Gizem TABAN/İZ GAZETE- Kadın Dostu Kent olma temasıyla bir dizi çalışmayı hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi kentte bir ilk olan ‘Yerelde Kadın Politikaları Çalıştayı’nı gerçekleştiriyor. Kültürpark Fuar 4 Nolu Hol’de yapılan programda konuşmacı olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer,  İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç, İzmir Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık, İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Figen Merder, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Itır Bağdadi, Mansuroğlu Mahallesi Muhtarı Yasemen Yavuzcezzar yer aldı. Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bertli Emrah Oder programa canlı bağlantıyla katılım sağladı. Geniş katılımla gerçekleşen çalıştaya ayrıca CHP Kadın Kolları MYK Üyeleri, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri kadın meclis üyeleri, siyasi partilerin kadın temsilcileri, belediye başkanları ile belediye bürokratlarının eşleri, meslek örgütleri ile sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileri ve kadın muhtarlar katıldı. 

‘HEPİMİZİN İÇİNE ATEŞ DÜŞTÜ’
Konuşmasına, Bitlis’te şehit düşen 11 askeri anarak başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Dün, 11 eve ateş düştü, hepimizin içine ateş düştü. Hayat boyu unutulmayacak bir acı yaşandı. Gönlümüz kalbimiz kahraman şehitlerimizde… Ailelerin hepsine baş sağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin” dedi.

‘KADIN MÜCADELESİNE OMUZ VERMEYİ MERKEZE KOYDUK’
‘Bugün bu salonda sizlerle olmaktan büyük gurur duyuyorum. Salona girerken İzmir’de çiçekler açmış dedim, çünkü olağanüstü güçlü güzel bir salon var’ diyerek sözlerini sürdüren Başkan Tunç Soyer, “Ülkemizde son yıllarda ne yazık ki kadına dönük şiddet ve cinayetlerin giderek arttığına şahit oluyoruz. Kadın istihdamı başta olmak üzere, kadınların toplumsal yaşamda eşitliğini sağlayacak politikalar geliştirmeye çok özen gösteriyoruz. Bu hususta, başta Büyükşehir Belediye Meclisimizin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu ve Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğümüz olmak üzere belediyemizin ilgili tüm birimleri sizlerle ortak çalışmalar yürütmeye kararlılıkla devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak İzmir’i demokrasi ve insan hakları ile anılan örnek bir şehir haline getirmeyi, bu konuda toplumsal cinsiyet eşitliğini kent genelinde sağlamayı ve kadın mücadelesine omuz vermeyi, yerel yönetim anlayışının merkezine koyduk” açıklamasını yaptı. 

‘KADIN DOSTU KENT İMAJINI GÜÇLENDİRECEĞİZ’
Başkan Soyer konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kentlerde kadının statüsünün güçlenmesi için izlenecek yol haritasını belirlemek üzere başvurulan temel belgelerden biri olan Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı, Stratejik Planımız ile uyumlu hale getirmek amacıyla kadın alanında çalışan sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve ilçe belediyelerimiz ile planlamalar yapmaya başladık. Bugünkü çalıştayımız sonrası, İzmir’in ‘Kadın Dostu Kent’’ imajını daha da güçlendirecek Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı, burada bulunan siz değerli paydaşlarımız ile ortak akıl ve katılımcı bir anlayışla yapacağız. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonumuz ve Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğümüz ile kadın örgütleriyle ortak çalışmalarımız ve protokollerimiz, farkındalık eğitimlerimiz devam ediyor. Meslek Fabrikası ve Masal Evleri’nde kadın istihdamı öncelikli kurslarımız, kadın üreticilere öncelikli sağladığımız destekler, Belediyemizin yönetim ve istihdam politikasına sirayet eden cinsiyet eşitliği perspektifimiz, hizmete açtığımız Anahtar Bütüncül Hizmet Merkezimiz gibi Belediyemizin tüm bu çalışmalarını, sizlerin katkılarıyla daha da büyütmeyi amaçlıyoruz.”

İZMİR’DE YAPILAN ÇALIŞMALAR
Çalılştayda; kadına yönelik şiddet ve cinayetler, evde bakım ve iş yükü, İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açılması, kadın işsizliği ve diğer tüm sorunlar konusunda İzmir’de yapılacak çalışmaların masaya yatırılacağını belirten Başkan Tunç Soyer, “Kadınların geçmişten bu yana yaşadığı eşitsizlikler, pandemi süreciyle birlikte çok daha derinleşen bir hâl aldı. Zira iş yapma biçiminin değiştiği, evde kalma zorunluluğunun arttığı bu dönemde; kadınlara yönelik şiddet ve cinayetler arttı, kadın işsizliği ve yoksulluğu tarihin en büyük seviyelerine ulaştı, kadınların iş ve bakım yükümlülüğü katlandı. Ancak yaşanan tüm baskılara rağmen kadınlar, adalet ve eşitlik mücadelelerini yükseltmeye, yine toplumsal umudun taşıyıcısı olmaya devam etti. Biz de İzmir’de farkındalığı artıran, kadınların yaşamdaki eşsiz rollerini, sizlerle birlikte tüm alanlarda icra ettiğimiz ve edeceğimiz politikalarla cinsiyet eşitliği perspektifi üzerine bina etmeyi sürdüreceğiz. Örneğin, kadınların farklı alanlardaki temsillerine tarihsel bir bütünlük yaratmak, kadın kültürü ve hareketini yaymak için bir Kent Kadın Müzesi’ni hayata geçiyoruz. Müzemiz vesilesiyle; ülkemiz ve dünyadaki kadın müzeleri ile çeşitli kongre, çalıştay, eğitimler düzenleyecek, ortak proje ve iş birlikleri geliştireceğiz. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’nin ana akımlaştırılması, şehrimizde herkesin eşit ve adil bir yaşam sürmesi adına yapılacak çalışmalara “İzmir Yıldızı Ödülü” vereceğiz. Özellikle ilçe belediyelerimizde; yerel karar alma mekanizmalarına katılım, kentsel hizmetler, kadına yönelik şiddet, eğitim ve sağlık hizmetleri gibi alanlarda iyi örneklerin ön plana çıkarılarak yerel ve ulusal düzeyde bir farkındalık yaratılmasını hedefliyoruz. Bu yolla, kentte emek ve hizmet üreten gerçek ve tüzel kişilerin katılımını teşvik edeceğiz” diye konuştu. 

CİNSİYET EŞİTLİĞİ VURGUSU
Cinsiyet eşitliğinin önemini vurgulayan Başkan Soyer, “Cinsiyet eşitliğini toplumda egemen kılmak; sadece kadınların değil, tüm toplumun eşit ve adil bir yaşam sürmesinin anahtarıdır. Bu aynı zamanda, bir bütün olarak toplumun özgürleşmesini, demokrasi ve insan haklarının yaşam bulmasını mümkün kılar, toplumsal barışın kapısını aralar” dedi.

‘YEREL EŞİTLİK EYLEM PLANI OLUŞTURULACAK’
Konuşmaların ardından start alan çalıştayda panel ve yuvarlak masa çalışmaları yapılacak. Çalıştayda kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık, kadın istihdamı, eğitim ve karar alma mekanizmalarında kadının güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi kadınların temel gündemlerine dair birçok konu masaya yatırılacak. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği alanında kentte bulunan yerel yönetimlerin yaptıkları ve yapacakları çalışmalar ele alınacak. Yerel yönetimlerde mevzuat yönünden eşitliğin nasıl düzenlenmesi gerektiğine dair bir hukuk çalışması da yapılacak. Kadın erkek eşitliği ve toplumsal cinsiyet eşitliği noktasında yerel yönetimler mevzuatının yeniden değerlendirilmesi, revize edilmesi gereken noktaların saptanması, yerel yönetimlerin bu alanda hangi faaliyetleri gerçekleştirebileceklerine dair bilgi paylaşımı ve görüş alışverişi olacak. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin kadın ve eşitlik üzerine yaptıkları çalışmalar ile ilgili sunumlar yapılacak. Çalışmalar sonucunda İzmir’in Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın oluşturulacak.

Editör: Haber Merkezi