İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM), görülmeye değer bir sergiye daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Türkiye’de 1980’lerden günümüze üretilmekte olan video yapıtlarının içerik biçim ve estetik kaygılarının günümüze özgü sanat estetiği ve eleştirisi açısından değerlendirilmesi, bu konuda öncülük yapan sanatçıların görünür kılınması ve video sanatı birikiminin bir arşivinin oluşturulması amaçlayan Impact-Videofest sergisi 1-30 Kasım 2016 tarihleri arasında AASSM’de görücüye çıkacak. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin 5 galerisi, bu özel çalışma için siyah kadife perdelerle kaplanacak.

Emre Gökçen’in direktörlüğü ve Ebru Nalan Sülün’ün küratörlüğündeki sergide Komet, Nezaket Ekici, İpek Duben, Neriman Polat, Genco Gülan, Yeni Anıt, Cengiz Bodur, Handan Dayı, Erdal İnci, Ferhat Özgür, Hülya Özdemir ile Özlem Şimşek’in video çalışmalarına “Videoist video” inisiyatifinin özel seçkisinde yer alan ‘Tunca, Şefik Özcan, Mehmet Ali Boran, İnsel İnal ve Gülçin Aksoy’un eserleri’ de eşlik ediyor.

FESTİVAL SERİSİNİN İLKİ...

Televizyon estetiği ile başlayan, daha sonra video yerleştirme ve video heykel yöntemleri ile gelişimini sürdüren video sanatı, artık günümüz sanat tarihinde sınıflandırılması ve tarihselleştirilmesi gereken bir yöntem olarak görülüyor. Sergide, video sanatçılarının üretimlerinin her yıl proje kapsamında sınıflandırılmasıyla birlikte video sanatı üzerine tartışma yaratmak amaçlanıyor. Impact-VideoFest sergisinde videoyu hazırlayan sanatçıların da rol aldığı performans videoları arasından bir seçki sunuluyor. Festivalin bir diğer özelliği de, sınıflandırma bakımından her yıl farklı yaklaşımlara odaklanacak olan bir video festivali serisinin ilki olması.

Sergide ayrıca, Türkiye sanat tarihinde gelişimini sürdüren “video sanatı” adına yeni mecralar ve yeni tartışma alanları yaratarak Türkiye ve dünyadaki video sanatçılarına sahalar açmak amaçlanıyor. Impact-Videofest’in gelecekteki hedefleri arasında ise küresel video festivalleri arasına ismini yazdırarak sürekliliğini korumak ve geliştirmek yer alıyor.

Sergi, pazar günleri hariç 09.00-18.00 saatleri arasında görülebilir.

Editör: Haber Merkezi