ÖMER DİNÇ - İZ GAZETE - Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, İz Televizyonu’nda yayınlanan Özgür Coşkun ile Başkanla Baş Başa programına konuk oldu. Karabağlar’daki kentsel dönüşüm çalışmalarından ilçede devam ettikleri projelere kadar birçok konuya değinen Selvitopu, önümüzdeki seçimlerde yeniden aday olmayı düşündüğünü de açıkladı. Ayrıca Başkan Selvitopu, Osman Aksüner, Aşık Veysel ve Aydın mahallelerindeki 110 hektarlık dönüşüm projesiyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay beklediklerini hatırlatıp isim vermeden de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerine gönderme yaparak, “Eleştirmek kolay. Önünüze proje konmuş niye bekliyor!” dedi.

KENDİMİZİ İSPATLADIK

Programa salgın sürecinin belediyeler üzerindeki etkisini anlatarak başlayan Selvitopu, her dönemin kendine göre zorlukları olduğunu ancak gerekli önlemleri alarak tüm krizleri en az hasarla atlatmaya çalıştıklarını kaydetti. CHP’li belediyelerin salgın sürecini yüzlerinin akıyla geçirdiğini vurgulayan Selvitopu, “Tüm belediye başkanlarımız canla başla çalıştı hepsini tebrik ediyorum. Görev, zor zamanda belli olur, biz de CHP’li belediyeler olarak kendimizi ispatladık” dedi. Tüm yurttaşların ihtiyacını karşılayabilmek için güçleri oranında çabaladıklarını söyleyen Selvitopu, “Salgın öncesinde dar gelirli yurttaşlarımız için uyguladığımız birçok proje vardı. Bunlardan bir tanesi sosyal destek kartıdır. Salgın sürecinde bunun ne kadar önemli olduğunu bir kere daha gördük. Ayrıca bu projeleri daha da yaygınlaştırmamız gerektiğini yine bu süreçte anladık” diye konuştu.

BU İTİBAR BİZDE VAR

Karabağlar’da çarpık kentleşmenin yarattığı sorunlar zincirinin mevcut olduğunu söyleyen Başkan Selvitopu, “Tabii belediye başkan adayı olurken bunları bilerek aday oldum. Karabağlar’ı ve yurttaşlarımızı çok iyi tanıyorum. Tüm sorunlara karşı sabırla birlikte mücadele ediyoruz. 2014’ten bu yana belediyemiz ciddi bir yol aldı. Kurumsallaşmayı pekiştirdik ve artık her an vatandaşın yanında olan, her türlü hizmeti gerçekleştirebilen bir belediye haline geldik. Bugün birçok projeyi uygulayabilen, süratli ve aktif bir belediyeyiz. Sorunları zamana yayan bir anlayışımız yok. Tabii ki bazı çalışmalar zamanla olacak ama günlük işlerimizde süratli hareket edebilen bir belediyeyiz. Bunu da hem salgın hem de en son yaşadığımız sel felaketinde gösterdik. Mali yapı olarak da 2014’ten sonraki durumdan daha iyiyiz. Her belediyenin borcu olur ama gelir gider dengesini oluşturduk. Şuan çarkı dönen bir belediyeyiz ve limit dışı borçlanmamız yok, var olan borçlar da rahatlıkla ödeniyor, projelerimizi hayata geçirebiliyoruz. Bankalar bize teminatsız kredi veriyor. Karabağlar’ın bu itibarı var çünkü borçlarını ödemede sadık bir belediyeyiz. Hizmetlerde bir sorun yaşamamak için ayağımızı da yorgana göre uzatmayı da biliyoruz.” dedi.

ÇOCUKLAR ÇOK SEVECEK

İlçedeki mevcut projelerle ilgili bilgiler veren Selvitopu, Kibar Mahallesi’ndeki hizmet kompleksinin sadece bir pazar yeriymiş gibi algılandığı ancak kompleksin bir katının kültür ve sosyal etkinlikler alanı, bir katının ise otopark olarak hizmet vereceğini belirtti.

Ayrıca zaman zaman eleştirilerin odağına gelen Nasreddin Hoca heykel binasını da değerlendiren Selvitopu, “Bu heykel binamızı ‘kente nasıl kazandırabiliriz’ diye düşündük. Orayı da çocuk ve bilim kültür merkezi yapmaya karar verdik. Dışarıdan heykel gibi gözüküyor ama onun içi dört katlı bir bina. Burayı çocukların çok seveceğini biliyoruz çünkü çeşitli bilim ve kültürle ilgili çalışmalar yapabilecekler. Söz konusu heykel binayla ilgili eleştirilere yönelik de şunu söylemek gerekiyor; her belediye başkanının tercihleri farklı olabilir ama ben geldiğimde binayı hazır elimde buldum. Burada herhangi bir sorgulama yapmaktansa halkın nasıl en iyi şekilde kullanabileceğini düşünüyorum” dedi.

SPOR ADINA BÜYÜK PROJE

Limontepe Semt Merkezi’nin de hazır olduğunu açıklayan Selvitopu, Büyükşehir’in burada bir Masal Evi Projesi’ni hayata geçireceğini de sözlerine ekledi. Uzundere Rekreasyon Alanı’nın bir parçası olan Atatürk Gençlik Merkezi’ni de çok önemsedikleri vurgulayan Selvitopu, “32 dönüm bir yerden bahsediyoruz, tamamen gençlerimize yönelik bir spor merkezi projesi. Alanda 2 tane kapalı salon olacak; birisi kapalı yüzme havuzlarının olduğu bir salon, diğeri ise salon sporlarının yapılabileceği bir yer olacak. Ayrıca 3 bin seyirci kapasiteli mahalli maçların oynanabileceği stat da inşa edilecek. Tenis, voleybol, basketbol sahaları olacak. Koşu pistleri yer alacak. Bu bölgede aynı zamanda Büyükşehir’in kentsel dönüşüm projesi de yürütülüyor. Bu alan Karabağlar’ın önemli bir kent parçası haline gelecek. Tabii hedefimiz Karabağlar’ın her tarafını bu noktaya getirmek” şeklinde konuştu.

5 YILDIZLI OTEL GİBİ

Karabağlar Belediyesi’nin her yaz yoğun ilgi gören Aqua Yaşam Yüzme Havuzları’nın 5 Haziran’da sezonu açtığını belirterek tüm İzmirlileri Aqua’ya davet eden Başkan Selvitopu, “Hem çocuklarımıza hem büyüklere yönelik havuzlarımız var. Ailelerin gelmesini arzu ediyoruz, sınırlamalar da buna göre belirleniyor. Her türlü yeme içme hizmetimiz var. 7 yaşına kadar çocuklara ücretsiz, 7-12 yaş arasına ve engelli yurttaşlarımıza ise yüzde 50 indirimli. Ayrıca bu yıl restoranımız da açılıyor. Özellikle çocuklu aileler için çok ideal bir yer. 5 yıldızlı otelden daha fazla olanakları var” dedi.

DÖNÜŞÜM HIZLANIYOR

2 bin 700 hektar yapılaşma alanı olan Karabağlar’daki kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Selvitopu, “700 hektarlık alanda kentsel dönüşüm projeleri devam ediyor. Büyükşehir’in Uzundere dönüşüm projesi hızla ilerliyor, bu ay içerisinde 3’üncü etabın da yapım ihalesine çıkılacak. Karabağlar Belediyesi olarak Bakanlık’tan aldığımız kısmi yetkiyle yürüttüğümüz Osman Aksüner, Aşık Veysel ve Aydın mahallerindeki dönüşüm projesinin planlarını yaptık, bakanlığın onayını bekliyoruz. Onay gelir gelmez uygulamaya geçeceğiz. Öncelikle imar uygulamalarını gerçekleştireceğiz ve Meles çayının kenarından başlayacağız, çayın kenarında yeşil bir kuşak oluşacak” dedi.

PROJE ONAYI BEKLİYORUZ

Bakanlığın onay sürecini siyasi sebeplerle uzatıp uzatmadığı yönünde gelen soruya ise Başkan Selvitopu, “Bu işlerde siyasi taraf olmaması gerekir. Bu anlamda projenin aslında daha fazla beklemeye tahammülü yok. Yaptığımız işlerde halkın çıkarları her şeyin önündedir. Bu anlamda bir an önce onay gelirse kentimizi düzeltiriz” yanıtını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son İzmir ziyaretinde sarf ettiği, ‘Karabağlar’ı ne zaman modern bir şehir haline getireceğiz. O bölge, güzel İzmir’imize bu haliyle hiç yakışmıyor’ sözlerine ise isim vermeden gönderme yapan Selvitopu, “Eleştirmek kolay ama önünüze proje konmuş niye bekliyor!” ifadelerini kullandı.

BİZİ DIŞARDA TUTMAYIN!

Karabağlar’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürüttüğü kentsel dönüşüm projesinin hangi aşamada olduğunu detaylarıyla bilmediğini ve bunun da doğru olmadığını vurgulayan Selvitopu, “6300 sayılı yasada değişiklikler yapılarak bu tür projelerde belediyelerin zorunlu şekilde görevlendirilmeleri gerekir. Belediyeler dışarıda tutularak bu projelerin yürümesi çok zor. Tabii ki bakanlık da devrede olacak ama bir kentteki belediyeler konunun dışında tutularak işin yürümesi mümkün mü? Bunu siyaset yapmak için değil olması gerektiği için söylüyorum. Yerel yönetimler her anlamda kentin belleğidir, siz onu dışarıda tutup proje uygulamaya çalışırsanız doğal olarak sorunlar çıkar. Biz belediye olarak bu anlamda işten kaçmayız, elimizi değil gövdemizi taşın altına koyarız. Demin söyledim; kısmi yetki verildi, projeyi sunduk ama bekliyoruz. Biz böyle bir yetki istemiyoruz. Biz hem yetki hem sorumluluk hem de bakanlığın bizi denetlemesini istiyoruz. Böyle bir sistem olursa daha sağlıklı ve çabuk projeler yapabiliriz” diye konuştu.

2050’Lİ YILLARA HAZIRIZ

Kentsel dönüşüm alanları dışında 2 bin hektarlık alanda da plan revizyonları yaptıklarını kaydeden Selvitopu, “Niye bunu yapıyoruz; Karabağlar’ı geleceğe taşımak, 2050’li yıllara hazır olmak için yapıyoruz. Bu konuda eksiği olmayan ender belediyelerden biriyiz. Karabağlar her şeyiyle geleceğe, 2050’li yıllara hazır. Bundan sonraki tüm mesele bütçe ve yapılan planları programlayarak hayata geçirme kararlılığıdır” dedi.

KONUT DEĞİL YURT YAPIN

80 hektarlık üniversite alanıyla ilgili son süreci de anlatan Selvitopu, “Şu anda 38 hektarıyla ilgili bir mutabakat var ve üniversite alanı olarak ayrıldı. Buna TOKİ de biz de itiraz etmiyoruz. Tartışılan konu kalan 42 hektarla ilgili; TOKİ oraya konut yapmak istiyor, biz buna karşı çıkıyoruz. Diyoruz ki; bu alana konut yapmayın, üniversite alanına dahil edin. Biz konut planlarına itiraz ettik. Yargı bizi haklı bulup planları iptal etti. Ancak TOKİ buna rağmen yapım ihalesine çıktı. Biz bu ihaleye de itiraz ettik ve açılan davada ihale de iptal edildi. Neden bu kadar diretiyorlar bilmiyorum. Biz kendimizle ilgili bir şey istemiyoruz! Ben başkan olarak sosyal konut yapımına karşı da değilim. Bunun için de bir çözüm bulabiliriz. Biz, daha büyük bir üniversite kampüsü istiyoruz. Böyle olursa eğer Karabağlar’daki sosyal, ekonomik ve ticari hayatın çok farklılaşacağını biliyoruz. Önümüzde Bornova, Buca, Balçova gibi örnekler var. Üniversitenin 38 hektarlık alanda kısıtlı kalmasının doğru olmayacağını düşünüyoruz. Tabii ki orada TOKİ’nin sorumlu olduğu konular varsa biz bu konularda da duyarsız kalmayız ve TOKİ’ye yardımcı olmaya çalışırız. Bu bir inatlaşma değil kentin geleceğiyle ilgili bir konu. Bizim için ‘istemezükçü’ gibi bir tabir kullanılıyor ama üniversite istemek kötü bir şey mi? Konut yerine yurt yapın. Öğrencilerimiz bir sürü sorun yaşıyor, bu da topluma dönük bir hizmet. Projeyi de ‘biz yaptık’ deyin, siyasi rantı da sizin olsun.” açıklamasında bulundu.

OY FARKINI BÜYÜTECEĞİZ

Her seçimde ‘Karabağlar bıçak sırtında’ diye propaganda geliştirildiğini ancak hiçbir zaman tereddüt yaşamadığını da aktaran Selvitopu, “2011 seçimlerinde partimiz ikinci parti konumundaydı. 2014 seçiminde 12 bin oy farkla seçimi aldık. 2019 seçimlerinde bu fark 32 binlere çıktı. Bir sonraki seçimde fark daha da artacak. Vatandaş bizi anlıyor, bu noktada hiç sıkıntı yok. Belediye olarak mutlaka sorunlarımız vardır, ‘her şeyi eksiksiz yapıyoruz’ demiyoruz ama Karabağlar’ı geleceğe taşıyacak her projenin de peşindeyiz. Asla bunlardan vazgeçmem ve yılmadan takip edeceğim, vatandaşımız bunu görüyor. Projelerimiz hayata geçtikçe de Karabağlar’ın çehresi değişecek, sosyal yaşamı güçlenecek” diye konuştu.

HALKIN PARASINA CİMRİ

Belediyenin sürdürülebilir mali yapısına verdiği önemden bahseden ve kendisine ‘cimri’ diyenlere hiç aldırmadığını söyleyen Başkan Selvitopu, “Para konusunda hassasım çünkü halkın emanet ettiği parayı harcarken çok dikkat etmem gerektiğini biliyorum. Paranın lüzumsuz yere değil doğru yere harcanması gerekiyor. Özel hayatımda paraya da hiç önem vermem ve her şeyin paylaşıldıkça güzelleştiğine inanırım. Ancak kamu görevi farklı, kimse kusura bakmasın. Buna tüm kamu çalışanlarının özen göstermesi gerekiyor. Projelerimizi yaparken her şeyin en kalitelisini ama en uygununu bulmaya çalışıyoruz. Dikkat ettiğimiz şey bu aslında, başka bir şey değil” dedi.

TÜRKBAY VE SOYER’LE ARAMIZ İYİ

CHP Karabağlar İlçe Başkanı Mehmet Türkbay’la aralarında herhangi bir sorun olmadığını ifade eden Muhittin Selvitopu, “İkimiz de CHP çatısı altındayız. Ben bu anlamda Mehmet Başkanımıza öncelikle saygı duyar ve üzerime düşen her şeyi yapmaya çalışırım. Diyalog sorunumuz da yok” derken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le olan ilişkilerini ise “Tunç Başkanla çok iyi anlaşıyoruz. Yaptığımız kamu görevinde iş birliği yaparak daha kaliteli hizmetler sunuyoruz. Kendisi de hiçbir konuda bizi kırmıyor. Hizmeti kimin yaptığını da önemsemiyoruz yeter ki vatandaş hizmet alsın” diye tanımladı.

‘BİR DÖNEM DAHA ADAYIM’

Önümüzdeki seçimlerde yeniden aday olup olmayacağı sorulan Başkan Selvitopu, “Karabağlar için baktığımızda birçok projeyi ve altlığı hazırladık ama bir dönem daha aday olma isteğim var. Başka bir belediye başkanı gelse bizim yapacağımızı yapamaz mı? Elbette yapabilir ama şunu gözlemliyorum; her belediye başkanının kente kendi açısından bir bakışı var. Biz de bu yönüyle belli bir noktaya getirdiğimiz kentimizi ekibimizle birlikte biraz daha ileriye taşımak istiyoruz. Koşullar uygun olursa bir dönem daha Karabağlar’a hizmet etmek isterim” cevabını verdi.

Editör: Haber Merkezi