Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği İzmir Sinema Ofisi’nin hizmet binasının açılışını gerçekleşti. Alsancak’ta bulunan binanın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Sinema Ofisi ile sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilme iddiasında olduklarını belirtti. Açılışa, CHP’li ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları, Büyükşehir Belediyesi Bürokratları ile sinema sektörü temsilcileri de katıldı. 

‘ARTIK ÇOK İYİ BİR SEBEBİNİZ VAR’
‘Bugün İzmir Sinema Ofisi hizmet binasının ve aynı çatı altındaki turizm bilgilendirme ofisimizin açılışını yapmak üzere bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyorum’ sözleriyle konuşmasına başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İlk günden bu yana İzmir’in yeni vizyonunu, bu şehrin tüm paydaşları ve İzmirliler ile birlikte hayata geçirmeyi önceliğimize koyduk. İzmir’de sürdürülebilir gelişim sağlamak adına yürüttüğümüz tüm çalışmalarda ortaklıklar kurmanın gücüne inandık.İzmir Vakfı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Ortak Hizmet Projesi olarak hayata geçirdiğimiz, İzmir’deki pek çok paydaş ile yol yürüdüğümüz Sinema İzmir çalışmaları, tam da bu ortak güçten beslenen ve bugün bizleri bir araya getiren önemli bir ürüne dönüştü. Bugün, sinemacılara kapılarını açarak nice filmler üretilmesine katkı sunacak olan İzmir Sinema Ofisi binamızı hizmete alıyoruz. “Filminizi İzmir’de çekmek için artık çok iyi bir sebebiniz var!” sloganıyla adım adım ilerlediğimiz bu yolda İzmir Sinema Ofisi, filmlerini İzmir’de çeken ekipler için kolaylaştırıcı bir irtibat noktası oldu. Senaryolarına uygun mekânları keşfetmeleri için yönetmenlere rehberlik edildi ve böylece saklı kalmış güzelliklerimiz, ekranlara taşındı. Prodüksiyon sürecinde ihtiyaç duyulan konaklama, catering ve lojistik hizmetler için aranan desteklerin bulunması ve iş ortaklıklarının kurulması konusunda bağlantılar sağlandı. Ve tüm bu çalışmalar esnasında “Sinema İzmir Projesi Desteklerinizle Büyüyecek!” çağrımıza kulak verip bizleri yalnız bırakmayan Sinema İzmir Destek Ağı üyeleri ile muazzam bir işbirliği örneği sergilendi. Destek Ağı üyelerimizin her birine en içten teşekkürlerimi sunarım” diye konuştu.

‘İHTİYAÇLARA CEVAP VERECEK’
İzmir Sinema Ofisi ile sektörün kentteki ihtiyaçlarına cevap verebilmeyi hedeflediklerini belirten Başkan Soyer, “İzmir’de bu süreçlerin tamamında, sinemacılarla bir arada olmaya, sıkıştıkları yerlerde yardımlarına yetişmeye kararlıyız. Bu amaçla kurumsal kapasitemizi de her geçen gün arttırma yönünde çaba sarf ediyoruz. Gururla söyleyebilirim ki, İzmir Sinema Ofisi’nde gerçekten yetkin ve fedakârca çalışan güçlü bir ekibimiz var. Sektörün İzmir’deki ihtiyaçlarına cevap verebilme yönünde iddiamızı ortaya koyuyoruz ve bu yöndeki adımları teker teker atacağız. Bu bina, mekânsal olarak İzmir’e önemli bir katkı sağlayacak. Eğitimlere, söyleşilere, sektörel buluşmalara ev sahipliği yapacak. Örneğin Kırmızı Kadraj etkinliklerimiz olacak. Kadrajımıza aldığımız özel konular ve kıymetli isimlerin katılımlarıyla düzenleyeceğimiz etkinlikler ile hem sinema sektörü için hem de yaratıcı endüstrilerin şehrimizdeki gelişimi adına ufuk açıcı bir noktada yer almak istiyoruz” açıklamalarında bulundu. 

