Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (İZSU) şubat ayı olağanüstü Genel Kurul toplantısı Mustafa Necati Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşen toplantıda gündem su ve atıksu tarifelerine yapılacak zam oldu. AKP ve MHP’nin ret oyu kullandığı zam kararı oy çokluğuyla kabul edildi. 

‘SEBEP, MALİYET ARTIŞLARI’

Toplantının başlangıcında sunum yapan İZSU Strateji Geliştirme Daire Başkanı Özgür Akkavak, hammadde, akaryakıt, kimyasal ürünler, elektrik ve birçok alandaki maliyet artışlarına dikkat çekerek, “Bizi olağanüstü genel kurul toplamaya iten şey son 1 yılda yaşadığımız maliyet artışları… Özellikle son 4 ayda bunları yoğun yaşadık. Bütçeyi yaparken bu derece maliyet artışlarıyla karşılaşacağımızı bilmiyorduk. Bundan sonra nereye varacağımızı da çok öngöremiyoruz. Örneğin; 337 milyon TL elektrik harcamamız vardı ancak 2022’de 950 milyon TL oldu. Personel maliyeti de dahil işletme giderlerinde çok yüksek maliyet artışlarıyla karşılaştık. 2 milyar 50 milyon lira tahmin edilemeyen bir artışla karşılaştık. Asıl sıkıntı piyasadaki belirsizlik ortamı… Zorunlu giderlerdeki maliyet artışları bizi zorluyor” diye konuştu. Bazı abone grupları hariç yeni tarifelerdeki artış oranın yüzde 30 olduğunu da açıklayan Akkavak, tarım ve hayvancılığı desteklemek adına köylerdeki ilk kademe miktarının 0-10 metreküpten 0-20 metreküpe yükseldiğini, küçük esnafı desteklemek adına konut dışı abonelerde kademelendirmeye gidilip 10 metreküpe kadar olan su kullanımında herhangi bir artış yapılmadığını söyledi. Öte yandan ‘İnsanı Tüketim Amaçlı Su Kullanımı’ çalışması yapılacağı dile getirildi.

‘ÜFE’YE GÖRE ŞEKİLLENECEK’

Meclis kararına göre bazı abone grupları hariç su ve atıksu tarifelerine yapılan yüzde 30 zam oranı 1 Mart 2022 tarihi itibarıyla uygulanacak. Mart ayından sonra her ay su tarifeleri Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre şekillenecek. ÜFE’deki artış su tarifelerine yansıyacak.  Mart ayından itibaren geçerli olacak yeni tarifeye göre; hali hazırda 7,56 lira olan 1 metreküp su ve atıksu satış fiyatının, konutta 10 metreküpe kadar 9,83, 11 – 20 metreküp arası 11,70, “21 metreküp” ve üzeri kullanımlarda ise 21,89 olarak uygulanması öngörülüyor. Konut dışı aboneliklerde ise kademeli tarife sistemine geçilerek birinci kademe tarifede herhangi bir fiyat artışı uygulanmayacak.

KREDİ OY BİRLİĞİYLE GEÇTİ

İZSU’nun 2022-2023-2024 Mali Yılları Bütçesinde öngörülen borçlanma kapsamında 2022 yılından itibaren yıllara sari kullanılmak üzere yabancı finans kuruluşlarından; “Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi Genel Revizyonu Yapılması İşi Projesi ve Çiğli Atıksu Arıtma 4. Faz 2 İkmal İnşaatı İşi Projesi’nde toplam 26 milyon 738 bin 484,73 Euro (veya eşdeğeri TL) veya 30 milyon 425 bin 443,00 USD (veya eşdeğeri TL) nakdi kredinin kullanılması için Genel Kurulca Yönetim Kuruluna yetki verilmesi hakkındaki önerge oy birliğiyle kabul edildi. 

‘ZAM KAÇINILMAZ OLDU’

CHP Meclis Üyesi Bülent Sözüpek, son aylarda yaşamın her alanına gelen zamları tek tek sayarak şunları söyledi: “İZSU hem hizmet hem altyapı konusunda çalışmalar yapıyor. Gönül isterdi ki zam konuşmayalım ama ülkemizin gerçek gündemi bu olduğu için konuşmak zorunda kalıyoruz. İZSU, son aylarda etkisini daha da hissettiğimiz krizle karşı karşıya…. İzmir’e daha iyi hizmet etmek adına şu an bunu konuşuyoruz. Elektriğe, motorine, hammaddeye ve daha pek çok mal ve hizmete zam geldi. En çok kullandığımız kalemlerde girdi maliyetleri arttığı için su zammı kaçınılmaz oldu. Ülke genelindeki zamlar bizi olumsuz etkiliyor. Hükümetin doğru politikalarla bu zamların önüne geçmesi gerekiyor.”

