Türk basının unutulmaz isimlerinden, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Kurucu Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Onursal Başkanı, Gazeteci Yazar İsmail Sivri, ölümünün 14. yılında Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki heykeli önünde anıldı. Törene Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İzmir Milletvekili ve İGC Onursal Başkanı Atila Sertel, Konak Belediyesi eski Başkanı Erdal İzgi, İGC Başkanı Dilek Gappi, Gazeteci Yazar Okan Yüksel, İzmir’i Sevenler Platformu Koordinatörü Cevat Maruflu, Sivri’nin ailesi ile çok sayıda gazeteci dostu katıldı.

Batur: Çok önemli bir değer

Törende konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Sivri’nin İzmir’e, ülkeye ve gazetecilik camiasına büyük emekler veren, çok önemli bir değer olduğunu vurguladı. Sivri’yi tanıma fırsatı bulduğunu ve yıllar içinde büyük bir dostluk kurduklarını ifade eden Batur, “Onun hepimizde büyük emeği var. İnsanlar yaptıklarının karşılığı işte böyle alıyor. 14 yıl geçmiş hâlâ İsmail Sivri konuşulabiliyor, onun özellikle basın dünyasında yaptıkları anlatılabiliyor. Ne mutlu ona” dedi. Kamu kurum ve kuruluşlarına gazete alınmasını engelleyen son tasarruf genelgesiyle yerel basının baskı altına alınmak istendiğini söyleyen Batur, “Bugün bunu da konuşmalıyız; çünkü İsmail Abi hayatta olsaydı bunun konuşulmasını, gündeme getirilmesini önemserdi” diyerek şöyle devam etti:

“Ülkenin kaderi değişmeli”

“Belediye başkanı risk alacak. Oturduğun yerden, ‘Tasarruf genelgesi çıktı, bunu yapamıyoruz gibi’ bir anlayış olmaması lazım. Samimi olunmalı. Yerel medyanın ayakta kalması bizim için çok önemli. Elimizden gelen katkıyı koymaya çalışıyoruz. Ülkede tam bir karamsarlık ve felaket havası var. Hepimiz 2023’te bu ülkenin kaderinin değişeceğine inanıyoruz. Artık değişmeli, değiştirmeliyiz. Bu duygularla İsmail Abi’yi bir kez daha rahmetle, saygıyla, minnetle anıyor, ailesine baş sağlığı diliyorum. Gazeteci arkadaşlarımızla omuz omuza bu mücadelenin içinde olmaktan onur duyduğumu vurgulamak istiyorum.”

“Yardımlarımızı bölgeye gönderdik”

Batur konuşmasında yaşanan orman yangınlarına da dikkat çekerek, “Bizler de belediye başkanları olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in önderliğinde yardımlarımızı, ekipmanlarımızı bölgeye gönderdik. Sadece kaybettiğimiz insanlar değil, o doğada yaşayan canlılar vardı. O ekolojik denge yok oldu. Üzgünüz. Tedbirlerin daha ciddi alınması noktasında hükümetimize ve ülkeyi yönetenlere büyük iş düşüyor” dedi.

Sertel: Yaşamı boyunca örnek alındı

CHP İzmir Milletvekili ve İGC Onursal Başkanı Atila Sertel de İsmail Sivri’nin gazeteciliğinin, yazarlığının yanı sına bir insan olarak da yaşamı boyunca örnek alındığını söyledi. Sertel, “Hepimize örnek olan, insanlara insan gibi yaklaşan, mütevazı, dost, yol gösteren, genç gazetecilerin ufkunu açan çok önemli bir isimdi. Onu burada her yıl anmaya devam ediyoruz ve edeceğiz. Yaşamının her diliminde İsmail Sivri’nin örnek alınacak pek çok davranışını, insanı yönünü şiar edinmiş bir dostunuz olarak ondan çok şey öğrendiğimizi, bizi bir araya getirme, bizi bir arada tutma özelliğine baktığımızda onun ne kadar barışçıl, insan sever ve her kesimden insana el uzatan biri olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

Gappi: Hem gazeteci hem insandı

İGC Başkanı Dilek Gappi ise İsmail Sivri’nin hem gazeteci hem de insan olmaktan hiçbir zaman ödün vermediğine dikkat çekti. Gappi, “14 yıl sonra bizi bir araya getiren onun bu özelliğidir diye düşünüyorum. 94 yaşında ve hâlâ yaşıyor diye düşünüyorum” dedi. Efsane bir başkanın ardından cemiyet başkanı olmaktan büyük onur duyduğunu ifade eden Gappi, “Zor bir meslekteyiz, ağır şartlarımız var, pek çok konuyla boğuşuyoruz ama İsmail Sivri’nin bize bıraktığı miras gibi, onun duruşu gibi bize nefes aldıran şeyler de var. Sevgili Başkanım gözünüz arkada kalmasın. Biz İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak sizin başlattığınız ve sizin verdiğiniz ama insanlık çizgisinden hiçbir zaman ayrılmayan bu mücadelenin sonuna kadar takipçisi olacağız” diye konuştu.

İzgi: Her yıl eksikliğini hissediyoruz

Konak Belediyesi eski Başkanı Erdal İzgi ise Sivri’nin eksikliğinin her yıl hissedildiğini ifade etti. İzgi, “Şimdi burada olsaydı acaba o bilgeliği, sevecenliğiyle bize gülümser miydi, yoksa önce bana ve sizlere ‘Beyler, hanımefendiler ne yapıyorsunuz vatan yanıyor. Elinizi vicdanınıza koyun, yaptıklarını gözden geçirin. Ne mücadele veriyorsunuz?’ diye sorar mıydı? Çok da eminim, sorardı. Ben şahsım adına diyorum ki; baba, senin sevgine sahip çıkamadım, ilkelerini koruyamadım. O nedenle affet” dedi.

Gökmen: Onun doğrularıyla bu yaşa geldim

Sivri’nin kızı Hikmet Gökmen de “Babam insan, doğa sevgisiyle, Atatürk sevgisiyle bizleri yetiştirmeye çalıştı. 48 yaşında babamı kaybettim, onun öğrettikleri, doğrularıyla bu yaşlara geldim. Öyle de evlat yetiştirmeye çalışıyoruz. Umarım torunları da dedeleri gibi topluma faydalı bireyler olur” diye konuştu.

Gazeteci Okan Yüksel ile İzmir’i Sevenler Platformu Koordinatörü Cevat Maruflu da konuşmalarında Sivri’nin örnek bir insan, yol gösterici bir bilge olduğunu vurguladı.

Editör: Haber Merkezi