Uluslararası İçmimarlar/İçmekan Tasarımcıları Federasyonu (IFI) üyeleri ve bu alanda Türkiye'de eğitim veren üniversiteler iç mekân deneyimi temalı "8. İçmimarlık Bölüm Başkanları" toplantısında bir araya geldi. Toplantının ardından yarın (23 Nisan Cumartesi), dünyada 120 kentin imzaladığı IFI Deklarasyonu'na imza atan Türkiye'deki ilk kent İzmir olacak.

Deklarasyon, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, IFI Başkanı Sebastiano Renari tarafından imzalanacak. Tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleştirilecek etkinlikte, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Can Muğan, İç Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Dilara Gür Narinç ile IFI 2015 Başkanı Iris Dunbar da yer alacak.

İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Deniz Hasırcı, deklarasyona New York, Sydney, Buenos Aries, Kobe, Londra, Hong Kong, Montreal gibi kentlerin imza attığına dikkat çekerek, “Türkiye'de içmimarlık alanında eğitim veren üniversitelerden 120'ye yakın akademisyen olarak bu alanın geliştirilmesi üzerine çalıştık. Toplantımızı bu yıl uluslararası boyuta taşıdık. İç mekânların hem daha işlevsel, hem de daha estetik hale getirilmesini sağlayan tasarımcıların yetiştirilmesini hedefliyoruz. Mesleğimiz, iç mekânlarının rahatlıkla yaşanabilecek, hava kalitesiyle, ısısıyla, aydınlatma ve yangın kıstaslarıyla nitelikli yerler haline getirilmesini sağlayan, toplumun yararı adına çalışan bir meslektir. Bu kapsamda da kentimizin uluslararası işbirliğine imza atmasını önemsiyoruz" dedi.

'İZMİR'İN 7 KAVRAMI 11 DİLDE YAYINLANIYOR'

Doç. Dr. Hasırcı, İzmir'in yaşanılabilir bir kent olma hedefiyle hareket ettiğini belirterek, imzalanacak deklarasyonun İç Mimarlar Odası İzmir Şubesi girişimleriyle imza sunulduğunu ve 11 dilde yayınlandığını ifade etti. Deklarasyonun kentin kendi dinamikleri ve kültürel donanımını kapsayan 7 temel kavram etrafında toplandığını aktaran Doç. Dr. Hasırcı, bunların kimlik, kültür, sorumluluk, iş dünyası, ilinti, bilge ve değer olduğunu söyledi. Doç. Dr. Hasırcı, deklarasyonun şu kısımlardan oluştuğunu bildirdi:

"Düşünülerek tasarlanmış mekânlar, öğrenmemize, düşünmemize, hayal etmemize, keşfetmemize ve yaratmamıza yardımcı olur. Görkemli mekânlar yaratıcı ve ileri kültürlerin vazgeçilmezleridir. Bu mekânlar insan, fikir ve düşünsel alanların tümündeki ilişkileri ve bağları teşvik eder niteliktedir. Tasarımcılar olarak, bilgimiz, insan gereksinimlerine cevap verecek mekânları biçimlendirmemize olanak sağlar. İnsana dair bu mekânlar bizim yetkinlik, tutku ve uğraşı alanlarımızdır. Mesleğimizi, ekonomik ve doğal kaynakların sürdürebilirlik esaslarına uygun şekilde kullanımını gözeterek uygularız. Bizler sağlık, güvenlik, refah ve tüm kullanıcıların gereksinimleri için tasarlarız. Beşeriyet için tasarım yaparız. Bizler, insan deneyimini biçimlendiren mekânları biçimlendiririz. İçmimar ve iç mekân tasarımcısı, insan ve çevre ekolojilerini sentezler ve bilimi tüm duygulara hitap edecek biçimde güzelliğe çevirir."


İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi