İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl 'Emek benim' sloganı ile düzenlediği Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri başladı. Kültürpark Fuar Alanı hollerinde gerçekleşen etkinliğe binlerce İzmirli kadın katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve CHP milletvekili Şafak Pavey'in konuşma yaptığı etkinlikte, Kardeş Türküler ve Candan Erçetin konser verdi.

 Kadınlar Günü etkinliğine CHP Milletlvekili Şafek Pavey, CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eşi Türkegül Kocaoğlu, CHP'li ilçe belediye başkanları ve eşleri, belediye çalışnları ve İzmir'in 30 ilçesinden gelen binlerce kadın katıldı. Kültürpark Fuar Alanı'ndaki Hol'de bulunan 6 bin 500 koltukta yer kalmadı. Çok sayıda kadın da etkinliği ayakta izledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konuşmasında, İzmirli kadınların Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı. Büyükşehir Belediyesi'nin kadınların katıldığı meslek edindirme kursları düzenlediğini ve eğitim verdiğini, ardından da o işleri yapabilmesi için ekonomik destek sağladığını dile getiren Kocaoğlu, "İpekböceği yetiştiriciliğinin eğitimi verdik. Ardından ipekböceği verdik. Koyun, keçi bakım kursları açtık. Ardından koyun, keçi dağıttık. Hasta bakımı, çocuk bakım gibi pek çok kursla meslek sahibi olmalarını sağladık. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde bizim dönemimizde ESHOT Genel Müdürlüğü'nü ilk kez bir kadın yönetti, ilk kadın Genel Sekreterimiz görev yaptı. İZSU Genel Müdürümüzü bir kadın yönetiyor. Genel Sekreter yardımcıları, daire başkanları, şube müdürleri gibi üst düzeyde pek çok konuma kadınlar yükseldi. Erkeklerden hem sayısal hem de görev ağırlığı olarak daha fazla sayıdalar. Hak ederek bu konuma geldiler. Kadınlara fırsat verildiğinde neler başardıklarını 13 yıldır İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde 56 yaşımdan sonra anladım" dedi.

İzmir'in Türkiye'nin en aydınlık kenti olduğunu belirten Kocaoğlu, kente yerleşen insanları kendisine benzetmesinin, kentlilik bilinci vermesinin, zengin-fakir, farklı bölgelerden gelen, farklı etnik kökenden kişilerin İzmir'de kendisini bulması ve dayanışmasının, ayrımcılık olmamasının en büyük nedenin İzmir'de kadınların sosyal yaşamın, üretimin içinde olması olduğunu söyledi. Kocaoğlu, "İzmir'de kadının bir yaşam biçimi var. Yaşam biçimine müdehale edilmesini istemiyor. Yani onurlu ve kişilikli. İzmir kadınlarımızın sayesinde kadın dostu kent oldu. Biz sadece onların dileklerini temennilerini yerine getirmek için çaba gösterdik. Biz başarmadık kadınlarımız başardı. Biz kentimizi kalkındırırken tüm hemşehrilerimize adil imkan sunmaya çalıştık. Kenti kalkındırırken doğruluktan adaletten ayrılmadık. Daha çok engelli yurttaşlarımıza, daha çok çocuklarımıza kadınlarımıza olanak sağlamaya çalıştık. Moda deyimiyle pozitif ayrımcılık yaptık" diye konuştu.

Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde başlayan muassır medeniyet düzeyine ulaşmayı kadınlar sayesinde birlikte başaracaklarını belirten Başkan Kocaoğlu, "Toplumun geriye gitmesine, kadının eve hapsolmasına kadının doğuracağı çocuğun başkaları tarafından belirlenmesine İzmir'de çok büyük bir sesle 'hayır' diyeceğiz. Başta kadınlarımız olmak üzere insanlarımız özgür olacak. Daha aydınlık bir Türkiye'de terörün olmadığı, ekonomik refahın arttığı hakça paylaşım olduğu, insanların ürettiği ve onurlu yaşadığı bir Türkiye'de hep birlikte çalışıp mutlu olmak istiyoruz. Çocuklarımızı büyütmek istiyoruz. Aydınlık bir ülkede insan haklarını yüceltildiği bir ülkede yaşamak istiyoruz" dedi

CHP Milletvekili Şafak Pavey de kadınların coşkulu alkışları arasında konuştu. İzmir'deki  çiftçi, emekçi, memur itfaiyeci, şoför kadınların hepsine Türkiye'de unutturulmaya çalışıldığını belirttiği gülümsemeyi, özgüveni bir kere daha hatırlattıkları için minnettar olduğunu söyledi.  Mustafa Kemal'in vizyonunu, neler olabileceği görülmek isteniyorsa İzmirli kadınlara bakmanın yeterli olduğunu dile getiren Pavey, konuşmasında hem Kadınlar Günü hem de anayasa değişikliği referanmdumuna yönelik mesajlar verdi.

PAVEY'DEN 'HAYIR'MESAJI

Pavey, "Rejimler hep ve her zaman kadın üzerinden değişir. Sosyal hayat, ülkenin refahı, eşitlik meselesi her zaman kadınlarla bağlantılıdır. İdeolojiler kadınları siper almadan amaçlarına ulaşamazlar. Biz ideolojilerin siperi olmaya 'hayır' diyoruz. Kadınların kontrol edildiği en mükemmel alan çocuk doğurmalarıdır. Ülkeyi yönetenler o çocukların imkanlarına hiç aldırmadan nüfusun kuruduğunu iddia ederek kadına 3, olmadı 5 çocuk emrediyorlar. Çünkü büyük ve yoksul nüfus olması onların saltanatı için çok gereklidir. Bu kalabalık oy gücüyle altın varaklı saraylarında ihtişama boğulmuş olarak yaşıyorlar. İşte buna 'hayır' diyoruz" diye konuştu.

Dünyada iki yönetici tipi olduğunu belirten Pavey birinin 'İdeolojiler insanlardan değerli', diğerinin ise 'insan ideolojilerden değerli' anlayışında olduğunu söyledi. Pavey şöyle devam etti:

"Şimdi bize hangisini tercih ettiğimizi soruyorlar. Ben her zaman insanı seçerim. Diğer yandan bu referandum bir seçim değil. Aynı zamanda da hayati bir seçim Seçim değil çünkü 'Hayır' oyu çıktığında iktidar olmaya devam edecekler. Bu bir seçim çünkü bundan sonra nasıl yaşacağımıza karar vereceğiz. Dünyada sadece dört ülkede olan zeytin ağaçları kesip üzerine çirken binaları yapmakla, dünyanın en büyük zeytin üreticisi olmak arasındaki bir seçim gibi. Ben Ege'nin zeytinlerini seçiyor ve 'Hayır' diyorum. Zeytin ağaçlarının üzerine beton dikenleri unutmayacağız." 

Pavey, anayasa değişikliğinin ülkede her şeyin başı olmak üzere hazırlanmış olduğunu söyledi. Dokuz Eylül Üniversitesi'ni bitirmeden doktor, Ege Üniversitesini bitirmeden mühendis olmak gibi bir durumun ortaya çıktığını belirten Pavey, "Muslukçu olmadan muslukçuların başı olmak gibi. Ne bu ihtiras? Referandumda hangisini tercih ettğim soruluyor. Ben 'hayır' diyeceğim" dedi. 

 İzmirli kadınlara seslenen ve "Yetti artık. 'hayır' diyelim" çağrısı yapalım Pavey "Kötülük ve esaretin inşasına ortak olmayacağız. Anlamayanlara, sandık küskünlerine, umudunu yitirenlere 'hayır' demeleri için muhtaç oldukları cesareti biz vereceğiz. İzmir'in yağmura bile teslim olmamış güzel kadınları verecek tüm ülkeye bu cesareti" dedi.

Açılışta, Büyükşehir Belediyesi'nin meslek edindirme kurslarında meslek sahibi olan kadınlar konuşma yaptı. Pavey, Kocaoğlu, belediye başkanları ve eşleri daha sonra etkinliğin açılış kurdelesini kesti. Etkinlik Kardeş Türküler ve Candan Erçetin konseriyle devam etti. Kültürpark Fuar Alanı 2 No'lu Hol'de Üretim Atölyeleri açıldı. Buralarda kokulu taş, ebru, çarpana, Miyuki takı, Tokat el basması, keçe, sabun, nikah şekeri, balık ağı, kozadan çiçek, keçe-file, urgan -sazlardan halı dokuma stantları yeraldı. 3 No'lu Hol'de ise forum atölyeleri kuruldu. Burada 'Toplumsal cinsiyet eşitliği', 'Cumhuriyet ve Kadın'; 'Kadın Hakları' konusunda forumlar düzenlendi. Etkinlik 12 Mart Pazar gününe kadar dans gösterileri, konserler, atölye çalışmaları, sergiler, tiyatro oyunları ile sürecek. Leman Sam'ın Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde 12 Mart Pazar günü saat 15.30'da vereceği konser ile sona erecek.

Editör: Haber Merkezi