Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir’de, iklim değişikliğinin neden olduğu düzensiz yağışlar, kuraklık, nüfus artışı ve yaklaşık 1 yıldır devam eden salgın nedeniyle artan su kullanımı ve barajlardaki doluluk oranındaki azalma su sorununu gündeme getirdi. Uzmanlar suyun etkinve doğru kullanımı açısından uyarılarda bulunurken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de herkesi suyu tasarruflu kullanmaya davet ettiğini dile getirmişti.

Geçtiğimiz günlerde, kuraklık nedeniyle barajlardaki su miktarının ciddi oranda azalması sonucu suda kısıtlamaya giden Çanakkale Belediyesi, şehir şebeke suyu kullanılarak hortumla araç, halı ve kilim yıkanmasını yasaklarken, sanayi tesislerinde kullanımları göz önüne alınarak kısıtlamaya gidilmesine, bahçe sulamalarının da mümkünse kuyu suyu kullanılarak ve damlama sistemi ile yapılması kararı aldı. Çanakkale Belediyesi’nin kararından ardından gözler kuraklık tehdidinin yakın olduğu İzmir’e çevrildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çanakkale Belediyesi’nin kararına benzer bir karar alıp almayacağı merak konusu oldu.

‘HEDEFİMİZ TARIMSAL ÜRETİMDEKİ SUYUN KULLANIMIYLA İLGİLİ’
İzmir’de suda kısıtlama yapılıp yapılmayacağına ilişkin İz Gazete’ye açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “2019 yılı su tüketim verilerine baktığımız zaman İzmir’de suyun yüzde 72’si tarımsal üretim sırasında tüketilmiş, yüzde 18’i sanayide tüketilmiş, yüzde 10 evsel tüketim olarak gerçekleşmiş. Dolayısıyla biz konsantrasyonumuzu, hedefimizi tarımsal üretimde kullanılan suyun miktarını azaltacak çalışmalar yapmak için kullanıyoruz. Suyun daha tasarruflu kullanılmasıyla ilgili alternatif üreteceğiz.  Bütün hedefimiz tarımdaki suyun kullanımıyla ilgili” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi