İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Mert Yaygel, Esra Balkanlı’nın sunduğu “İZUM’la İzmir’de Ulaşım” programına konuk oldu. Yarın başlayacak olan Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri hakkında konuşan Yaygel, İzmir ulaşımı için yapılan çalışmalar ve projeler hakkında önemli bilgiler verdi.

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI BAŞLIYOR

Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında toplumun ulaşım anlayışını değiştirmeye çalıştıklarını anlatan Mert Yaygel, “İnsanların toplu taşıma, bisiklet ve diğer akıllı ulaşım sistemlerini kullanmasını hedefliyoruz. İzmir olarak 2013 yılında etkinliklere katılmaya başladık. Bu yıl, dünyada 2 bin 553 il ve ilçe katılım sağlarken Türkiye’den de 472 il ve ilçe Avrupa Hareketlilik Haftası etkinliklerine dahil oluyor. Yarından itibaren bisikletli sürüş etkinliklerimiz başlayacak. 30 ilçede etkinlik düzenlemeye çalışıyoruz. Hafta boyunca çeşitli etkinlikler yapacağız. 22 Eylül’e kadar her gün bir etkinliğimiz olacak. Bütün İzmirlilerin etkinliklere katılmasını istiyoruz. 22 Eylül’de Otomobilsiz Kent Günü’nde 30 ilçede 30 sokağı ulaşıma kapatmayı düşünüyoruz. BİSİM’i 22 Eylül’de ücretsiz hale getireceğiz. İzmirlilerden ricamız o gün BİSİM’i ulaşım aracı olarak kullansınlar.” ifadelerini kullandı.

“RAYLI SİSTEM YATIRIMLARINA AĞIRLIK VERDİK”

ulaşım; bir yerden bir yere en rahat, en konforlu şekilde ulaşmak demek. Sürdürülebilir ulaşımdan çevreci, konforlu ve hızlı bir ulaşım anlayabiliriz.” diyen İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Yaygel, fosil yakıtlı araçlarla çevreye büyük zarar verildiğinin altını çizdi. Mert Yaygel, belediye olarak en fazla raylı sistem yatırımlarına ağırlık verdiklerini belirtirken, “Çiğli tramvayı inşaatı başladı, Narlıdere Metrosu yüzde 80 tamamlandı, Buca Metrosu için çalışmalarımız sürüyor. Bu ağı genişlettikçe otomobil kullanımının azalmasını hedefliyoruz. Bir şeritten tramvayı akıttığımız zaman oradan saatte 8 bin kişiyi geçiriyoruz. Bu, otomobille 2 bin kişiyi bulmuyor. Hem tramvay hem de metro yatırımlarını artırıyoruz.” dedi.

TUNÇ SOYER SCOOTER KULLANMAYA BAŞLAYACAK

Bisiklet yollarını genişletmeyi sürdürdüklerini, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in bisiklet ulaşımına büyük önem verdiğini hatırlatan Yaygel, “Başkanımız bisiklet kullanmaya devam ediyor. Bunu politika olarak düşünüp eleştirenler de oldu. Başkanımız bisikletin yanı sıra scooter kullanmaya da başlayacak. Tunç Başkanımızı önümüzdeki günlerde scooter üzerinde de görebilirsiniz.” bilgisini verdi.

EDS SİSTEMİ DEVREYE GİRİYOR

Ulaşım Dairesi Başkanı Mert Yaygel, çalışmaları devam eden Elektronik Denetleme Sistemi hakkında da konuştu. “EDS önümüzdeki sene devreye girecek. Emniyet ile iş birliği yaparak trafiğin akmasını sağlamayı hedefliyoruz.” diyen Yaygel, denetimlerde park ihlallerini de belirleyeceklerini, cezalar geldikten sonra insanların uygunsuz yerlere park etmekten vazgeçeceklerini söyledi.

“TÜRKİYE’DEKİ EN İYİ AKTARMA SİSTEMİ İZMİR’DE”

Radyo Trafik İzmir’de İzmir’deki aktarma sistemine ilişkin eleştirilere yanıt veren Mert Yaygel, Türkiye’de en iyi aktarma sisteminin İzmir’de çalıştığını dile getirdi. Tramvayın işletmeye girmesiyle deniz ulaşımında artış olduğunu belirten Yaygel, “Aktarma sistemine alışmak lazım. Sıkıntı yaşanan yerler varsa da üzerinde yeniden çalışılabilir.” dedi.

ULAŞIMI RAHATLATACAK PROJELER

Salgının ardından düşen toplu ulaşım kullanma oranının hala eskiye dönmediğini, geçen yıla oranla hala otomobil tercih edilmeye devam edildiğini aktaran Ulaşım Dairesi Başkanı Yaygel, yapımı devam eden ya da ihaleye çıkılacak projelerin son durumlarını da anlattı:

YENİ UÇANYOL PROJESİ

“Buca ile Otogar’ı birbirine bağlayacak olan yeni Uçanyol projemiz tamamlandığında bu hattaki ulaşım süreci 10 dakikaya düşecek. Bu yol, kent içi trafiğini de rahatlatacak. Öte yandan otogarın yerini değiştirmeyeceğiz. 2023’ten sonra otogarı sıfırdan yerinde yenileyeceğiz.”

KÖPRÜLER GENİŞLETİLECEK

“Trafiği rahatlatıcı tedbirler için ciddi yatırımlarımız olacak ve yakın zamanda başlayacak. Altınyol ve Yeşildere’de köprülerin 2 şerit olması nedeniyle yaşanan sıkıntıyla ilgili genişletme ve güçlendirme çalışmalarımız için projeler bitmek üzere. Trafiği en az etkileyecek şekilde parça parça birkaç yıla yayılacak şekilde genişletme çalışmaları yapacağız. Transit trafiğin rahatlamasını hedefliyoruz.”

YAŞAYANLAR KAVŞAĞI İÇİN İZSU BEKLENİYOR

“Yaşayanlar Kavşağı ile ilgili projemiz bitti ama İZSU’nun alt yapı projesini bitirmesini bekliyoruz. Proje bittikten sonra 2’sinin ihalesine birlikte çıkacağız.”

ALSANCAK’A ALT GEÇİT PROJESİ

“Alsancak’a yapılacak alt geçit projesi hala gündemimizde. Ege Mahallesi’nden Mürselpaşa Bulvarı’na köprü yapmamız gerekiyor. Önce bunu yapmamız lazım ki Alsancak’taki çalışmalar sırasında kent merkezinden çıkışlarda sorun yaşanmasın.”

ŞEMİKLER KAVŞAĞI KAPATILACAK

“Şemikler Kavşağı’nı kapatacağız. Köprülü kavşak yapacağız ama şahıs mülkiyetleriyle ilgili sorun yaşıyoruz. Projesi hazır ama mülkiyetlerin temizlenmesini bekliyoruz.”

“EKİPLERİMİZ ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR”

Altınyol ve Cumhuriyet Bulvarı’ndaki ilave şerit uygulamasının devam ettiğini de anımsatan Mert Yaygel, “Trafiği rahatlatmak anlamında proje üretmek için uygulamalara ekiplerimiz çalışmaya devam ediyor.” açıklamasını yaptı. Yaygel, bazı arterlerde sadece toplu taşıma araçlarının kullanacağı “Toplu Taşıma Şeridi” uygulamasının yakında başlayacağını da sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi