AYŞE SOYKIRAY/ İZ GAZETE - Bugün Konak Abacıoğlu Hanında gerçekleşen tanıtımda, üç gün boyunca sürecek lezzet festivalinin detayları aktarıldı. Tarih boyunca pek çok kültüre ev sahipliği yapmış İzmir’in zengin mutfağı Konak’ta gün yüzüne çıkıyor. Konak Belediyesinin ev sahipliğinde 18-19-20 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek Mutfak Konak, İzmir Lezzetleri Festivalinde herkes tarafından bilinen İzmir yemeklerinin yanı sıra saklı kalmış ve unutulmaya yüz tutmuş tatlar İzmirlilerin beğenisine sunulacak. Bu yıl ilki düzenlenecek festivalde Seferad, Rum, Girit, Levanten, Osmanlı Sarayı, Balkan, Anadolu ve diğer yerel tatların sunumu sergilenecek. Ardından, ünlü şefler ve alanlarında uzman kişiler tarafından atölye çalışmaları, söyleşiler, tadım etkinlikleri, yarışmalar, ve dinletiler gerçekleştirilecek. Etkinlikler Alsancak Dominik Caddesi’nin yanı sıra Tarihi Kemeraltı Çarşı’nda yer alan Abacıoğlu Han ve Mutfak Konak binası olmak üzere üç ayrı noktada yapılacak.

‘İZMİR, HOMEROS’UN GÖKKUBESİNDEKİ EN GÜZEL ŞEHRİ”

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, amaçlarının binlerce yıllık geçmişiyle zengin bir kültürel mirasa sahip olan İzmir’i ve onun mutfak kültürünü tanıtmak olduğunu belirtti. İzmir lezzetlerini yaşatmak gerektiğini söyleyen Pekdaş, İlyada ve Odessa destanınınyazarı Homeros’un İzmir’i dünya tarihinin en güzel yeri olarak tanımladığına değindi. Ayrıca farklı kültür ve inançları binlerce yıldır bir arada yaşatan bu kentin tarihin önemli ayaklarından biri olduğunu da vurguladı.

“AMACIMIZ BİR SOFRA ADABI OLUŞTURMAK" 

Başkan Sema Pekdaş, amaçlarının sadece lezzet değil, rengiyle, sunumuyla bir sofra adabı oluşturmak olduğuna dikkat çekti. Burada sunulan tatların, sadece yemek üzerine değil aslında bütünüyle bir kültürü yaşatmak ve sohbet edebilme alışkanlığını da sürdürebilmek olduğunu da ekledi. Pekdaş, ‘Mutfak sadece karın doyurma faaliyeti değil. Aynı zamanda bu kurulan sofradan haz alma, göze hitap etme ve masada oturma adabı olarak oldukça gerekli bir şey olduğunu düşünüyorum. Mutfak kültürünün gelecek nesillere ulaştırılması ve anne yemeklerinin devamı sağlanması adına bu bilinci yaşatabilmek bizim için son derece önemli” şeklinde düşüncelerini aktardı.

MUTFAK KONAK İZMİR LEZZETLERİ FESTİVALİ YARIN BAŞLIYOR

Yarın açılışı yapılacak olan Mutfak Konak İzmir Lezzetleri Festivaliyle birlikte, aynı zamanda Konak Belediyesi’nin Tarihi Kemeraltı Çarşısı içinde faaliyete geçirdiği iki yeni mekanda hizmet vermeye başlayacak. “Mutfak Konak” bünyesinde Abacıoğlu Han içinde ve 1. Beyler Caddesi’ndeki 847 sokakta bulunan mutfak İzmirlilerin beğenisine sunulacak.

Editör: Haber Merkezi