Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZENERJİ şirketinde çalışan 10 bin emekçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci devam ediyor. İZENERJİ’de örgütlü konumda bulunan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı (DİSK) Genel İş İzmir 2 Nolu Şubesi ile Büyükşehir Belediyesi kapsamında işveren sendikası konumunda olan Sosyal Demokrat Kamu İşverenler Sendikası (SODEM-SEN) arasında gerçekleşen TİS görüşmelerinde arabulucu süreci sona erse de uzlaşı mesaisi sürüyor. Geçtiğimiz haftalardaki görüşmelerde Genel İş Sendikası, SODEM-SEN’in yüzde 15 zam teklifini kabul etmemiş ve sözleşme kapsamındaki bazı maddelerde de uzlaşı sağlanamamıştı. Genel-İş Sendikası ve SODEM-SEN’in bugün gerçekleştirdiği görüşmede 10 maddede uzlaşı sağlandı, zam ücreti konusunda ise işveren sendikası yeni bir teklifte bulunmadı. TİS kapsamında geriye 13 madde kalırken görüşme sonrasında Genel İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız kabul edilen maddelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Yıldız, 13 maddenin birçoğunu görüştükten sonra taban ücreti konusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile yapacaklarını belirtirken ‘eşit işe eşit ücret’ taleplerini de yineledi. Yıldız’ın konuşmasının ardından alanda bulunan emekçiler ‘Sadaka değil toplu sözleşme’ sloganı attı. 


 

İŞTE KABUL EDİLEN MADDELER
Uzlaşı sağlanarak imza altına alınan maddeler şunlar:
Madde 28- İş süresine sayılan haller
Madde 34- Çalışma süresine sayılan haller
Madde 44- Öğle yemeği yardımı
Madde 45- Hastalık yardımı
Madde 46- Yakacak yardımı
Madde 49- Ulaşım yardımı
Madde 50- İzin yardımı
Madde 53- İşe devam primi ile hastalık yardımı
Madde 71- Salgın hastalık koşullarında çalışma esasları
Madde 73- Uyuşmazlık çözülme, disiplin kurulu ve terfi komisyonu

 

EMEKÇİLERİN KAZANIMLARI NELER?
Kabul edilen maddelerin içeriğine dair bilgilendirmede bulunan Genel İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız, “İş Kanunu’na göre çalışılması gereken esaslarla ilgili taleplerimiz vardı. Çalışma süresi ve saatleri ile ilgili ibaremizi net bir şekilde koyduk. Çalışma süresine sayılan hallerde; Covid-19’dan kaynaklı rapor alan arkadaşlarımızın raporlarının ve sosyal haklarının kesilmemesi ile ilgili talebimiz vardı. Bunu hastalık yardımı ile birleştirdik, Covid-19’a yakalanan arkadaşlarımızın yemek paraları artık ödenecek. Öğle yemeği yardımı 24,65 TL alıyorduk, yüzde 22 zam ile günlük 30 liraya çıkarıldı. Hastalık yardımı ile ilgili; yıl içinde 5 günü aşmayacak şekilde rapor alan arkadaşlarımız yıl sonunda 20 gün tutarında rapor teşvik ücreti alacak. Yıl içinde hiç rapor almayan arkadaşlarımız 23 gün tutarında ücret alacak. Bu şu demek; şu an 112 gün ikramiye alıyoruz, yıl sonunda 5 günü aşmayan rapor alan arkadaşlarımızın ikramiye günü 132 oldu, hiç rapor almayanların da 135 oldu. Covid-19 ve iş kazası bunun dışında. Ulaşım yardımı konusunda hem geçen yıl KHK ile geçiş yapan hem de güvenlik arkadaşlarımız ile ilgili sıkıntı yaşıyorduk. Bu noktada dış ilçelerin hepsini belirleyerek bu sıkıntıyı da ortadan kaldırdık. Günlük 14,35 lira yol ücreti olacak. Yakacak yardımını 225 lira alıyorduk, yüzde 33 zamla aylık 300 lira olarak kabul edildi. Yıllık izne çıkan arkadaşlarımız çıktığı izin kadar günlük 20 lira ücret alıyordu, artık izne çıkan arkadaşlarımız günlük ücretinin yüzde 35’ini alacak. Salgın hastalık koşullarında çalışma esasları ile ilgili önceden öneri vardı, o da kabul edildi. Disiplin ve terfi komisyonuyla ilgili; yukarıdan adamını bulan değil gerçekten hakkedenin hak ettiği yere gelmesi için bir talebimiz vardı. Bu madde de istediğimiz şekilde geçti. Ayrıca, arkadaşlarımız artık fuar ve doğal yaşam parkına ücretsiz girecek. Geriye 13 maddemiz kaldı. Görüşmeler devam edecek” açıklamalarında bulundu. 

 

‘SÖZLEŞMEYİ 10 BİN EMEKÇİ BİTİRECEK’
İşçinin onay vermediği hiçbir şeyin altına imza atmayacaklarını vurgulayan Yıldız, “Bu toplu sözleşmeyi ne şube başkanı olarak benim ne yönetici arkadaşların ne temsilcilerin bitirme hakkı ya da yetkisi yok. Bu toplu sözleşmeyi 10 bin İZENERJİ emekçisi bitirecek. Her aşamasını paylaşacağız ve işçinin onaylamadığı hiçbir şeyin altına imza atmayacağız” dedi.

 

SOYER İLE GÖRÜŞECEKLER
Geriye kalan 13 maddenin birçoğunu görüştükten sonra taban ücreti konusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile bir görüşme yapacaklarını kaydeden Yıldız, “Taban ücretimizle ilgili yeni bir öneri gelmedi, halen yüzde 15’te duruyor. Biz geriye kalan 13 maddemizin birçok noktasını görüştükten sonra taban ücreti ile ilgili Tunç başkanımız ile bir görüşme yapacağız. Talebimiz eşit işe eşit ücrettir. Bunu da almak için hep birlikte mücadelemizi vereceğiz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi