Gizem TABAN/İZGAZETE- Konak’ta bulunan Smyrna Antik Kenti Tiyatrosu kazı alanında yapılan etkinlikte; 2020’de UNESCO dünya mirası geçici listesine alınan İzmir tarihi liman kentinin, asıl listeye alınabilmesi için yürütülen süreçle ilgili sunum yapıldı. Etkinlikte konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in UNESCO dünya mirası kalıcı listesine alınması için şubat ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı ziyaret ederek destek isteyeceklerini açıkladı. Sunumun ardından kazı alanı gezilerek, bilgilendirme yapıldı. 

‘OLAĞANÜSTÜ BİR İŞ’

İzmir tarihi liman kentinin UNESCO dünya mirası asıl listesine alınabilmesi için yürütülen süreçle ilgili yapılan sunumun ardından açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, şöyle konuştu: “Üç yıl önce yola çıkarken büyük bir hayaldi. Adım adım bu hayali yaşıyor olmaktan dolayı mutluluk ve gurur duyuyorum. Bu çok kollektif bir iş… Kültür ve Turizm Bakanlığımız, İzmir Valiliğimiz, Konak Belediyemiz, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ile İzmir Büyükşehri Belediyesi, hakikaten olağanüstü bir iş birliği sergilendi. Burada emek veren genç arkadaşlarımız var, alan yönetiminde çalışan ve ayrıca adaylık başvuru dosyasını hazırlayan her birinin eline emeğine sağlık.  Bu bir mucize… On altı ay sürmesi öngörülen bir çalışmayı 4 ayda tamamlamak olağanüstü bir iş. Olağanüstü bir iş çıkardılar ortaya.” 

‘HEDEF KALICI LİSTE’

İzmir’in dünya kenti olma hedefine adım adım yaklaştığını vurgulayan Başkan Soyer, “İzmir’in, 6 noktasını; Bergama, Efes, Tarihi Liman Kenti, Gediz, Birgi ve Ceneviz Kaleleri, bunların her birini UNESCO markası ile buluşturduğumuzda gerçekten bir dünya kenti olma hayalimizi gerçekleştirmekte çok önemli bir adım atmış olacağız. Adım adım oraya doğru gidiyoruz. O nedenle büyük bir heyecanla ve gücümüzle destek vermeye devam edeceğiz. Sayın Valimizle bugün de konuştuk, birlikte bu ay sonunda Sayın Bakanımızı birlikte ziyaret edeceğiz. Bu sürecin başından ne kadar desteklediğini biliyoruz. Şubat ayında da UNESCO’ya dosyamızın teslim edilmesini sağlamak üzere Bakanımızın desteğini isteyeceğiz. Eminim ve biliyorum ki bu konuda elinden geleni yapacak. Hedefimiz 2024’ün ikinci yarısında Tarihi Liman Kenti Kemeraltı’nı dünya kalıcı listesine sokmaktır. Bunu hep birlikte yapacağımıza bütün kalbimle inanıyorum. Buna destek olan herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi