Yarım gün iş bırakarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne grev kararını asan İZENERJİ işçileri hem Belediyenin düşük ücret teklifine hem de referandumda başkanlık sistemine hayır dediklerini dile getirdiler. 27 Mart'a kadar anlaşma sağlanamazsa 4 bine yakın belediye işçisi greve çıkacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZENERJİ Şirketinin yöneticileri ile İZENERJİ'de örgütlü Genel İş Sendikası İzmir 2 Nolu Şube arasında 2016'nın Ekim ayında başlayan toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde sonuç çıkmayınca, bugün İzmir Büyükşehir Belediyesine grev kararı asıldı.

Yapılan görüşmelerde 64 maddelik TİS taslağının 47 maddesinde taraflarca anlaşma sağlanırken, büyük bir çoğunluğu işçiler açısından hayati öneme sahip ücret ve sosyal hakları ilgilendiren 17 maddede anlaşma sağlanamadı. Sendika eşit işe eşit ücret talebinde bulunurken, büyükşehir bürokratları ücret ve sosyal haklara yüzde 9 zam ve ikramiyenin 60 günden 112 güne çıkması teklifinde bulundu.  27 Mart tarihine kadar yapılan görüşmelerde de anlaşma sağlanamazsa İZENERJİ işçileri greve çıkacak.

4 BİN İŞÇİYİ İLGİLENDİRİYOR

Toplu iş sözleşmesi, İZENERJİ AŞ’ye bağlı park ve bahçeler, yeşil alanlar, idari işler, kültür-sanat, mezarlıklar, huzurevleri, aşevleri, Eşrefpaşa Hastanesi ile İZSU Genel Müdürlüğü gibi 16 farklı birimde çalışan yaklaşık 4 bin sözleşmeli işçiyi kapsıyor.

İşçiler, grev kararını iş bırakarak astı. İş yapmayan işçiler, sabah saatlerinde Konak Pier önünde toplanarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önüne yürüdü. Yürüyüşün en önünde 'Sadaka Değil Toplu Sözleşme' pankartı açılırken, işçiler gündemde olan referandumla ilgili de 'Haksızlığa, Adadeletsizliğe, Yolsuzluğa, Irkçılığa, Rejiminize Hayır' pankartı taşıdılar. İşçiler yine 'Ücret Adalet İstiyoruz', 'Mücadelemiz Ekmek Mücadelesidir', 'Gel Yüzde 9'la Sen Geçin', 'Birleşen İşçiler Asla Yenilmez' dövizlerini açtılar. İşçiler ayrıca 'Köle Değil İşçiyiz, Birleşince Güçlüyüz', 'Sözleşme Hakkımız Grev Silahımız', 'İş Ekmek Yoksa Barış da Yok', 'Susma Haykır Başkanlığa Hayır', 'Ne Darbe Ne OHAL, Demokratik Türkiye' sloganlarını attılar.

'ZAMLAR SEMBOLİK OLMAKTAN ÇIKSIN'

İşçilere seslenen Şube Başkanı Arif Yıldız, grev aşamasına gelmeden, süreci masa başında, iş barışını bozmadan ve üyelerinin beklentilerinin karşılanarak bitirilmesini istediklerini dile getirerek "İZENERJİ işçileri yıllardır ortaya koymuş olduğu emek ve özverinin karşılığını alamıyor. İZENERJİ işçilerinin sorunları ve talepleri her geçen gün büyüyor. İZENERJ işçileri artık sorunlarına çözüm bulmak emeklerinin ve özverilerinin karşılığını bulmak istiyor. Sendika olarak sosyal haklarımızın sembolik olmaktan çıkarılarak amacına uygun miktarlara çıkarılmasını, yapılan işlere göre risk ve sorumluluk zamlarının verilmesini, kimi haklarımızın diğer emsal şirketlerdeki gibi düzenlenmesini istiyoruz. En önemli talebimiz ise günlük ücretlerimizin artık asgari ücret seviyesinden çıkarılıp en azından emsal belediye şirketlerindeki düzeylere getirilmesini talep ediyoruz" dedi.

'İŞVEREN YÜZDE 1, YÜZDE 2 ZAM TEKLİF EDİYOR'

Asgari ücretin yükselmesinden dolayı üyelerinin yüzde 70'nin asgari ücret altında kaldığını belirten Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü "Ücretler Ocak ayında asgari ücrete tamamlanmıştır. En yüksek ücret alan işçi arkadaşlarımızın ücretleri ise asgari ücretin sadece 60 kuruş yukarısındadır. İşveren teklifini aralık ayı ücretine yapmaktadır. Yani işveren yüzde 1, yüzde 2 zam öneriyor. Bu sözleşme sonucu aldığımız ücret ile 2 yıl gibi bir süre içerisinde ailemizi geçindereceğiz. Bugün biz emekçilerin günlük temel ihtiyaçlarına yüzde 30, yüzde 40 zam yapıldığı bir süreçte bu rakamların kabul edilebilir tarafı yoktur. Bu öneri karşısında bizim yanıtımız oldukça net olmuştur: Hayır. İZENERJİ işçileri, ekmeğine, haklarına, geleceklerine, memleketlerine göz koyanlara nasıl hayır diyorsa, düşük ücretlere, aynı işi yaparken, farklı ücret verilmesine ve adaletsizliğine de hayır diyor".

İŞÇİLER HEP BİR AĞIZDAN 'HAYIR' DEDİ

Ülke gündemine de değinen Yıldız "15 Temmuz sonrası yaşadıklarımız bizlere tek adam rejimi ile ülkenin nasıl yöneticiliğini gösterdi. Şimdi artık biz işçiler ve emekçiler olarak sözümüzü söyleme zamanı gelmiştir. Şimdi sırada referandum ve başkanlık var. Geleceğimize, irademize, memleketimize el koymak isteyenlere izin verecek miyiz? İşimize, ekmeğimize, özgürlüğümüze göz koyanlara izin verecek miyiz? Başkanlık ve tek adam heveslilerine izin verecek miyiz?" diye sordu. Yıldız'ın sorularına işçiler hep bir ağızdan 'Hayır' cevabı verdi.

'KAPI KAPI DOLAŞACAĞIZ'

İşyerlerinde yaptıkları toplantıları, mahallelere taşıyarak, kapı kapı hayır sonucunun çıkması için çalışacaklarının altını çizen Yıldız şunları söyledi "Bizler ekmek davamızla, memleket davamızı bir bütün olarak görüyoruz. Bugün bizler nasıl düşük ücret dayatmasına, adaletsizliğe hayır diyorsak, memleketimize, geleceğimize göz koyanlara da hayır diyeceğiz".

EŞİTLİK SAĞLANAMAZSA GREV UYARISI

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne de seslenen Yıldız "Gelin sesimize kulak verin. Gelin İZENERJİ işçilerinin taleplerine kulak verin. Talebimiz, insanca yaşanacak bir ücret ve eşit işe eşit ücrettir. Sendikamız son ana kadar çözüm noktasında var gücüyle çalışacaktır. Ancak herkes bilsin ki makul ve haklı taleplerimize yanıt verilmediği, emeğimiz yok sayıldığı takdirde grev kaçınılmaz olarak kapıdadır. Herkes bilsin ki taleplerimiz karşılanmadığı durumda 27 Mart tarihi geldiğinde grev halayımızı büyük bir çoşkuyla çekeceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.

Grev kararını astıktan sonra işçiler, halay çekti. İşçiler, öğle mesailerinin başlaması ile iş başı yapacak.  

Evrensel

Editör: Haber Merkezi