İncir üreticisi, yeni sezonda kaliteli ürün alabilmek için çalışmalara başladı. İncir ağaçlarından toplanan ilekler (erkek incir), filelerle yeni gelişen incir ağacı dallarına asılıyor. İleklerin içinden çıkan arıcık, yine ileğin içindeki polenleri alarak, oluşmakta olan incirin üst kısmından içeri giriyor ve tozlama yapıyor. Yapılan ilekleme çalışması, yaklaşık 2 hafta sürüyor. Bu çalışmalardan sonra incirlerin olgunlaşması bekleniyor. Böylelikle kaliteli incir üretimi yapılıyor
 

'İNCİRDEN ÖNCE İNCİRİN İŞLEMLERİ VAR'

Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, ilçede kurulan ‘İlek Pazarı’nı ziyaret ederek vatandaşların sorunlarını dinleyip piyasayı değerlendirdi. Başkan Yılmazlar, "İlek incirde olmazsa olmazdır. Zamanı geldiğinde incir ağaçlarına tek tek asmak gerekiyor. İncirden önce incirin işlemleri var. Bugünler de ilek zamanı, çiftçilerimiz de kaliteli incir yetiştirebilmek için ağaçlara ilek asıyorlar. " diye konuştu.

Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, "Tozlama dönemi dişi meyvelerin ilek arıcığını kabul ettiği dönemdir. Bu dönemde üst kısımdan arıcık incirin içine girince üzerindeki polenleri kapalı çiçek içerisinde bulunan dişi incir meyvesini tozlamaktadır. Çiçekler tozlandıktan sonra parlak bir renk alır. Bu meyve daha sonra olgunlaşarak bizim yediğimiz incir meyvesi oluyor. İncir çiçeğinin içine giren arıcığın tekrar dışarı çıkma ihtimali yok. İlek arıcığı dişi meyvenin içinde parçalanarak kalır. İncirin büyümesiyle beraber yok olur. Birden fazla ilek arıcığının incire girerek çok fazla tozlama yapması inciri yakar." dedi.

Editör: Haber Merkezi