8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Konak ilçesinde bulunan İzmir Borsası binası önünde bir araya gelen kadınlar, Kültürpark'a kadar yürüdü. Büyükşehir Belediyesi ile Kent Konseyi tarafından düzenlenen etkinliğe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, eşi Neptün Soyer, Devrimci İşçi Sendikaları (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ve çok sayıda kadın katıldı. Kadınlar üzerinde, 'Kadına şiddete hayır', 'Bir güne sığmaz kadınlar' yazılı dövizler taşıdı. 
 

7-8 Mart tarihlerinde  Kültürpark’ta bulunan 1 ve 2 No’lu hollerde Kadın Emeği Fuarı düzenlenirken; 8 Mart’ta da “Sokaklar Kadınların” başlığı altında etkinlikler düzenledi. Borsa binası karşısında başlayan “Kadın yürüyüşü ve Koşusu”  Kültürpak’ta sona erdi. Koşunun ardından ödül töreni Kültürpark’ta bulunan 2 No’lu holde gerçekleşti.

Ödül töreni öncesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT’ta otrobüs şoförü olarak görev yapan Fatma Nihal Burukkeleş, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuşma yaptı.

Otobüs şoförü Fatma Nihal Burukkeleş, yaptığı konuşmada  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e “13 yaşında bir kız çocuğunun hayallerini gerçekleştirme fırsatı verdiğiniz için teşekkür ediyorum” dedi.

Burukkeleş şöyle konuştu:

“İnsan taşıdığının bilincinde olan ESHOT şöförlerinin arasına girmek zordu.  Ama bir o kadar da keyifli. Birlikte çalıştığım erkek meslektaşlarım ‘Kadın bu işi nasıl yapar?’ demedi. Kadınların güçlü ve azimli olduğunu düşünen iş arkadaşlarımın olması beni daha da keyiflendirdi”

Yolculardan olumlu yönde tepkiler aldığını kaydeden Burukkeleş, “Olumsuz tepkiler de aldım. Şoför koltuğunda beni gördüğünde hareketlerimi titizlikle kontrol edenler, ‘Kadın, nasıl otobüs kullanır?’ diye yüksek sesle konuşup ama hala benim sürdüğüm otobüste seyehatine devam ettiler. Kadın otobüs kullanır, tır da kullanır. Uçak kullanan kadın da var, uzaya mekik götüren kadın da var”  diye konuştu.

‘ÇALIŞMA HAYATINDA DA EŞİTSİZLİK YAŞIYORUZ’

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise konuşmasında 8 Mart tarihinin bir anma ve mücadele günü olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:

“Yaşamın her alanında yaşadığımız, eşitsizliği, adaletsizliği çalışma hayatında da yaşıyoruz. Daha işe alım sürecinde başlayan bu eşitsizlik bugün Türkiye’nin en önemli sorunu olan işsizliği; kadınlar ve genç kadınlar için bir gerçeklik haline gelmiştir. Büyük kentlerde neredeyse iki genç kadından birisi işsiz. Çalışma şansını elde ettiğimizde ise aynı işi yaptığımız erkeklerden daha düşük ücretle, daha kötü çalışma koşullarına, çoğu zaman sendikasız, sigortasız ve kayıt dışı çalıştırılmaya mahkum ediliyoruz. Bu nedenle 8Mart bizim için yaşamımıza, emeğimize, kimliğimize sahip çıkma günüdür.  Hayatın her alanında; baskıya, şiddete, mobbinge ve ne yazık ki cinayetlere kurban gidiyoruz. İşte bu nedenle 8 Mart günü bizim için daha fazla yan yana durma ve baskıya karşı mücadeleyi büyütme günüdür”


Editör: Haber Merkezi