İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD ortaklığına ait İZBAN AŞ’de, işçilerin üye olduğu Demiryol-İş Sendikası’yla yapılan görüşmeler tıkandı ve 304 işçi greve çıktı. 110 kilometrelik hat ve 33 istasyonla Aliağa’dan Torbalı’ya İzmirlilere hizmet veren ve kent içi ulaşımın en önemli ayağı olan İZBAN’da greve katılım tam olurken, grev 3. gününde de tam katılımla devam ediyor.

Grevi etkisiz hale getirmek isteyen İZBAN yönetimi, taşeron şirketi devreye soktu. 20 taşeron işçi ve makinistle Çiğli ve Aliağa arasında seferler başlatıldı. Toplam 9 durakta seferler sürüyor. 20 dakika arayla gerçekleştirilen seferler 00.00'e kadar sürecek. Büyükşehir Belediyesi de Çiğli’den şehir merkezine giden otobüs sayısını artırarak vatandaşların sıkıntı yaşamasının önüne geçmeye çalıştı.

'BİLGİ KİRLİLİĞİ YARATILIYOR'

Demiryol İş Sendikası ise işçilere yaptığı açıklama ile uygulamaya tepki gösterdi. Türk-İş 3’üncü Bölge Temsilciliği Demir Yol İş Sendikası İzmir Şube Bakanı Hüseyin Eryüz, Alsancak İstasyonu önünde işçilerle birlikte yaptığı açıklada bilgi kirliliği yaşandığını belirtti. 

Eryüz, "Herhangi bir şekilde sendikayla görüşme yapılmadı. Toplu sözleşme sürecinde biz en son masadan kalkarken 'orta nokta bulunun mu' dendi. Bizim tekniker teklifimiz 2 bin 450 lira, işverenin teklifi 2 bin 225 lira, orta noktası 2 bin 350 lira, ikramiyeyi de birinci yıl 80 gün, ikinci 90 gün olur mu diye yaptığımız hesaplarda birinci yılın 80 gününü vermeleri halinde yüzde 16.40 ikinci yılın yüzde 10'unu da hesaba ilave ettiğiniz zaman bu yılki fiyatlarda yüzde 18.93 olacaktı. İşveren resmi olarak yüzde 12'yi teklif etti, yüzde 3'ü de uslu çocuk primi olarak verdi. Hasta olmazsanız, işe geç gelmezsiniz, kabahat işlemezseniz yani bir robot gibi çalışabilirseniz o zaman da yüzde 3 dediler. Şimdi kamu oyuna 'biz onlara yüzde 15 verdik onlar yüzde 1.5 için masadan kalktı' dediler. Doğru, o gün o şartlarda 1'inci yıl şartında ama ne 80 gün ikramiyeyi ne de 90 gün ikramiyeyi kabul etmediler. 80 gün ikramiyeyi kabul edip orta nokta da anlaşıp, kabul etselerdi 16.40'a biz imza atsaydık, siz de bizi linç ederdiniz. Ama o bir görüşmenin sonucu olmuştu. Masadan kalkarken dedik ki 'siz bize yazılı teklif vermediniz yarın bunu inkar edersiniz' ki hala elimizde yazılı bir teklif yok. Biz de dedik bu teklifimizi şimdi inkar ediyoruz, başladığımız nokta nedir yüzde 22. Eğer onlar yüzde 15'i verdiklerini kabul ediyorlarsa şu an aradaki fark yüzde 7, biz yüzde 1.5 için orada değiliz. Yine bir teklif olursa oturur konuşuruz. Ama bakıyoruz basın üzerinden haber gidip geliyor. Biz gazeteciye diyoruz ki yüzde 22, bakıyoruz bir gazete manşet atıyor 'yüzde 1.5 inadına devam ediyor' diye. İlgisi olmayanlar açıklamalara devam ediyorlar. Bugün Aliağa ve Çiğli arasında 20 dakikada bir bize karşı kullanılacak ekiple bu işi yapmaya çalışıyorlar. Ama inşallah başaran bizler oluruz. Yüzde yüz isteklerimiz olmasa da belki bir yerde buluşuruz" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi