ŞERMİN ÇOLAK/ İZ GAZETE- Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İz Tv’de Barış Özdil’in sunduğu Şeffaf Dosya programına konuk oldu. Batur, belediye çalışmalarından AKP Konak İlçe Başkanı Sait Başdaş’ın kendisine yönelik eleştirilerine, kentsel dönüşüm sürecinden Millet İttifakı’nın çalışmalarına kadar birçok konuyu değerlendirdi.

‘OLGUNLUKLA KARŞILADIK’

AKP Konak İlçe Başkanı Sait Başdaş’ın kendisine ve belediyeye yönelik ‘hizmet yapmama’ eleştirilerini yanıtlayan Başkan Batur, “Biz belediyecilik anlayışımızla, hangi partiden olursa olsun meclis üyelerimize saygılıyız. Konak için getirdiğimiz önergelere baktığımızda ise yüzde 99’u oy birliği ile geçiyor. Kendilerine teşekkür ederim. Özellikle Konak’ın makus talihini değiştirecek Gültepe ve Beştepeler planlarına büyük destek verdi meclis üyeleri ve bunlar oy birliği ile geçti. Siyasi bir birliktelikle beraber bu planları geçirdik. Siyaseten ilçe başkanımız çok demeçler verdi. Ben hiç cevap vermedim. Siyaset yapıyor, olabilir. Kendi seçmenine bazı mesajlar verebilir. Bunlar hep siyasetin içinde olan şeyler biz onları hep olgunlukla karşıladık” dedi.

‘GERÇEK DIŞI OLUNCA..’

Ancak Başdaş’ın son yaptığı basın toplantısında değindiği konuların ‘gerçek dışı’ olduğunu ve bu yüzden cevap verme zorunluluğu hissettiğini kaydeden Batur, “Gültepe planlarımız askıya çıktı, mahkeme süreçleri başladı ve mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bu karar için Mimarlar Odasıyla anlaştığım yönünde akıl almaz iddialar ortaya koydu. Bir kere Mimarlar Odası bizi mahkemeye götürmedi, sadece Şehir Plancıları Odası götürdü. Bu mahkeme kararı çıkmadan önce de çıktıktan sonra da odanın yanlış kararını, yapıcı olması gerektiğini söyledik. ‘Bu kenti değiştireceğiz’ Nasıl değiştireceğiz? Kentsel dönüşüm yapmadan bu kent nasıl değişir? Orada yaşayan insanlar mutlu mu değil! Mahkeme sürecinde bakıyoruz, bilirkişi alana bile gitmeden rapor hazırlıyor. Nereye kadar İzmir’in bu makus talihi devam edecek? Biz de göreve gelir gelmez yaptığımız ilk iş ne, kentsel dönüşüm. Her Meclis toplantısı öncesinde 1 ay içinde yaptığımız ve yapacağımız çalışmaları bildiriyoruz ama bu tabi yeterli olmuyor. Biz de çalışmaları yerinde gezdirdik, önce CHP ve İYİ Partili meclis üyesi arkadaşlarımızı gezdirdik. Daha sonra AKP ve MHP meclis üyesi arkadaşlarımıza teklif ettik, akşam 17.30’du biz geziyi bitiremedik, Başdaş da oradaydı, teşekkür ede ede bir hal oldu. Gördün, gezdin. Bir liste daha verelim kendisine bir daha gezsin olup olmadığını görsün” ifadelerini kullandı ve çalışmaları bitirilen ve sürmekte olan projeleri paylaştı.

ŞEHİR PLANCILARINA ELEŞTİRİ

Kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili de bilgi veren Abdül Batur, Gültepe planlarının mahkeme sürecinde olduğunu hatırlattı. Batur, “Burada maalesef Şehir Plancıları Odasını eleştirmek zorundayım. Üzülüyorum. 30 Ekim 2020 saat 14.51’de İzmir deprem gerçeğini yaşadı. Sadece bir bölgeyi vurdu ama 117 vatandaşımızı kaybettik. Yıkılan, ağır, orta hasarlı binalarımız oldu. Depremin ne zaman olacağı belli değil. Depreme de yürütmeyi durdurma kararı alamazsınız. Onun için bir an evvel güvenilir, depreme dayanıklı binaların yapılması şart bu kentte. Onun için biraz daha anlayışa davet ediyorum. Şunu da teklif ediyorum verelim 300 hektarlık alanın planlamasını emsal, nüfus artışı olmadan, herkesi aynı mahallede daire sahibi yaparak, eğitim tesislerini 5 kat artarak, spor alanlarını 4 kat artarak, kişi başına yeşil kare alanı 13 m²’ye çıkararak, otobüs yollarını ve kavşaklarını genişleterek bir plan yapsınlar. Biz de uygulayalım. Ki 3 defa sunum yaptık Şehir Plancıları Odasına bir defa bir şey demediler. Son gün mahkemeye verdiler. Böyle durmasını istiyorlarsa 50 sene daha böyle dursun. Yoldan geçen devlet büyükleri her seferinde ‘yine burayı yapamadılar’ der. Bunu önleyecek kişiler biziz” diye konuştu.

‘HALKIN İLGİSİ YOĞUN’

Geçtiğimiz günlerde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılımıyla Konak’ta birçok tesis açılışının gerçekleştiğini hatırlatan Abdül Batur, halkın tesislere ilgisinin ise yoğun olduğunu söyledi. “Pandemiden sonra Ekim başında kayıtları almaya başladık” diyen Batur, “Gültepe Spor Tesislerimiz de hayata geçirildi. Halı sahamız, basketbol sahamız var. Ekim ayından yana 2 bine yakın öğrencimiz kayıt yaptırdı. Kahramanlar Pazar Yeri için vatandaşlarımız çok mutlu oldu. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e de buradan teşekkür ederim. Ödül de aldığımız Roman vatandaşlarımıza dönük çalışmalarımız var. Roman Kültür Merkezimizde çeşitlik etkinliklerimiz var. Yemişçizade Köşkü’nü Kurtuluş Müzesi haline getiriyoruz” ifadelerini kullandı ve yapılan diğer çalışmaları da anlattı.

‘3 AYDA BİR TOPLANTI’

Gıda Çarşısı esnafıyla görüşmesini de aktaran Batur, “Özellikle otopark probleminin çok yoğun olduğunu, ruhsatla ilgili esnafımızın sıkıntıları olduğunu öğrendik. İçeride kullanılmayan parklar var, onlarla ilgili projelerimizi hazırlıyoruz. Asfalt gereksinimleri vardı, hafta sonları çalışıyoruz, hafta içi yoğun oluyor orası. Bizim de esnaftan bazı isteklerimiz var, biz de onları ilettik. İşgaliye ruhsatla ilgili. Karşılıklı konuşarak bizim de taleplerimiz oldu. Üç ayda bir toplanacağız ve değerlendirme toplantısı yapacağız. Birinci Sanayi Sitesinde de yapacağız aynı şeyi” ifadelerini kullandı.

‘İKTİDAR DEĞİŞECEK'

Millet İttifakı’nın çalışmalarını değerlendiren Başkan Batur, “Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, ittifak sürecini yerel seçimlerden bu yana gerçekten mükemmel götürdü ve götürüyor. Ben umutluyum, heyecanlıyım. Gerçekten bir değişim olacak bu ülkede. Artık vatandaş bıktı. Her gün her şeye zam geliyor. Ekonomi freni boşalmış kamyon gibi yokuş aşağı gidiyor, ülke gidiyor. Millet İttifakı’nın bileşenleri olan siyasi partilerle bu işi başaracağız. İktidar değişecek, başaracağız” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi