Geçtiğimiz günlerde İzmir'de şehir içi banliyö hattı taşımacılığını yapan toplu ulaşım araçlarından İZBAN'da çıkan toplu iş sözleşmesi krizinin ardından işçilerin 8 Kasım’da greve gideceklerini açıklaması üzerine İZBAN yetkilileri de henüz kararın çıkmadığını, görüşmelerin sürdüğünü belirtmişti.

Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş İzmir Şubesi çalışanları ile TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortak olduğu İZBAN A.Ş. yönetimi arasındaki 6 Haziran 2016 tarihinden bu yana yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı.

İZBAN A.Ş yaptığı yazılı açıklamada, şunları söyledi: "İZBAN A.Ş. ile Demiryol-İş Sendikası arasında devam eden 3. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, kurumumuzun tüm uzlaşma çabalarımıza karşın; sendika, tekliflerimizi reddetmiştir. Bu nedenle toplu iş sözleşmesi imzalanamamış ve Sendika, 8 Kasım 2016 Salı günü grev yapılması yönünde karar almıştır. Kurumumuzun toplu iş sözleşmesi görüşmelerindeki teklifi, enflasyon rakamı ile memurlar ve kamu işçilerine yapılan ücret artışının çok üzerindedir. Ancak Sendika tarafından bu teklifimiz kabul edilmeyerek grev yapılması yönünde ısrar edilmiştir. 7 Kasım 2016 Pazartesi akşamına kadar Sendika’nın bu ısrarından vazgeçmemesi durumunda, yolcularımızın mağduriyetini en aza indirmek amacıyla, kamuoyuna aşağıdaki bilgilendirmenin yapılması zarureti oluşmuştur. İzmir Büyükşehir Belediyesi, grev süresince elindeki tüm imkânları seferber ederek İZBAN güzergâhındaki ESHOT ve İZULAŞ otobüs seferlerini artıracaktır. İZDENİZ’e bağlı vapur seferleri artırılacaktır. Özel araçlarını kullanmayı tercih edecek yolcularımızın da, oluşabilecek trafik yoğunluğunu göze alarak erken saatte yola çıkmaları faydalı olacaktır. Yolcularımızın bilet ücretini makul rakamlarda tutabilmek ve İZBAN A.Ş.'nin devam eden yeni tren seti alımı ile Selçuk hattının açılmasına yönelik yeni yatırımları dikkate alarak ve tüm şartları zorlayarak yapmış olduğumuz ücret artış oranının Demiryol-İş Sendikası tarafından sağduyulu hareket edilip kabul edilmesini, kentimizi ve çalışanlarımızı olumsuz yönde etkileyecek grev kararından ise bir an önce vazgeçmesini temenni ederiz."

DEMİRYOL- İŞ SENDİKASI’NIN AÇIKLAMASI

Aralarında makinist, teknisyen, operatör, muhasebeci, gişe memurlarının da bulunduğu 340 personeli ilgilendiren toplu sözleşmedeki uyuşmazlık sonrası açıklama yapan Demiryol-İş Sendikası, İzmir Metro A.Ş. çalışanlarından yüzde 33 daha eksik ücret aldıklarını, işverenin kendilerine sadece enflasyon oranında zam teklif ettiğini söyledi. İZBAN yönetiminin kendi zam oranlarını kabul etmediğini belirten Demiryol İş Sendikası grev kararı aldıklarını, 8 Kasım'dan itibaren uygulamaya başlayacaklarını açıkladı. Sendika, 2010 yılında işe giren ve bugün 1904 TL alan makiniste 2375 TL, 1666 TL alan gişe memuruna 1986 TL, 1958 TL alan teknikere 2418 TL, 1678 TL alan operatöre 2172 TL talep ettiklerini açıklamıştı.

Editör: Haber Merkezi