İZ GAZETE - Karşıyaka Belediyesi sosyal medyada ve bazı basın organlarında çıkan görüntülerle ilgili açıklama yaptı. Söz konusu görüntülerde, hayvan ölülerinin Karşıyaka Belediyesiz tarafından toplu olarak gömüldüğü ve hayvan itlafı yapıldığı iddia edildi. 

Olay üzerine belediye tarafından yapılan ön soruşturmada gerçekte herhangi bir hayvan itlafının olmadığı, trafik kazası ve hastalıklar gibi çeşitli nedenlerle ölen hayvanların ölülerinin yasal bir prosedür çerçevesinde Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından önce dondurulduğu ve belli bir sayıya ulaştıktan sonra tıbbi atık statüsünde belediyece belirlenmiş bir alana gömüldüğü ifade edildi.

Hayvan itlafının yapılmadığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; "İzmir genelinde bakımevlerinde veya sokakta ölen sahipsiz hayvanların bertarafı 1 yıl öncesine kadar İzmir Büyükşehir Belediyesince tıbbi atık olarak bakımevlerinden toplanmaktaydı. Ancak, Orman ve Su İsleri İl Müdürlüğü’nün, İBB'nin yapmış olduğu "barınaklardan tıbbi atık toplama" faaliyetine son vermesi ile 1 yıldır tüm ilçe belediyeler sorunu kendi imkanları doğrultusunda çözmektedirler. Hayvan ölülerinin çöp ile birlikte atılması yasal olarak mümkün olmadığı gibi, insan ve çevre sağlığı açısından da son derece olumsuz sonuçlar doğurabilecek bir durumdur. 5199 sayılı kanunun ilgili yönetmeliği çerçevesinde hayvan ölülerinin ne şekilde bertaraf edileceği açık olarak belirtilmektedir. Belediyemizce Tay Park kliniği ve Örnekköy Bakımevi'nde soğuk hava depoları oluşturulmuş olup; sokakta veya bakımevlerinde ölen hayvanlar bu depolarda toplanarak çevre, hayvan ve insan sağlığını tehdit etmeyecek şekilde ve yasaların öngördüğü biçimde, belediyemizce belirlenmiş olan uygun yerlerde derin çukurlara gömülerek bertaraf edilmektedir. Yapılan bu çalışma gizli ve yasa dışı bir olay değildir.

Sahipsiz hayvanlarla ilgili yapmış olduğumuz tüm çalışmalar STK'lar ve gönüllü vatandaşlarla birlikte yürütülmektedir.

Ölen hayvanların gömüldüğü, STK ve gönüllü vatandaşlarca da bilinmekte, hatta kendi bakmış oldukları sahipsiz hayvanların ölümü durumunda da aynı şekilde bertaraf edilmesi amaçlı, Veteriner İşleri Müdürlüğümüze getirerek teslim etmektedirler. Karşıyaka Belediyemizce hiçbir şekilde hayvan itlaf edilmesi söz konusu değildir ve olamaz."

Editör: Haber Merkezi