‘PAYIMIZA DÜŞENİ YAPIYORUZ’
Başkan Soyer, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İzmir Sinema Ofisimiz; sektördeki gençler, öğrenciler için müfredatın ötesine geçecekleri bir uygulama alanı, laboratuvar ortamı olacak. Tüm akademisyenlerimizi de buraya, öğrencileriyle burada buluşmaya davet ediyorum. Üniversitelerde veya sektörün içindeki parlak gençlerin; yaratıcılıklarını, dinamizm ve heyecanlarını başka bir kente giderek değil, İzmir’de kalarak katkıya dönüştürmelerini arzu ediyoruz. Onların şehrimizin kültür sanat yaşamına katkı sunmalarını sağlayacak imkânlar yaratmayı, kendimize görev biliyoruz. İzmir’in geleceğinde, refahının büyümesi adına bizleri heyecanlandıran çok güçlü bir potansiyel olduğunu görüyorum. Biz de payımıza düşen neyse onu yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz.Söz konusu sinema olunca, İzmir’i başrole taşımanın turizme sağlayacağı katkılar da bu işin cazibesinin bir diğer yanı tabii ki. Bu itibarla, önümüzdeki dönemde açmayı planladığımız Turizm Bilgilendirme Ofislerinin ilkini, İzmir Sinema Ofisi ile aynı çatı altında buluşturduk. Turizm bilgilendirme Ofisimizde bilgilendirici dökümanlar ile tanıtım filmleri olacak, yönlendirmeler yapılacak. Ayrıca İzmir’in kadim görsel kimliğinden esinlenilerek tasarlanan Made By İzmir ürünleri, turistlerin beğenisine sunulacak. İzmir Sinema Ofisimiz, hayırlı uğurlu olsun.”

SORULARI YANITLADI
Açılışın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Soyer önemli açıklamalarda bulundu.

‘TASARRUFA DA İŞ YAPMAYA DA DEVAM’
‘Cumhurbaşkanının açıkladığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi doğrultusunda bu tür çalışmalar sekteye uğrar mı?’ sorusuna yanıt veren Soyer, “Uğramaz. Çünkü tasarruf tedbirlerinin amacı tasarruf olmak zorunda. Dolayısıyla da biz tasarruf etmeye devam edeceğiz ama işimizi yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

‘İZMİR’İ BAŞROLE TAŞIMAYA ÇALIŞACAĞIZ’
‘Kısa filmler konusunda ekstra bir destek/çalışma olacak mı?’ sorusunu yanıtlayan Soyer, “Tüm bunlar bu büyük endüstrinin bir parçası. Biz de her birinde rol almaya çalışacağız. İzmir’i başrole taşımaya çalışacağız. İstanbul gerçekten aynı yolda yürüyor biliyoruz ama İstanbul giderek sıkışıyor, daralıyor, zorlaşıyor. Orada bu endüstrinin sıkıştığını düşünüyoruz. Zaten biraz da bu nedenle İzmir’in önünü açmaya ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

‘İADE-İ İTİBAR PEŞİNDEYİZ’
‘İzmir, Türkiye’nin Hollywood’u olma yolunda gidiyor diyebilir miyiz?’ sorusuna cevap veren Soyer, şunları söyledi: “Bu benim iddiam değil. Bundan 2 bin 500 yıl önce TEOS Antik Kenti dünyanın tüm sanatçılarına ev sahipliği yapmış ve tarihte ilk kez aktörler birliği İzmir’de kurulmuş. Biz iade-i itibar peşindeyiz, yeni bir iddiamız yok.”

‘BUCA’NIN NEFES ALMAYA İHTİYACI VAR’
Soyer, Buca Cezaevi’nin kaldırılarak yerine AVM yapılacağı iddiaları hakkında soruya ise, “Buca’nın nefes almaya çok ihtiyacı var. O nefesi almasına imkan verecek ne olursa biz destekleriz” dedi.

Editör: Haber Merkezi