İZMİR'in Urla ilçesindeki kadınlar, Urla Belediyesi'nin '25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü' kapsamında düzenlediği etkinlikte bir araya geldi. Kadına yönelik şiddetle mücadelede kadını güçlendirici çalışmalar panelinde konuşan Belediye Başkanı Sibel Uyar, kadınları birlik olmaya çağırdı.

Urlalı kadınlar 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Hayır Günü'nde "Şiddete hayır" dedi. Urla Belediyesinin düzenlediği panelde bir araya gelen kadınlar, son dönemlerde artan kadın cinayetleri ve çocuk gelin konusuna dikkat çekti. Panelde konuşan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, "21. Yüzyılda çocuk yaşta evlilikleri bitirmek yerine, çocuklarla evlenenleri affetmekten bahseden yasaları konuşuyor olmak çok acı" dedi. Kadına yapılan şiddetin istikrarlı bir biçimde devam ettiğini vurgulayan Başkan Uyar, "Kadın cinayetlerini ve istismarı durduracak asıl mücadele bu zulme karşı tolerans göstermeyen politik irade, adil bir hukuki çerçeve ve örgütsel çaba yaratma yollarıdır. Ayaklarını yere sapasağlam basan kadınlar sayesinde yasa teklifi geri çekilerek bir yanlıştan dönüldü. Kadınlar birlik olduğu zaman dünyayı yerinden oynatabilecek güce sahip olduklarını bir kez daha gösterdiler herkese. Yetmez, daha fazlasına ihtiyacımız var. Tüm kadınların sokaklara çıkmasına ihtiyacımız var. Kadınlara, bir lütuf gibi sunulan şeylerin bizlerin doğal hakkımız olduğunu anlatmalıyız" diye konuştu.

"CAYDIRICI YASALAR İSTİYORUZ"
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı hep birlikte hareket etmek gerektiğinin altını çizen Başkan Uyar, "Bizlere neredeyse bir asır önce çağdaş, özgür ve demokratik olmayı öğütleyen Mustafa Kemal Atatürk'ün emaneti Türkiye Cumhuriyeti'nde, 93 yıl sonra hala ancak gerici toplumların yaşayabileceği bu insanlık suçlarını yaşıyor olmak çok ağır. Biz artık insanlık suçlarını önleyecek caydırıcı yasalar istiyoruz. Biz artık, güven duyacağımız bir adalet sistemi istiyoruz. Ve bizler, insanca yaşayacağımız o günler gelene kadar susmayacağız. Bu konuda hiçbir çocuğun, hiçbir kadının başının yere eğilmediği gün gelene kadar mücadeleye devam edeceğiz. Çünkü söz konusu çocuklarımızın geleceğiyse gerisi teferruattadır" dedi.

Etkinlik, uzman ekonomist Derya Altun'un toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemenin şiddetle mücadeleye katkısı ve Yrd. Doç. Dr. Derya Şaşman Kaylı'nın şiddete karşı neden, niçin, nasıl güçlenmeliyiz konusundaki görüşleriyle devam etti. Panelin sonunda Urla Belediyesi tarafından verilen liderlik eğitimine katılan kadınların sertifika töreniyle son buldu.

Editör: Haber Merkezi