İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, koronavirüsünün yayılmasının engellenmesi mücadelesi kapsamında semt pazarlarında bir hafta önce uygulamaya aldığı tedbirler, İçişleri Bakanlığı'nın bu konudaki son genelgesiyle örtüştü. İBB Bilim Kurulu ve TMMOB Gıda Mühendisleri Odası'nın önerileri ışığında İzmir'de semt pazarlarında; temel gıda ve temizlik maddesi dışında bir şey satılmaması, sebze ve meyvelerin önceden poşetlenmesi ve pazar tezgahları arasında en az üç metre mesafe olması gibi önlemler uygulanmaya başlanmıştı.

İzmir'de çok daha fazla önlem

Bunların dışında, pazar kurulan günlerin sayısının artırılması böylece pazar yerlerindeki yoğunluğun azaltılması hedeflendi. Pazar yerlerine temiz su ve kişisel hijyen malzemelerinin sağlanması, teması azaltmak için giriş ve çıkış kapılarının ayrılması, pazar yerlerine belli sayıda kişi alınması, pazar esnafına maske ve eldiven dağıtılması, balık satıcılarında tahta tezgah kullanımının engellenmesi gibi önlemler de İzmir'de hayata geçirilmişti.

Pazarlar 19.00'a kadar açık olacak

İçişleri Bakanlığı'nın dün akşam yayımladığı genelge ile halk arasında “sosyete pazarları” olarak bilinen ve giyim eşyası, oyuncak, züccaciye gibi ürünlerin satıldığı pazarlar, ülke genelinde ikinci bir talimata kadar kurulamayacak. Semt pazarlarında sadece ve gıda ve temizlik malzemeleri satılabilecek. Genelge uyarınca, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de öngördüğü şekilde pazar tezgahları arasında en az üç metre mesafe olacak. Ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelerin tüketicilerce temas edilmeden, doğrudan pazarcı esnafı tarafından hijyen koşullarına dikkat edilerek poşetlenmesi ve satışının yapılması sağlanacak. Pazarlar en geç saat 19.00’a kadar faaliyet gösterebilecek.

Denetim başlıyor

Pazar yerlerinde alınacak önlemlerle ilgili hazırlanan genelge İBB Genel Sekreteri Buğra Gökçe imzasıyla ilçe belediyelerine tebliğ edildi. Yarından itibaren pazar yerlerinde Büyükşehir ve ilçe zabıta memurları, Gıda Mühendisleri Odası uzmanları, Çevre Koruma Daire Başkanlığı görevlileriyle birlikte denetime çıkacak.

Editör: Haber Merkezi