2021 Mali Yılı Bütçe Tasarısı ve Performans Programı mecliste oy çokluğu ile kabul edildi. 

PERFORMANS PROGRAMINDA NELER VAR?

Performans programına ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Meclis Üyesi ve Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Birgül Sural Üner, “6 adet yeni park yapılacak, 5 adet park yenileme projeleri yapılacak, 10 adet park yenilecek, 10 adet yeni park projeleri hazırlanacak.  5 adet iklim sığınağı yapılacak, kişi başına düşen yeşil alan 5.15 metrekareye çıkarılacak. Çarşının yenileme projesi devam edecek, 3 adet sokak yenileme projesi yapılacak. 2 adet bisiklet tamir istasyonu kurulacak, yer üstü çöp konteynırı sayısı 187 adede, yer altı çöp konteynır sayısı da 110 adede çıkarılacak. Günlük toplanan çöp ve moloz miktarı 388 tona çıkarılacak. Daha da temiz bir Karşıyaka olacak. Taziye ve aşevleri yapılacak, Alzheimer merkezi, anaokulu, kent kurtuluş tarihi müzesi, kültür evi, yüzme havuzu yapılacak. Beş adet pazaryeri hedefleniyor. Okul öncesi eğitim desteği verilen çocuk sayısı 575’e çıkarılacak. İlköğretim ve lise eğitim desteği verilen çocuk sayısı 1700’e çıkarılacak. Yılların sorunu Cumhuriyet ve İnönü mahallelerinin 1/1000 ölçekli revizyon imar planları tamamlandı. Görüleceği gibi tüm yatırımlarımız hizmet ve sosyal içerikli olup önce insan odaklıdır. Kimseleri zenginleştirmeye odaklı değildir. Gelir bütçesinin tarife cetvellerine gelince; kreş ücretleri 600 liradan 500’e indirildi, kentsel tasarım müdürlüğündeki her türlü müracaat hizmeti olan 200 lira artık alınmayacak, ilan reklam yönetmeliğindeki 95 lira artık alınmayacak, asansör tetkik ücreti 930 lira alınmayacak, sıhhi tesisat ve kalorifer tetkik ücreti 260 lira kaldırıldı. Karpuz tezgah ücreti olan 4 bin 500 lira da kaldırıldı, cenaze ve ambulans ücreti metropol dışında aynı kaldı. Binek araç, kamyonet, çeki, koruma, günlük bekleme ücretleri de kaldırıldı. Zübeyde Hanım, Nergis, Uğur Mumcu, Zühtü Işıl gibi park ve kafelerdeki fiyatlar da aynen kaldı. Evde sağlık desteği verilen kişi sayısı 325’e çıkarılacak. Sağlık hizmeti verilen kişi sayısı 1500’e çıkarılacak. Ev ziyaretiyle rehberlik yapılan gebe ve anne sayısı 120’ye çıkarılacak. Hoş geldin bebek projesindeki bebek çantası sayısı 300’e çıkarılacak” açıklamalarında bulundu. 

AKP’DEN ELEŞTİRİ CHP’DEN JET YANIT

CHP’li Üner’in konuşmasının ardından AKP’li Meclis Üyelerinin performans programı ve bütçe tasarısına ilişkin eleştirilerde bulundu.  CHP’li Meclis Üyeleri de eleştirilere yanıt verdi.

'BAŞARI ÖYKÜSÜ VE VEFA ÖRNEĞİDİR'

AKP’li Meclis Üyelerinin eleştirilerine yanıt veren CHP’li Meclis Üyesi Birgül Sural Üner “Görüldüğü gibi gelir ve gider dengeleri sadece rakamsal değil, gerçekleşebilir, gelire dayalı ve ağırlık olarak da sosyal içerikli yatırım giderleriyle doludur. Her şeyin fiyatının sürekli arttığı, gerçekleşen enflasyonun filli işsizliğin yüzde 30’ları aştığı bu dönemde bazı ücretlerin kaldırılması bazılarının aynı kalması bazısının da cüzi arttırılması, halkın dayanılmaz sıkıntılarını yüreğinde hisseden sosyal demokrat belediyemizin fedakarlığının yanında aynı zamanda bir başarı öyküsü ve vefa örneğidir.” 

'BÜTÇE HAYALLERLE DEĞİL GERÇEKÇİ YAPILIR'

Yatırımların artarak devam ettiğini ancak mali disiplini sağlamaları gerektiğini dile getiren CHP Meclis Üyesi Yaşar Özcan da, “Bütçe yapıyoruz geliriyle gideriyle mali duruma uygun ve gerçekçi yapılması gerekiyor. Bütçe hayallerle yapılmaz. Belediyemizin sadece zorunlu giderleri 373 milyon. 2020 bütçemize göre 2021 bütçemiz 105 bin lira artırıldı. Yüzde 30 oranında bir artış var. Buna karşın borçlanması 2020’de 30 milyon iken 16 milyona düşürüldü. Gelirimizi artırırken borçlanmayı azaltıyoruz. Yatırımları geçen yıla göre yüzde 10 artırdık. Başkanımız hep söylüyor; mali disiplini sağlamak zorundayız. Eğer mali disiplini sağlayamazsak ilerideki hedeflerimizi yerine getiremeyiz. Yatırımlarımız artarak devam ediyor. Biz imkanlarımızla hareket etmek zorundayız. İller bankasının gönderdiği paranın azalması, fiyatların artması bir gerçek” diye konuştu. 

İKTİDARA EKONOMİ ÇIKIŞI VE ATATÜRK VURGUSU

İktidarın ekonomi politikalarının ve ekonomik krizin belediye bütçesine de etki ettiğini belirten CHP’li Meclis Üyesi Murat Aydın ise, “Aldığı ekonomik ve siyasi kararlarıyla yaşamımızı etkileyen siyasi iktidarın açıkladığı korona pozitif hasta sayısına bile güvenemezken, önümüzdeki yıl uygulayacağını söylediği ekonomik programa bakarak ve güvenerek bütçe yapmanın ne kadar zor olduğunu takdirinize sunarım. Basit bir örnek vereyim; bu yılın Mayıs ayında 2021 yıl sonu dolar kuru tahmini 7.25 liraydı, bu tahmin Ağustos ayında 7.67 liraya çıktı. Bırakın 2021 yılı sonunu, 2020 yılının Eylül ayının sonunda yani tahmin edilen tarihten 15 ay önce dolar kuru 7.70 lira oldu. Bu gelişmeye göre 31 Aralık 2021 tarihine geldiğimizde doların kaç lira olduğunu söyleyebilecek ya da yakın bir tahminde bulunabilecek kaç kişi vardır acaba? Ama bu belediye 2021 bütçesini yaparken tüm ekonomik verileri tahmin etmek zorundadır. Karşıyaka Belediyesi’nin 2021 yılı bütçesi siyasi iktidarın neden olduğu belirsizlik ve ekonomik krizle de boğuşmak zorundadır. Daha somut bir örnek vereyim; 2021 yılında belediye hizmetlerinde kullanmak için satın alacağımız akaryakıt miktarı 10 milyon litredir. 2021 yılında akaryakıtın litre fiyatı yalnızca 1 lira artarsa belediyemizin ödeyeceği akaryakıt parası 10 milyon lira artacaktır. 10 milyon lira 2021 yılında yapacağımız aşevi, taziye evi, kültür evi ve Alzheimer merkezi, yüzme havuzu gibi yatırımlarımız için ayırdığımız paradan fazladır. Gerek kişilerin gerek kurumların bütçeleri, kişilerin ve kurumların tercihlerini yansıtır. Büyük Atatürk’ün kurduğu, sosyal demokrat ilkelerini benimsemiş bir parti tarafından yönetilen Karşıyaka Belediyesi’nin bütçesi de Büyük Atatürk’ün çizdiği yolun, sosyal demokrasinin belirlediği hedef ve ilkelerin hayata geçmesi için oluşturulmuş bir bütçedir. Yaşamakta olduğumuz ekonomik krize, salgına rağmen 2021’e umutla bakıyoruz. Her zorluğun üstesinden gelme azim ve kararlılığımız tamdır” açıklamalarında bulundu. 

'GEÇMİŞ DÖNEMİN BORÇLARINI KAPATTIĞIMIZ İÇİN GURUR DUYUYORUZ'

AKP’li Meclis Üyelerinin önceki dönemdeki borçlarla ilgili eleştirisine yanıt veren Belediye Başkanvekili Atilla Baysak, “Geçmiş dönemdeki borçlanmalardan bahsettiniz, geçen dönemde de yatırımlar yapıldı. Bu dönem geçmiş dönemin borçlarını kapatıyoruz diye sadece gurur duymamız lazım. Mali disiplini sağladık, borçlanmayı azalttık, borçları ödüyoruz, yatırımları artırdık. Bütçe ve performans hedeflerimiz de gayet iyi…” dedi.

Editör: Haber Merkezi