Metehan Ud - Karabağlar Belediyesi'nde düşük zam dayatması nedeniyle toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde yaşanan anlaşmazlık üzerine başlayan grev 2. gününde tam katılımla sürüyor. Belediye, bine yakın belediye işçisinin katıldığı grev sebebiyle vergi toplama dışında hizmet veremiyor. Genel-İş'ten yapılan açıklamada Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu'nun açıklamasının gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Karabağlar Belediyesi'nde hayatı durduran grev 2. gününde. Belediyede örgütlü Genel İş Sendikası İzmir 5 Nolu Şube ile Karabağlar Belediyesi arasından tıkanan TİS görüşmelerinin ardından başlayan grev sürüyor. Belediyeye ait Uzundere'deki temizlik işleri şantiyesi ile Gediz'deki fen işleri şantiyesinde işçiler 24 saat nöbetleşe grev gözcülüğünü sürdürürken diğer işçiler de belediyenin ana hizmet binası önünde bir araya geldi.

İLGİLİ HABER: Selvitopu ‘provokasyon’ dedi ve ekledi: ‘Uzlaşıdan yanayız’

Grev, belediyenin, temizlik, fen, park bahçeler ve idari işler gibi çok sayıda birimini kapsıyor.

Grevle birlikte dün ilçedeki temizlik hizmetleri kesintiye uğradı. İlçede dün çöpler toplanmadı, park, bahçe ve bulvar gibi alanların bakımı yapılmadı, sokak ve caddelerdeki tadilat, bakım, asfaltlama gibi faaliyetler gerçekleşmedi. Vatandaşlara hizmet veren birçok idari birim çalışanı da greve dahilken, belediye sadece memurlar aracılığı ile vergi toplayabiliyor. Öte yandan OHAL ile birlikte genişletilen grev yasakları kapsamında olası bir grev erteleme durumunda sendika ve işçiler bu yasağı tanımayacak ve grev fiili olarak devam edecek.

'BELEDİYE BAŞKANI GERÇEĞİ SÖYLEMİYOR'

Genel İş Sendikası İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Ali Haydar Kara, dün Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu'nun basına yaptığı yazılı açıklama ile ilgili konuştu. Selvitopu'nun yaptığı açıklamanın gerçekleri yansıtmadığının altını çizen Kara "Öncelikle demokrasi kurallarından söz etmek için emekten ve alın terinden söz etmek lazım. Belediye başkanı halka hesap vermeyi emekçilerin, insanca yaşamak için talep ettiği ücretin hesabını vermek ile tarif ediyorsa orada bir sorun var demektir. Elbette Karabağlar'da yaşayan vatandaş ödediği vergilerin nereye gittiğini sorgular, sorgulamalıdır. Ancak hiçbir vatandaş işçiye, emekçiye verilen alın terinin hesabını sormaz. Bu ülkede işçinin, emekçinin aldığı ücretin yoksulluk sınırının altında olduğunu herkes bilir" dedi.

KARBEL işçilerinin hiç kimseden avanta, ihale, kayıt dışı para talebinin olmadığını ifade ederek şunları söyledi "Sadece emeğinin karşılığında insanca yaşayabilecek, kimseye muhtaç olmadan, çocuklarının ihtiyacını sağlayacak ücret istemektedir. Emekçilerin, bu talebi dünyanın hiçbir yerinde reddedilmeyen bir haktır. Bu hakkımızı alıncaya kadar mücadelemiz sürecektir".

İLGİLİ HABER: Selvitopu ‘provokasyon’ dedi ve ekledi: ‘Uzlaşıdan yanayız’

BELEDİYE YÜZDE 7, İŞÇİLER YÜZDE 12 İSTİYOR

Belediye son olarak yüzde 7'lik zam önerisinde bulunurken sendika bu oranın yüzde 12'ye çekilmesini istiyor. Toplamda 76 maddelik TİS taslağında taraflar ayrıca yaptıkları görüşmede, ikramiyelerin 69 günden 112 güne çıkarılması, banka promosyonlarının ödenmesi, sosyal hakların iyileştirilmesi ve kiralık işçi çalıştırılmaması gibi konularda anlaşma sağladı.

Evrensel

Editör: Haber Merkezi