Geçmiş yıllarda çok revaçta olan, kurutulmuş üzümü diğer kuru üzümlere göre daha yüksek fiyatla ve hediyelik olarak pazarlanan “Karaburun Sultaniye” cinsini yeniden ayağa kaldırmayı amaçlayan projede önemli bir adım atıldı.

İzmir Ticaret Borsası tarafından Karaburun Belediyesi’ne bağışlanan 300 adet sultaniye cinsi tüplü üzüm fidanı, Belediyeye ait tarım alanlarına dikilecek ve dikilen alanlardan oluşturulacak fidanlar üreticilere dağıtılacak.

Fidan dağıtım töreninde bir konuşma yapan Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, ilçenin tarihinde yemeklik ve şaraplık üzüm üretiminin çok önemli bir yeri olduğunu hatırlattı.

19’uncu yüzyılda Karaburun’un üzüm bağları ile bilinen, Avrupa’nın her ülkesine gemiler dolusu üzüm ihraç edilen bir ilçe olduğunu vurgulayan Başkan Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:

“1923 yılında gerçekleşen mübadele sonrasında üzüm üretiminin gittikçe azalan bir seyir izlediğini biliyoruz. Bugün maalesef bağcılıkla uğraşan çok az sayıda hemşehrimiz var. Onların da pek çoğu ticari amaçla değil hobi ve kişisel tüketim amaçlı olarak bu çabanın içindeler. Oysa yemeklik ve şaraplık üzüm üretiminde uygun iklim koşullarına ve toprak yapısına sahip bir ilçeyiz. Bu yıl 130’uncu yaşını kutlayan ve kentimizin en köklü iş dünyası kuruluşlarından biri olan İzmir Ticaret Borsamızın Yönetim Kurulu’na Karaburun’da üzüm bağcılığı destekleyen çalışmaları nedeniyle çok teşekkür ediyorum.”

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu ve İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Pınar Nacak, 2007 yılında Eğlenhoca köyünde İTB’nin yürütücülüğünde;  Ege Üniversitesi, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü ve Eğlenhoca Köy Tüzel Kişiliği desteğiyle iki buçuk dönüm alanda “Karaburun Sultaniye Cinsi Üzüm Üretiminin Yeniden Canlandırılması Projesi”ne başladıklarını anımsattı.

Proje ile unutulmaya yüz tutan Karaburun Sultaniye cinsi üzümü için örnek bir bağ tesisi kurarak, organik sertifikalı üretilmesini ve üretilen üzüme pazar olanağı yaratılmasını amaçladıklarını kaydeden İlhan Zincircioğlu “Bugün gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizle Karaburun Belediyesi’yle ilçede bağcılığı özendirmeyi, organik tarımı geliştirmeyi, yörenin tarım potansiyelini canlandırmayı ve yöre halkının ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlamayı amaçladık.” dedi.

Törende yapılan konuşmaların ardından İzmir Ticaret Borsası yönetimi, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan’a sultaniye cinsi tüplü üzüm fidanlarını teslim etti.

Editör: Haber Merkezi