Büyükşehir Belediyesi'nin 3 yıl içinde kente 400 elektrikli otobüs kazandıracağı projenin Kalkınma Bakanlığı'nca onaylanarak 2016 yatırım programına alınması, dünya finans çevrelerinin dikkatlerini bir kez daha İzmir'e çevirmesine neden oldu. Aynı zamanda Kalkınma Bakanlığı'nın bu konuda yatırım programına aldığı ilk proje olan İzmir'in elektrikli otobüsleri için kente gelen Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC'nin (Uluslararası Finans Kurumu) yetkilileri, yaptıkları teknik araştırmaları İzmir Büyükşehir Belediyesi ile paylaştı.

Geçmiş yıllarda İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birçok önemli yatırım için finans sözleşmelerine imza atan IFC'nin Türkiye Sorumlusu Aisha Williams ile Danışmanlık Hizmetleri Uzmanı Patrick Avato, Elektrikli Otobüsler Sektör Uzmanı Emmanuel Pouliquen, Yatırım Uzmanları Sebastian Woerle ve Ozan Beşer'in gerçekleştirdiği sunumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da izledi. Toplantıda Başkan Kocaoğlu'na ESHOT Genel Müdürü Raif Canbek, Genel Sekreter Yardımcısı Barış Karcı ve ESHOT Genel Müdür Yardımcısı Fazıl Ölçer ile ilgili belediye bürokratları eşlik etti.

Elektrikli otobüslerle ilgili dünyadaki teknolojik gelişmelerin, teknik bilgilerin, fiyatların, bu konudaki teknolojilerin hangisinin kentin ihtiyaçlarına cevap vereceğinin enine boyuna tartışılarak masaya yatırıldığı toplantıda IFC yetkilileri, bu konudaki pazar araştırmaları ve elektrikli otobüslerin dünyadaki kullanımı ile ilgili bilgileri de aktardı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, 'yüzde 40 yerli üretim' şartıyla alacağı 400 araç ile geleceğin teknolojisi olarak görülen ve çevreci yönüyle öne çıkan elektrikli otobüslerde Avrupa'nın en büyük filosuna sahip olacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu toplu ulaşımda çevreci yatırımlara büyük önem verdiklerini, İzmir raylı sistemini 250 kilometreye çıkarmak istediklerini söyledi. Kocaoğlu, “Biz alacağımız elektrikli otobüslerin büyük çoğunluğunu da 15- 20 kilometrelik hatlarda çalıştırmayı planlıyoruz" dedi.

IFC Türkiye Sorumlusu Aisha Williams da, "Önümüzdeki dönemde şu anda hazırlık aşamasında olan atık bertaraf tesisi ve metro projelerinde de birlikte çalışmayı umuyoruz" dedi.

Editör: Haber Merkezi