‘HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM’

Toplantıda söz alan İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kemal Sevinç ise “Alınan kararların İzmir’imize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

FAALİYETLERİ TEK TEK SAYDI

Eleştirilere yanıt vermek için söz alan CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “AKP Grup Başkan Vekili arkadaşımız sorunların çözümünden bahsetti, haklıdır. İktidar sorunları çözmek için vardır. İBB olarak biz de kentimizin bu problemini çözmek için, halkımızın temiz suya daha rahat ve ucuz erişebilmesi için bir irade ortaya koyuyoruz. İZSU’nun nasıl bir kurum olduğunu bilmek mecburiyetindeyiz. İZSU, Türkiye’de arıtma tesisi yapımında lider. Atık suyun yüzde 97.2’sini arıtıyoruz. Bu kadar çok arıtma yapınca Elektrik tüketimimiz doğal olarak artar. İçilebilir su üretiyoruz. Bakanlık verilerine göre kırsalda yüzde 95, metropolde yüzde 100 içilebilir veriyoruz. Kayıp kaçak oranını bugün itibarıyla yüzde 26’ya getirdik. Daha da iyi olmalıdır ama bu orana getirmişiz. Kiraz, Seferihisar, Foça, Tire, Dikili gibi içme suyu hatlarının eski kaldığı, kaçakların yüksek olduğu yerlerde yüz milyonlar liralık yatırımlar yaptık. Bu kurum dere ıslahı yapıyor, 42 derede ıslah yapıldı. Sadece 2020 yılı içinde 63 kuyu açıldı. 2020 yılında bir kuyu 110 bin TL’ye açılırken bu kuyu bugün 425 bin TL’ye açılıyor, yıllık ortalama 25 milyon liraya mal oluyor. Normalde DSİ sorumluluğunda olmasına rağmen biz bu kuyuları açıyoruz. Küçük Menderes’te barajlardan su almıyoruz, kuyudan alıyoruz. Bu da maliyeti artırıyor. Yakındığımız için söylemiyoruz, yaptığımızı söylüyoruz. Ankara’da barajdan kullanılan su oranı yüzde 82, yani daha ucuz. İstanbul’da yüzde 62… İzmir’de ise bu oran yüzde 41... Barajları hükümet yapıyor ve biz barajlardan su alıyoruz, parasını ödüyoruz. Gördes’ten de inşallah bir gün su alacağız, parasını ödüyoruz. İZSU iyi faaliyetler yapmaya devam edecek. Muhalefet eleştirecek biz eleştirileri değerlendireceğiz. Ama Başkanımızın ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda CHP Meclis Grubu ve İZSU kadroları canla başla aşkla hizmet etmeye devam edecek” açıklamalarında bulundu.  

HÜKÜMETE ‘ÇÖZÜM’ ÇAĞRISI

Toplantının sonunda açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şöyle konuştu: “Gerçekten elimizi taşın altına sokmak gerekiyor ama burada hükümetimizin de elini taşın altına sokması gerekiyor. Kamu hizmeti veren kurumlar için düzenlemeye ihtiyaç var, inşallah bekliyoruz. Güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik sağlamakla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm dünyada enerji fiyatlarında ciddi bir tırmanma olduğu söylendi, doğru. Ancak şöyle bir gerçeği görmek lazım, bu ülkelerin hiçbirinde enflasyon oranı yüzde 50’lere varmıyor. Dolayısıyla enerji fiyatlarındaki artışın hayatımıza yansıması bizi dünyada rekortmen yapıyor. Yani cebinizdeki paranın yüzde 50’sinin buharlaşması demek. Bu hükümetin elini taşın altına sokması gereken bir tablo, acil ve radikal çözümlere ihtiyaç var.”

‘İBB’YE GELEN YÜKE NEDEN SEVİLİNİLİR?’

Soyer, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz 26 Kasım’da enerji için ihale yaptık ve kimse ihaleye girmedi. 3 Ocak’ta iki aylık bir anlaşma yaptık, üç ay sonunda bu ihaleyi yapacağız. Bu elektrik neden özelleştirildi, bu sorgulanmalı. Biz bu memleketin insanları olarak neden ucuza elektrik peşinde koşuyoruz? Bu bir kamu hizmetiydi ve kamu elektrik üretiyordu. Bizim iki üç şirketimizin elektrik faturasından kar elde ettiğimize seviniyoruz ama düşünün onlar ne kazanıyorlar. Dip temizliği ile ilgili Özgür Bey, ‘Bal gibi Büyükşehir’in sorunu’ dedi. Özgür Bey İBB meclisi üyesi. İBB’ye bir yük geliyorsa buna neden sevinilir? Biz hepimiz meclis üyeleri olarak yükümüz hafiflesin deriz, bu şikayet etmek değil.”

‘HİÇBİRİMİZ MUTLU DEĞİLİZ’

“Bu bir zafer değil. Oy çokluğu ile böyle bir zam yapıyor olmamız bir zafer değil” diyen Başkan Soyer, “Hiçbirimiz bundan mutlu değiliz. Biz İzmir’de vatandaşlarımız suyu mümkün olsa çok daha düşük bedellerle tüketmesini isteriz. O nedenle vatandaşımızı koruyacak düzenlemeler yapmaya çalıştık. Ancak nereden bakarsak bakalım oy çokluğu ile bunun meclisten geçiyor olması zafer değil. Umarım, İzmirliler’e daha düşük bedellerle su üreteceğimiz günleri hep beraber kurarız” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi