Yenilenebilir enerji alanında iş arayanları ve meslek içi eğitim almak isteyenleri biraraya getiren program kapsamında  “ Biyogaz Sistemleri, Fotovoltaik Güç Sistemleri, Rüzgar Güç Sistemleri ve Güneş Işıl Sistemleri” konularında eğitimler  veriliyor. Mesleki eğitimlerde başarılı olan kursiyerlere, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü tarafından  “Sertifika” verilecek.

Eğitimin ilk günü Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdür Vekili Prof. Dr. Günnur Koçar, kursiyerlerle bir araya gelerek  yenilenebilir enerji sistemleri  ve eğitimlerin içeriği hakkında bilgiler verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü  tarafından ilk kez düzenlenen  “Yenilenebilir Enerji Mesleki Eğitimi” ile İzmir’in yükselen sektörü olarak gösterilen bu alanda yetişmiş insan kaynağı sunmayı hedefleniyor. Özellikle teknik liselerin, meslek liselerinin ve meslek yüksek okullarının; elektrik, makine, tesisat, iklimlendirme vb. bölüm mezunlarına sertifikalı mesleki eğitim verilmesi amaçlanıyor.Ayrıca eğitim süresince kursiyerlere, uzmanları tarafından kişisel gelişim, kariyer ve girişimcilik konularında destek verilerek istihdam olanağının artırılması sağlanacak.

Yenilenebilir enerji, doğal çevreden sürekli veya tekrarlamalı olarak ulaşılan kaynaklardan elde edilen enerji olarak biliniyor. Yenilenebilir enerjiler; güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal dalga enerjisi gibi doğada kendiliğinden var olan kaynaklardan elde ediliyor. Bu kaynaklar, enerji kaynaklarının tersine zamanla tükenmez ve kömür, benzin, doğalgaz gibi yenilenemeyen enerjilere alternatif enerji niteliği taşıyor.

Tüm yenilenebilir enerjilerin ortak özellikleri çevreye dost, sürdürülebilir ve yerli kaynaklardan elde edilebilir olması. Bu sayede, tüm dünya ile birlikte ülkemizde de artışa geçen enerji ihtiyacına yönelik, çok yüksek fiyatlarla ithal ettiğimiz fosil enerji kaynaklarına alternatif olarak öne çıkıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile yerli enerji üretimi sağlanabilecek çevre kirliliği ez aza indirilecek ve sosyo-ekonomik açıdan büyük bir düzelme ve ilerleme sağlanabilecek.

Yenilenebilir enerji kaynakları bakımından oldukça güçlü bir potansiyele sahip Türkiye’de İzmir coğrafi konumu, ekolojik yapısı tarım ve sanayi sektöründeki gelişmişliğiyle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve geliştirilmesi açısından öne çıkan illerden birisi. Tüm bu sebeplerden, yenilenebilir enerji projelerinin yatırım sıklığı ve ekipman üretimi açısından bakıldığından İzmir, bu sektörün önde gelen illerin başında geliyor. 

Editör: Haber Merkezi