Uzak yol Baş Mühendisi olarak karada çalışmakla denizde, çalışmak arasındaki fark nedir? Mesleki kariyerinizden söz edebilir misiniz?

Dünya genelinde denizcilikten bahsedildiği anda toplumun ilk düşünceleri yalnızlık ve uzaklık olmuştur. Bu sebeple aileler çocuklarını denizcilik okullarına gönderme konusunda bazen tereddüt içerisinde kalabilmektedirler. İZDENİZ’de yolcu gemilerinde çalışan kaptan ve baş makinistlerimiz uzak yol ehliyetine sahiptirler. Bu ehliyetleri alabilmek için 6-7 yıla yakın uzak yol gemilerde hizmet vermiş olmak gerekmektedir. İZDENİZ, şehir içi yolcu taşımacılığı yaparak hem İzmir halkına hizmet etmekte hem de çalışanlarımızın İzmir’de sevdiklerinden uzaklara gitmeden mesleklerini yerine getirebilmelerine olanak tanımaktadır. Bu sayede çalışanlarımız aileleriyle ve çocuklarıyla beraber olup huzurlu bir çalışma ortamı oluşmaktadır.

İZDENİZ Teknik Müdürü olarak, uzak yol baş mühendis yeterliliğine sahibim. 2003 yılında İTÜ Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Yaklaşık 10 sene kadar uzak yol gemilerinde görev yaptım. 2013 yılından beri İZDENİZ’de makine enspektörlüğü ve on 1 senedir de Teknik müdürlük görevini yürütmekteyim. Denizde çalışırken, o gemide görev yaptığınız müddetçe sadece 1 gemiden sorumlu oluyorsunuz. Ne yapacağınızı biliyorsunuz, işler daha düzenli akıyor. Maddi olarak daha iyi imkanlara sahip oluyorsunuz, daha özgürsünüz. Tabi ki bunun da bir bedeli var. Sevdiklerinizden uzaktasınız, doğayla mücadele halindesiniz, hapiste gibisiniz..vs. Burada ise akşamları evinize gidebiliyorsunuz, sevdiklerinizle beraber olma imkanınız var, ancak burada 1 tane geminiz yok, su üstünde duran yirmiden fazla geminiz var. Sorumluluklarınız çok daha fazla. İzmir halkına hizmet vermenin, onları denizle buluşturmanın, işlerine evlerine, gidecek yerlerine daha keyifli bir şekilde ulaştırmanın verdiği keyifle İZDENİZ ailesiyle çalışmaktan mutluyum.

‘İYİ OLMANI ÖNEMLİ’

Bu mesleği tercih edenler neden tercih etmeli, eğitiminde nasıl yönelmeli?

Mesleğimizin en iyi yönlerinden biri evrensel bir meslek olmasıdır. Sahip olduğunuz ehliyet, sertifika ve belgeler tüm dünyada geçerliliğe sahip olup üzerine katacağınız kişisel gayret ve tecrübeler ile dünyanın pek çok yerinde tatmin edici imkânlara sahip işleriniz olabilir. Dünya üzerinde, küresel ticaretin çok büyük bir bölümü gemiler ile yapılmaktadır. Gelişen teknoloji, çevre duyarlılığı, verimlilik ve işletme maliyetlerinin azaltılması gayretleri ile gemiler de bu değişime ayak uydurarak yenilenmekte ve eskisinden çok daha fazla nitelikli gemi personeline ihtiyaç duyulmaktadır. Denizde zorlaşan şartların etkisiyle, gemi adamları bir an önce gemi hayatlarını tamamlayarak karada işlere geçmek istemektedirler. Bu alanda nitelikli, kendisini geliştirmiş personel her zaman bir adım öne geçmektedir.

Eskiye kıyasla denizcilik eğitimi veren okulların sayıları çoğalmıştır. Dolayısıyla mezun olan ve sektöre giriş yapan çalışan sayısı artmıştır. Okullarda okuyan öğrenciler, eğitimlerini tamamlamak için yapmaları gereken zorunlu stajlarını bulmakta bile zorlanabiliyorlar. Denizcilik şirketleri giderlerini düşürmek için her türlü kısıtlamaya gitmek durumunda kalıyorlar. Bu ortamda her zaman ilk göze batan maliyet kalemi personel giderleri oluyor. Gelişen teknolojiye paralel, yeni çıkan regülasyonlar ile zorunlu personel sayıları asgari seviyeye indiriliyor. Bu nedenle iyi olmanız önemli.

‘HER ŞEYDEN BİRAZ ANLAMALISINIZ’

Gerek denizde gemide çalışsanız, gerek karada çalışsanız da bu işin zorluklarına, sıkıntılarına, bu işi sevmeden katlanamazsınız. Bizim meslek alanımızda her şeyden biraz anlamak zorundasınız. Gemilerde, mühendislik dalına ait pek çok alt dallarla muhatap olmak durumundasınız. İçten yanmalı motorları bileceksiniz, elektrik – elektronikten anlayacaksınız, hidrolik, pnömatik bileceksiniz, kimyadan anlayacaksınız, mekanik problemler karşısında pratik zekalı olmalısınız. Bilmediğiniz bir problem ile karşılaştığınızda o işin alt yapısını çalışıp öğrenip çözebilmelisiniz. Tüm bunları yaparken de doğayla mücadele halinde olacaksınız. Zaman zaman her şey size karşı olacak ve siz akıntıya karşı mücadele edeceksiniz. Tüm bunları bilerek bu mesleği seçmeniz gerekir.

’21 GEMİDEN SORUMLUYUZ’

İZDENİZ Teknik Müdürlüğün görev alanını tanımlar mısınız?

İZDENİZ Teknik müdürlüğü olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sahibi olduğu şu an için 21 adet geminin, İzmir halkına hizmet edebilmesi için, her an hazır tutulmasından sorumluyuz. İZDENİZ Operasyon Müdürlüğü tarafından belirlenen sefer programına göre ihtiyaç olan gemilerin faal tutulması, planlı bakımlarının yapılması, sefer esnasında meydana gelebilecek arızalara ve aksaklıklara müdahale edilmesi, gemilerin tersane işlerinin planlanıp tersanedeki bakımlarının yürütülmesi, iskelelerin onarım ve bakım işlerinin yapılması, tüm bunlar yapılırken maliyetlerin en düşük düzeyde tutulması sorumluluklarımız kapsamındadır.

‘BAKIM SAATLERİ VAR’

İZDENİZin çalıştırdığı gemilerin yolcu ve araba vapurlarının düzenli periyodik bakımı ne kadar zaman aralığıyla ve nerelerde yapılıyor? Bir geminin havuzlama süresi ortalama ne kadar sürüyor?

Günlük yaşantımızda devamlı olarak kullandığımız otomobil araçlarının makineleri gibi gemilerimizde de bakım saati olmaktadır. Otomobillerde bu km olarak dikkate alınır. Denizcilikte ise çalışma saati olarak dikkate alınmaktadır. Ism kod gereği bakımlarımızı düzenli denetletmekte ve yürütmekteyiz. Gemilerimizde 2 adet ana makine 2 adet jeneratör bulunmaktadır. Her 400 saatte bir ana makinelerin ve jeneratörlerin yağ ve yağ filtre değişimi yapılmaktadır. Bu süre ortalama ayda bir gelmektedir. Bu ana bakım periyotları ana makinelerde; 400, 800, 2000, 4000, 8000, 16000, 32000 saat şeklinde devam etmektedir. Jeneratörlerde ise; 400,800,3000,6000,12000,24000 şeklindedir. Her bakım saatinde yapılan işler makine üretici firmanın yapılmasını tavsiye ettiği bakımlardır. Bu bakımlar Bostanlı, Karşıyaka, Üçkuyular iskelelerinde yapılmaktadır. Makinelerin bakımı geldiği geminin şaft pervane bakımlarının da periyodik bakımları bulunmaktadır. Bu bakımlar su üzerinde yapılamadığı için gemi havuza alınmaktadır. Bu süreç ortalama 1 ayı bulmaktadır.

‘YEDEK GEMİ BEKLİYOR’

Yoğun sefer programında aksama olmaması için beklenmedik aksaklık ve arızalarda ne gibi müdahaleler yapılıyor?

Gemilerimiz İzmir halkına en iyi hizmeti vermek için kısa süre aralıklarla sefer kalkışı yapmaktadır. Bu sefer programına gemilerimizi hazırlamak Teknik Müdürlük ve Operasyon Müdürlüğü olarak bizim görevimizdir. Gemilerimiz deneyimli ve donanımlı personel ile donatılmış durumdadır. Gemilerimizde 2 ana makine 2 jeneratör bulunmaktadır. Her hangi bir arıza durumunda yolcularımızı emniyetli bir şekilde en yakın iskeleye ulaştırma gücüne sahip personel ve makine donanımımız bulunmaktadır. Arıza durumunda bir makineye müdahale ederken diğer makine devreye girip sefer emniyetini sağlamaktadır. Sefer programımızın aksamaması için personel ile donatılmış yedek gemi beklemektedir. Her hangi arıza durumunda yedek gemi sefere devam etmektedir.

‘ATIKLAR TEHLİKESİZ SINIFTA’

Gemilerde en çok ne gibi teknik aksaklık yada arıza ile karşılaşıyorsunuz?

Gemilerimiz yeni teknoloji ile üretilmiş, elektronik ve mekanik pek çok makine ve cihazın bir araya gelmesiyle inşa edilmiş kompleks taşıtlardır. Deniz şartlarının da etkisiyle sorun çıkma ihtimal katsayısı yükselmektedir. Bu bağlamda elektrik - elektronik donanımlar ile ilgili arızalarla sıkça karşılaşmaktayız. Bu tip sorunları genellikle yolcularımıza yansıtmadan çözebiliyoruz. Bazı sorunlar ise yolcularımızın konforunu bozacak türden olabiliyor. Ne yazık ki yolcu gemilerindeki klima sistemlerimiz biraz hassas.

İZDENİZ atık sisteminin çalışması hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gemilerimizdeki atıklarımızı; makine bakımlarından çıkan kullanılmış kirli yağ ( motor yağı), kullanılmış yağlı bezler, kullanılmış filtreler, boş yağ tenekeleri, sintine suyu, pis su ( wc ve lavobo giderleri ) ve katı atıklar olmak üzere sınıflandırabiliriz. Katı atıklar tehlikesiz sınıfa girmekte olup bunlar da gemilerimizde atık sınıflarına göre ayrıştırılmalarına olanak sağlayacak şekilde toplanmaktadır. Tabi burada yolcularımıza da görev düşmektedir. Gemide ve iskelelerde çöplerini atarken çöpün türüne göre doğru çöp konteynerlerine atmaları gerekmektedir. Aksi takdirde çöp ayrıştırma çabamızın bir anlamı kalmayacaktır. Gemilerde biriken katı atıklar, temizlik görevlilerimiz tarafından iskelelerde toplanarak belediyemizin ilgili birimleri tarafından alınmaktadır. Katı atıklar dışında diğer atık sınıfları tehlikeli atık sınıfına girmekte olup hepsi çevre mevzuatlarına uygun bir şekilde atık toplama merkezlerine teslim edilmektedir.

Editör: Haber Merkezi