Gizem TABAN/İZ GAZETE- Karşıyaka Belediyesi temmuz ayı olağan birinci meclis oturumu Karşıyaka Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Cemil Tugay’ın yönetiminde gerçekleşti. Önemli kararların alındığı toplantıda Başkan Tugay belediyede görevlendirilen 2 yeni müdür hakkında açıklama yaptı. Toplantıya, AKP Meclis Üyesi Adem Öztürk’ün İstanbul Sözleşmesi hakkında yaptığı skandal açıklama damga vurdu.

2 YENİ MÜDÜR

Meclis başlangıcında, son dönemde yapılan çalışmalar ve hayata geçirilen projeler hakkında bilgilendirme yapan Başkan Cemil Tugay, belediye içerisinde yapılan 2 yeni görevlendirmeye ilişkin de açıklamada bulundu. Tugay, Berkan Alptekin’in yeni Spor İşleri Müdürü, Orhan Paçal’ın ise yeni Temizlik İşleri Müdürü olduğunu söyledi. 

DİJİTAL ESNAF REHBERİ

Meclis gündeminde yer alan önergede, Karşıyaka Bölgesi İş Kolu Derneklerine yapılan ziyaretler sonucunda esnafın sorunlarının pandemi döneminde daha da derinleştiğinin tespit edildiği belirtilerek pandemi süresinde ve pandemiden sonra esnafın yararına olan etkinliklerin arttırılması için yapılacak projeler bünyesinde Karşıyaka’da öncelikle Çarşı ve Bostanlı esnafları için dijital esnaf rehberi oluşturulması oy birliğiyle kabul edildi.

KADIN DANIŞMA KOMİTESİ

Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında kadınlara yönelik çalışmalar, kadınların psikolojik, sosyolojik ve hukuki destek gibi birçok ihtiyaçları için Kadın Dayanışma Merkezlerinde ‘Kadın Dostu Belediye’ adlı ana proje altında her mahallede ‘Gönüllü Kadın Danışma Komitesi’ kurulması oy birliğiyle kabul edildi.

TARTIŞMA YAŞANDI

Mecliste İstanbul Sözleşmesi hakkında da tartışma yaşandı. AKP’li Meclis Üyesi Adem Öztürk konuya ilişkin skandal bir açıklamaya imza atarken Başkan Cemil Tugay ve CHP Grubu sözleşmeyi savundu.

CHP’DEN ‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’ TEPKİSİ

Toplantıda söz alan CHP Grup Başkan Vekili Yaşar Özcan, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleyi içeren İstanbul Sözleşmesi’nin AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla feshedilmesi ve Türkiye’nin 1 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla sözleşmeden çekilmesine tepki göstererek, “Bu karar, kadın-erkek eşitliğini, demokrasiyi yok saymaktır. Bunu kabul etmiyoruz. Tüm demokrasi güçleriyle mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

AKP’Lİ MECLİS ÜYESİNDEN SKANDAL KONUŞMA

CHP Grubu’nun İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını savunan açıklamasının ardından söz alan AKP Meclis Üyesi Adem Öztürk, skandal bir konuşmaya imza attı. İstanbul Sözleşmesi ile ilgili mecliste tepki çeken bir açıklama yapan AKP’li Öztürk, “Herkesin bir düşüncesi, bir duruşu, bir bakışı var. Ben de şahsım ve grubum adına diyorum ki; İstanbul Sözleşmesi Cumhurbaşkanımızın kararıyla kaldırıldı. Şükür ki kaldırıldı. Bugün benim inancıma göre; kadına şiddet, aile içi şiddet hiçbir sözleşmeyle önlenemez. Bizim bugüne kadar kadına ve aileye olan bakışımızı İstanbul Sözleşmesi dizayn etmedi, edemez. Onunla olan mücadeleyi de İstanbul Sözleşmesi yapmadı, yapamaz. Kaldı ki, İstanbul Sözleşmesi kisvesi altında Türk toplum, adet, örf, göreneklerinin karşısında olan bazı grupların, kalkıp da yürüyüşler yapan bazı grupların da bu kisvenin altına saklanarak kendi ideolojilerini legalleştirmek yoluna gitmesi, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasının ne kadar elzem olduğunu bizim açımızdan göstermiştir. Bu yüzden Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ÇELİŞKİ İÇİNDELER’

CHP Grup Başkan Vekili Özcan da “Kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet hepimizin ortak sorunu. İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaya devam edeceğiz. AKP Grubu’nun görüşü farklı olabilir ama İstanbul Sözleşmesi’ni AKP imzaladı. Kendi imzaladıkları sözleşmeden cayarken çelişki içindeler” dedi.

‘FESHEDİLMESİ HUKUKSUZLUKTUR’

İstanbul Sözleşmesi’nin gerekliliğinin önemini vurgulayan Belediye Başkanı Cemil Tugay, “İstanbul Sözleşmesi, 2011 yılında AKP iktidardayken imzalandı. Amacı; aile içi şiddet gören, cinsiyeti nedeniyle şiddet gören vatandaşlarımızı korumaktı. Bu yönde kanun yapmak önlemler yapmak için verilen taahhütler vardı. O taahhütler yerine getirilmedi. Bu arada ne oldu? Bir sürü kadın öldü. 10 yaşında bir çocuk, annesi yanında, ayrılmaya çalıştığı eşi geliyor boğazını kesiyor. Anne, ölmek istemediğini söylüyor, Çocuk da ‘anne lütfen ölme’ diyor. Bu sahneyi yaşamı boyunca unutabilecek olan var mı? Bununla ilgili rakamlara baktım; bu ilk 6 ay için görebildiğim 186 kadın aile içi şiddet nedeniyle öldürülmüş. Biraz fazla gelmiyor mu size de? Karşıyaka çok şükür ki kadın- erkek eşitliği açısından çok iyi noktada. Ama bu bize, bu konuda öncü çalışmaları yapmak, söylemler dile getirmek için bir misyon yüklüyor. Bence çok haklı görülmeyen gerekçelerle bu sözleşmenin feshedilmesi hukuksuzluktur. Bunu savunamayız. Hepimiz bu ülkede kadınların ölmesini istemiyoruz. Yapmamız gereken toplum olarak bu konuda sesimizi yükseltmek. Bu alanda varsa yasal eksikliklerin giderilmesini sağlamak” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi